avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ordonanta militara si codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ordonanta militara si codul muncii

Am primit un mesaj pe telefon din partea sefului prin care ma anunta sa vin la punctul de lucru pt. a ridica somajul tehnic.
In subsidiar imi sugereaza voalat ca ar fi bine sa venim la lucru deoarece avem o obligatie .
Deasemenea imi trimite un articol scris de un avocat Galca preluat de pe formuri de specialitate, prin care isi intemeiaza sugestia.

Eu stiu ca, ordonantele militare anuleaza pe timpul starii de urgenta orice prevederi legale conatre acestora.

Domeniul in care am activat este de restaurante si cred ca suntem chemati la lucru cu usile inchise pentru igenizari...pt. slugarit deci pentru munca nedeclarata si neplatita .

Maine voi merge sa-mi ridic somajul tehnic cu declaratie pe propie raspundere , dar si pregatit cu un formular /adeverinta angajator pe care voi solicita sa-mi fie complectata.

La acest loc de munca vom fi chemati 6 persoane si vom lucra neprotejati ...vom face smotru.
De unde stiu eu ca vreun coleg nu are Covid ?

Dupa, ce voi face smotru si voi primi somajul tehnic, voi anunta DSP-ul si Jandarmeria .

Este bine cum procedez ? cum sa procedez ?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 20:56, 29 Aprilie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Rechemarea la munca trebuie efectuata in baza unei decizii scrise si nu verbal.
Potrivit art.53 alin.2 C.mun., pe durata "somajului tehnic", salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Daca va cheama la munca fara existenta unei astfel de decizii, atunci puteti sesiza si ITM-ul.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua
D-nul avocat Costel Galca, doctor in dreptul muncii, a publicat numeroase articole referitoare aceasta situatie de criza si implicatiile ei in relatiile de munca.
Se pare ca atat angajatorul dvs, cat si dvs nu ati inteles esenta acestor articole.
Asa cum v-a informat mai sus colegul meu, art 53 Codul Muncii ii da dreptul angajatorul sa dispuna oricand reinceperea activitatii. Ce inseamna acest lucru?
Daca CIM este suspendat pana in 14 mai (de exemplu), angajatorul poate sa va recheme la munca din 30 aprilie, iar dvs nu puteti refuza pe motiv ca aveti alte planuri, termenul de suspendare nu s-a implinit, etc. Refuzul prezentarii la serviciu poate atrage sanctionarea disciplinara, pt absente nemotivate.
Insa procedura reluarii activitatii este identica cu cea folosita in cazul suspendarii CIM pt "somaj tehnic". Adica implica o decizie de incetare a suspendarii CIM si de reluare a activitatii, precum si inregistrarea ei in Revisal. Aceste decizii trebuie sa va fie comunicate.
Munca salariatilor in perioada suspendarii reprezinta "munca nedeclarata" si se sanctioneaza cu amenda de 20.000 lei.
Problema e ca ma aflu in autoizolare voluntara. La domiciliu. Angajatorul poate dispune orice dar nu imi poate garanta ca venind la serviciu nu exista riscul infectarii.

Eu cred ca in starea de urgenta se anuleaza orice dispozitii din codul muncii contrare ord.militare.
Sanctiunea disciplinara nu cred ca poate fi aplicata unui salariat cu cim suspendat. ..este logic.



2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca sunteti in autoizolare informati angajatorul si medicul de familie. Medicul de familie va elibera un certificat medical dupa cele 14 zile.
Simplele dvs temeri legate de Covid-19 (atac de panica, etc), care nu au nicio legatura cu prevederile legale pot eventual sa va aduca un certificat medical de la medicul specialist psihiatru.
aici cred ca faceti o confuzie. autoizolarea este un act voluntar, nu cred ca este nevoie de un certificat medical, in auto-izolare voluntara ne aflam marea majoritate.

Acum am luat legatura cu DSP si mi-a comunicat ca , daca angajatorul nu a amenajat spatiul de lucru si nu are aviz DSP, nu poate chema la lucru pe nimeni.

La restaurantul cu pricina sunt chemati 11 angajati ,cine imi garanteaza ca nu exista vreun infectat asimptomatic printre ei, familia mea este de 12 persoane..copii si batrani....ce facem domle avocat Cioca, testam virusul pe familia noastra ?

Oricum va multumesc pt. ironia dvs , aici nu este vorba de panica sau nevoie de psihiatru. -- oricum il rup pe genunchi pe acest angajator-- fie vb intre noi


Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2020
Antik, utilizator

Alte discuții în legătură

Somaj tehnic aijin aijin Buna ziua. As dori sa stiu care sunt etapele care trebuie urmate in cazul somajului tehnic. Pot fi trimisi in somaj tehnic doar o parte din angajati? (vezi toată discuția)
Somaj tehnic in sanatate didigina didigina Lucrez la un cabinet medical, medic de familie ,si in urma decesului medicului titular, reprezentantul legal a angajat un alt medic dar veniturile au scazut ... (vezi toată discuția)
Tehnici de supravietuire in scoli ContSters87904 ContSters87904 De ce nu ne invata scoala tehnici de supravietuire, oricand viata ne este pusa in pericol trebuie sa stim sa ne descurcam daca ne pierdem in munti de exemplu, ... (vezi toată discuția)