avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante intretinere

Bună ziua. As dori sa știu dacă președinții de asociație au dreptul să te acționeze în judecată pentru neplata unei datorii ce depășește 1000 ron? Este o sumă fixă de la care poți fi trimis în judecată? Este a treia oară când sunt amenințat că voi fi trimis în judecată pentru o restanță de 1100 de lei inclusiv luna martie anul curent.

Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 22:31, 4 Mai 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform disp L nr 196/2018 presedintii de asociatie de proprietari sunt reprezentantii provizorii pe perioada mandatului ai asociatieid e proprietari-reprezinta si apara interesele asociatieid e proprietari si ale membrilor proprietari in relatiile si fata de terti-inclusiv in instanta de judecata
Disp |L nr 196/2018 prevede concret
ART. 78
(1) Administratorul este obligat sa notifice, in scris, proprietarul care are plati
restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor si sa instiinteze
presedintele si comitetul executiv al asociatiei de proprietari despre restante.
(2) Asociatia de proprietari, prin presedinte, are dreptul de a actiona in instanta
proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile
asociatiei mai mult de 60 de zile de la termenul scadent,
respectiv 90 zile de la
afisarea listei, informand membrii asociatiei prin afisare la avizier.
(3) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru, atat in prima
instanta, cat si in cazul exercitarii de catre aceasta a cailor de atac, ordinare sau
extraordinare.

Dupa cum observati,legiuitorul nu a impus limita sumei cu titlu de restanta de la care asociatia de proprietari are dreptul sa demareze procedura de recuperare [n instanta
Pentru a indeparta situatia neplacuta de a fi actionat in instanta ,sa fiti obligat sa achitati suplimentar si eventuale cheltuieli de judecata,negociati incheierea unui angajament de plata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna, nu am platit intretinerea la bloc de 4 luni, nu imi permit, ... Marian Grivita Marian Grivita Buna, nu am platit intretinerea la bloc de 4 luni, nu imi permit, incerc sa imprumut cumva insa am o restanta de 3000 RON Risc ceva, urgent din punct de ... (vezi toată discuția)
Ce drepturi am? Vally44 Vally44 Locuiesc intr.un bloc de4etaje plus mansarda.Toti au centrale termice doar eu am ramas fara si efectiv nu am posibilitatea sa imi pun.Ma poate asociatia de ... (vezi toată discuția)
Problemă părți comune la bloc Nicom13 Nicom13 Tocmai ce am fost inundați cu apa in apartament, venită de pe scurgerea blocului. Vecina de sus spăla hainele la masina de spălat iar scurgerea, cel mai ... (vezi toată discuția)