avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Diferenta suprafata teren intravilan in acte fata de ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Diferenta suprafata teren intravilan in acte fata de masuratori cadastrale

Sunt interesat sa cumpar un teren intravilan, insa am niste semne de intrebare si as dori sa ma ajutati, daca stiti.

Prima problema este data de diferenta suprafetei terenului "in acte" fata de cea din masuratorile cadastrale. Mai precis, in acte terenul are 1008mp, iar din masuratori a rezultat o suprafata de 957mp. Diferenta este specificata atat in extrasul de CF, cat si in CU de informare.

A doua problema (si fatala, din punctul meu de vedere, neavizat) este data de faptul ca in CU de informare se specifica:
1. Regimul tehnic: Conform PUG amplasamentul este cuprins in [...] zona L1 pentru locuire individuala din tesut traditional, Subzona L1a locuire individuala din tesut traditional cu urmatorii indicatori urbanistici maximi admisi: constructie de locuire, inaltimea maxima admisibila in planul fatadei nu va depasi 10.00m la cornisa/streasina, S/D+P+1E+M, POT max = 30%, CUT max = 0.9mp ADC/mp teren. [...]
2. Pentru a fi construibila, o parcela trebuie sa respecte urmatoarele caracteristici: se vor respecta conditiile de construibilitate de la punctul 2.6 pentru functiunea de locuire in tesut traditional: atat pentru constructiile izolate, cat si pentru cele cuplate suprafata minima a parcelei construibile este de 1000mp cu un front la strada de minim 18m.

Alte detalii (posibil) relevante:
- forma terenului este dreptunghiulara, cu laturi de aproximativ 63m x 15m si are deschidere dubla (este pe colt)
- in extrasul de CF de informare, tipul terenului este arabil intravilan
- in vecinatate exista multe alte case, multe dintre ele in curti evident mai mici de 1000mp cat este specificat in CU

Acum, cu datele astea, mie nu mi-e clar daca pe terenul respectiv voi putea obtine AC.
Pe de o parte, in CU imi spune ca amplasamentul e cuprins in zona L1a destinat locuirii, lucru confirmat si de toate celelalte case din jur (multe dintre ele construite pe loturi chiar mai mici, dupa cum am specificat, si in unele cazuri chiar POT-ul mi se pare ca nu s-a respectat, in conditiile in care se vede cu ochiul liber ca unele case ocupa >60-65% din suprafata totala a terenului/curtii unde sunt amplasate).
Insa pe de cealalta parte, mi se pare ca paragraful in care se specifica faptul ca suprafata minima a parcelei construibile este de 1000mp prevaleaza in fata oricarui alt detaliu tehnic. Si in cazul asta, ce suprafata se va lua in considerare? Cea din acte, de 1008mp, sau cea din masuratori, de 957mp? Sau sunt la mana functionarului de la primarie care poate o sa astepte vreo atentie?

Mai e si problema data de faptul ca terenul e incadrat ca fiind arabil, insa inteleg ca aceasta clasificare se poate schimba relativ usor in curti constructii, odata cu emiterea AC (daca se va emite), deoarece terenul e deja in intravilanul localitatii (si are deja toate utilitatile la poarta: apa, gaze, curent). Ma insel si ar putea fi si asta cu bataie de cap?

De asemenea, ca fapt divers, in localitatea respectiva sunt multe alte terenuri de vanzare, multe dintre ele chiar semnificativ mai mici de 1000mp (500-600mp). Sa inteleg ca toate alea sunt tepe si in fapt cine le va cumpara nu va putea sa isi construiasca nimic pe ele, doar cel mult sa se duca sa-si puna cortul?

Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Joi, 30 Aprilie 2020
serbannistor, utilizator
Cel mai recent răspuns: maioralexandru , utilizator 19:16, 19 Septembrie 2023
1. Diferenta dintre suprafata din acte si suprafata masurata se datoreaza metodei de lucru. Este ceva forate normal sa apara diferente in + sau - fata de masuratorile vechi care s-au facut cu capra/ruleta/etc. Masuratoarea reala in momentul de fata este cea de 957 mp. Dumneavoastra daca cumparati terenul o sa cumparati 957 mp.

2. Categoria de folosinta se schimba odata cu emiterea autorizatiei de construire, iar in cartea funciara categoria de ``curti-constructii`` se va inscrie atunci cand es inscrie si constructia gata finalizata.

3. Pentru a se putea construi pe un teren este nevoie ca terenul sa aiba minim 8 metri latime frontul stradal si 150 mp suprafata. Nu imi dau seama de ce ar solicita in CU 1.000 mp minim la teren, nu are baza legala. Eu as merge in audienta la arhitectul sef de la primarie ca sa imi dea un raspuns, sau as solicita in scris emiterea unui punct de vedere.
Bună ziua! Legat de faptul ca suprafata minima a parcelei construibile este de 1000 mp, ati reusit sa gasiti o rezolvare? Ma confrunt cu o situatie similara si nu stiu daca sa cumpar terenul. Va multumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprafata minima pt constructia unei case moraru alexandru moraru alexandru am gasit de vanzare o suprafata de 150m.p. de teren. Daca o cumpar ar putea primaria sa-mi elibereze autorizatie de constructie sau trebuie neaparat o anumita ... (vezi toată discuția)
Autorizare de construire Nicoleta1010 Nicoleta1010 Buna ziua . Am 300 mp teren intravilan cu 7.5 m deschidere. As dori sa ridic o casa. Ce sanse am sa obtin autorizatia de construire?Va multumesc (vezi toată discuția)