avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire loc de veci
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire loc de veci

Locuim in Iasi, mama si fratele ei mostenesc doua locuri de veci. Fratele mamei doreste sa renunte la mostenire (cele doua locuri de veci reprezinta singurul lucru mostenit de la parinti), dar ne lovim de urmatoarea problema: se pare ca exista un regulament pe plan local prin care o persoana nu poate concesiona mai mult de un loc de veci. Pina aici mi se pare corect, dar mamei nu i se permite preluarea prin mostenire a celor doua locuri, desi acestea au fost cumparate de bunici in anul 1938 si urmau sa fie folosite de patru generatii. Consider ca acest caz nu se incadreaza in situatia concesionarii conform regulamentului actual, ci prin mostenire, s-ar impune doar modificarea numelui titularului. Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns, alaturi de mentionarea locului unde as putea gasi Regulamentul de functionare al cimitirelor din Iasi.
Inca o intrebare: un certificat de mostenitor poate fi rectificat?
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
Ynnutza, utilizator
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 15:46, 15 Decembrie 2009
Situatia dvs este bizara , iar acel asa-zis regulament mi se pare cel putin la limita ilegalului. Poti dobandi prin mostenire cateva locuri de veci de la persoane diferite . Ce ar insemna ? Ca le cedezi statului?In fine...
Regulamentul acela de functionare nu il puteti gasi decat la Administratia Cimitirelor Iasi , institutie aflata in subordinea Primariei Iasi.
Iar certificatul de mostenitor poate fi rectificat!De catre notarul care l-a eliberat!B-)
1.Intre un drept de posesie obtinut printr-un contract de concesiune si un drept de proprietate obtinut printr-un act de vanzare-cumparare este o mare diferenta. Dreptul de proprietate face ca bunul sa poata fi transmis mostenitorilor legali sau testamentari fara nicio limitare legata de un regulament referitor la concesionari :
2. Respectivul Regulament poate fi gasit de obicei la administratia cimitirului, aflata, tot de obicei in subordinea ADP local;
3. Certifivatul de mostenitor poate fi rectificat de notarul public care l-a emis, dar si prin hotarare judecatoreasca.
Puteti citi aici Regulamentul de functionare a cimitirelor din Iasi:
[ link extern ]
in ultima parte a tabelului, format pdf.
REGULAMENT de functionare si administrare a cimitirelor, iulie 2009
=D>
vedeti ce se mentioneaza in regulamentul cimitirelor.
certificatul de mostenitor poate fi modificat.
Din datele expuse de catre dumneavoastra ,exista doar un contract de concesiune , care confera o simpla detentie precara ,un drept de folosinta si un drept de proprietate , concesionarul platind ,maxim 49 de ani , o redeventa.
Nu exista niciun titlu care sa ateste dreptul de proprietate.Insa acest contract poate fi prelungit.
Mostenitorii pot continua exercitarea drepturilor si obligatiilor prevazute in acest contract , cu mentiunea ca acesta e legea partilor(trebuie sa existe aceasta posibilitate expres prevazuta in continutul contractului de concesiune ).

O incheiere de rectificare poate reda , cu exactitate , situatia de fapt concreta , in certificatul de mostenitor.(care atesta doar calitatea de mostenitor , nu , insa, si dreptul de proprietate).

Succes.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune loc de veci in concesiune maka67 maka67 Buna ziua, Am o intrebare, este vorba despre un loc de veci care este luat in concesiune de la cimitir, titularul a decedat, iar dupa deschiderea ... (vezi toată discuția)
Loc de veci ghencea civil alexandru57 alexandru57 Am o mostenire inca nedezbatuta in urma mortii tatalui si a fratelui meu,care consta in doua locuri de veci in cimitirul ghencea civil.trebuie sa ma prezint ... (vezi toată discuția)
Donatie loc de veci Stroe Mariana Stroe Mariana Buna ziua, am obtinut un act de donatie a unui loc de veci, sunt nepoata grad 5 rudenie, preotul de la cimitir nu vrea sa imi faca actul de concesiune pe ... (vezi toată discuția)