avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie minor parinti necasatoriti - mama cetatean ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie minor parinti necasatoriti - mama cetatean tert, non-UE

Situatia mea este urmatoarea. Eu, tata cetatean roman, mama cetatean tert cu drept de sedere 5 ani obtinut prin 'reunificarea familiei', necasatoriti fiind intr-o relatie de concubinaj. Avem un copil de aproape 4 ani.
Eu si copilul ne-am intors in Romania in iunie 2018, dupa ce copilul a fost crescut de parintii mamei pana la 1 an si 11 luni. Conditiile si modil diferit de viata fata de al nostru (romanilor) m-au facut sa cadem de comun acord, eu si mama sa luam copilul de la bunici. A durat o procedura anevoioasa de la transcriere certificat nastere pana la titlul de calatorie, documentatii pe care le-am coordonat singur, evident cu acordul mamei. Mama a venit in Romania in Ianuarie 2019, timp in care eu am avut grija exclusiv de copil.
Mama de multe ori ne agreseaza verbal si fizic, vorbeste doar cand vrea ea, tot timpul este nervoasa. Eu gatesc, am grija de procurarea tuturor bunurilor in casa (costul este impartit 50/50). Personal, ma doare sufletul ca nu ii pot oferi un camin normal copilului meu iar situatiile de genul in pot creea repercursiuni psihologice in viata lui de persoana matura.
Mama, la 2 certuri foarte intense m-a lovit apoi a chemat Politia si a declarat ca am lovit-o, fapt care nu s-a intamplat, ulterior la finalul declaratiei aceasta a recunoscut ca nu am lovit-o din motivul ca i-am spus ca am toate filmarile pe telefon si ea stiind s-a intamplat contrariul declaratiilor ei initiale. A facut aceste apeluri la 112 cu speranta ca Politia ii va da ei copilul ( din lipsa de educatie juridica). Conform legislatiei din tara ei, custodia copilului din parinti necasatoriti revine automat mamei, fapt greu de acceptat din partea ei in raport cu legislatia romaneasca. Mentionez ca mama nu stie limba Romana iar si acesta pe viitor va fi un impediment in educatia copilui in Romania.
In virtutea motivelor evidente mentionate mai sus si nu numai, nu mai putem locui impreuna si nu doresc sa duc o viata amara si de complezenta pana la majoratul copilului.

Va rog a-mi spune care sunt sansele ca eu, tatal, sa pot obtine custodia copilului si care este procedura pe care va trebui sa o urmez. Orice sfat juridic este apreciat.

PS: Am intarziat de multe ori sa activez ideea de a pune in practica dorinta de a obtine custodia copilului, tocmai de motivele procesului anevoios ale autoritatatii judecatoresti din Romania, resursele financiare dar si modul partinitor fata de mama al autoritatilor competente.

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2020
ATB30, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:45, 14 Iunie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
aveti nevoie de un avocat bun care sa va ajute sa probati cele afirmate si sa reusica sa dovediti ca intersul copilului e sa ramana alaturi de dvs in Romania.
Clar ca mama va cere ca cel mic sa vina cu ea acolo de unde e ea.
Nu stiu daca e cazul sa cereti ca singur sa exercitati autoritatea parinteasca, pteti sa cereti sa o exercitati in comun , iar locuinta copilului sa fie la dvs.
Ca sa exercitati singur autoritatea parinteasca, trebuie sa dovediti ca mama e un pericol pt copil.
Ce sa cereti si strategia, o stabiliti cu avocatul dvs.
Nu va alegeti ca avocat pe ce care v-o taie cu nu se poate aia, ailalta nu se poate, dar nici pe cel care e cu facem, dregem, reusim, eu le stiu pe toate etc, ci mai degraba pe cel care e dispus sa incerce.

gi-jane2 a scris:

aveti nevoie de un avocat bun care sa va ajute sa probati cele afirmate si sa reusica sa dovediti ca intersul copilului e sa ramana alaturi de dvs in Romania.
Clar ca mama va cere ca cel mic sa vina cu ea acolo de unde e ea.
Nu stiu daca e cazul sa cereti ca singur sa exercitati autoritatea parinteasca, pteti sa cereti sa o exercitati in comun , iar locuinta copilului sa fie la dvs.
Ca sa exercitati singur autoritatea parinteasca, trebuie sa dovediti ca mama e un pericol pt copil.
Ce sa cereti si strategia, o stabiliti cu avocatul dvs.
Nu va alegeti ca avocat pe ce care v-o taie cu nu se poate aia, ailalta nu se poate, dar nici pe cel care e cu facem, dregem, reusim, eu le stiu pe toate etc, ci mai degraba pe cel care e dispus sa incerce.

Mulțumesc frumos de răspuns. Îmi puteți recomanda un avocat pt acest caz?
Sunteti din Bucuresti sau imprejurimi ?

gi-jane2 a scris:

Sunteti din Bucuresti sau imprejurimi ?

București
aveti mesaj privat, succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept tutelar pablo68 pablo68 Buna ziua.am o problema privind custodia (germ. sorgerecht ) la 3 copii asadar pe scurt: sunt acum doar cetatean german - de origine romana din brasov ... (vezi toată discuția)
Buna ziua , as dori sa va intreb care este procedura in cazul ... Morisca10 Morisca10 buna ziua , as dori sa va intreb care este procedura in cazul unui divort dintre soti cu o decizie definitiva si irevocabila ptr mama dar sotii au copii ... (vezi toată discuția)
Custodia unui copil Elenapusa Elenapusa O femeie si un barbat se cunosc. Dupa o perioada femeia ramane insarcinata si face o fetita. Femeia si barbatul nu sunt casatoriti legal. Fetita este ... (vezi toată discuția)