avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Modalitate recuperari sume platite in plus apa rece + ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Modalitate recuperari sume platite in plus apa rece + apa calda

Buna seara,
Care este modalitatea de recuperare a cantitatilor de apa platite in plus fata de cele declarate?
In speta mea, am solicitat conducerii asociatiei de proprietari din care fac parte, sa-mi puna la dispozitie cantitatile de apa declarate si cantitatile de apa platite. In urma calculelor, a reiesit o diferenta de 157mc apa rece si 188 mc apa calda platiti in plus fata de consumul indicat de contorii din apartament. Calculul a fost facut din momentul instalarii contorilor, adica luna august 2016 si pana in prezent. Presedintele, impreuna cu comitetul au mers din usa-n usa, fiind persoane care nu au permis accesul in locuinte nici dupa notificarea prevazuta de legea 186/2018. Ce a facut administratia? Nimic! Spre exemplu, la nivelul lunilor ianuarie si februarie 2020, consumul individual la apa rece a fost de 15mc, dar la plata am fost taxat 20mc apa. La nivelul lunii 0ctombrie 2019, din greseala am declarat un index cu 10mc in plus fata de consumul initial. Am anuntat administratia de greseala facuta, iar luna urmatoare mai aveam de consumat inca 3mc apa rece pentru a ajunge la indexul declarat gresit. Am fost trecut la intretinere cu 0 mc apa rece (pentru a se face o regularizare) insa la pierderi a trebuit sa platesc in plus 3mc apa rece. Culmea este ca administratorul alege mereu varianta usoara. (Cati mc nu ies? 50? Cate persoane sunt in bloc? 50? Imparte cate 1mc de persoana si gata). Niciodata indexul general nu a fost actualizat cu aceste pierderi, ceea ce dupa logica mea, ar fi corect deoarece in eventualitatea in care pe vecinu il prinde peste o luna cu diferente, sa se stie unde se duc acele diferente. Exista vreo varianta legala de a actiona in instanta asociatia de proprietari pentru recuperarea acestor sume? Chiar sunt curios daca poate exista vreo instanta civila in Romania care sa afirme ca trebuie sa platesti mai mult decat consumi.

Cel mai recent răspuns: Victor Catalin , utilizator 17:24, 4 Mai 2020
După cum se vede Comitetul Executiv este inezixtent la dv. in Asociație . Normal este ca cel puțin de două ori pe an să se faca regularizarea fiecărui ap . .
Faptul că aveți in plus mc. consumați față de cea ce a-ți declarat nu se pun ca consum la repartitoare . Facturile de consum se impart la mc. declarați de proprietari in majoritatea cazurilor rămane un surplus iar ce ramane se imparte fie pe consum fie după nr. de persoane , depinde cum s-a hotărat in Adunarea Generală..
Administratorul trebuie să impartă factura pe consum iar ce rezultă in plus v-or fi repartizați cum v-am explicat mai sus .
Nu trebuie să așteptați ca Instanța să vă facă ordine in Asociația dv. , totul vine de la proprietari .
prevazuta de legea 186/2018.

Probabil,ati intentionat sa faceti referire la disp L nr 196/2018
Legiuitorul nu a dispus modalitatea de repartizare supliment consum utilitati
Se uziteaza 3 variante de repartizare care nu sunt perfecte si care dese ori genereaza dispute intre proprietari
Nu va hazardati sa demarati procedura in instanta deoarece nu sunteti primul ,cei care au facut-o au beneficiat de solutie nesatisfacatoare
Va multumesc pentru celeritatea raspunsurilor dvs.
Se pare ca Romania este si va ramane mult timp "o jungla".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Recuperare apa neraportata D20 D20 Buna seara, Am rugamintea de a ne ajuta cu un raspuns la urmatoarea problema: In urma analizei situatiei privind consumul de apa rece s-a luat decizia, la ... (vezi toată discuția)