avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 960 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj divort

Buna ziua,
Sunt casatorita de 11 ani si doresc sa demarez procedura de divort. In urma casatoriei a rezultat si un copil, acum in varsta de 9 ani. Anul trecut, sotul meu a primit o suma de bani mostenire si am cumparat apartamentul in care locuim pe numele nostru(nu cred ca se specifica ca este achizitonat in urma mostenirii). Doresc sa stiu daca eu sau copilul avem vreun drept legat de acel imobil. Va multumesc!
Buna ziua,
Chiar daca este bun comun, fostul sot poate arata provenienta banilor din care a fost achizitionat si atunci nu stiu ce o sa primiti.
Mergeti in instanta, daca amiabil nu va intelegeti, si vedeti ce se decide...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sintetizând, bunurile dobândite de fiecare dintre soți în timpul căsătoriei sunt considerate comune, deoarece legea presupune că ambii soţi au avut o contribuţie directă sau indirectă la această dobândire. Comunitatea de bunuri reprezintă un efect legal al căsătoriei, astfel încât bunul dobândit de oricare dintre soţi în condiţiile precizate este comun chiar dacă numai unul dintre ei a contribuit la acea dobândire

Mariana Elena a scris:

Buna ziua,
Sunt casatorita de 11 ani si doresc sa demarez procedura de divort. In urma casatoriei a rezultat si un copil, acum in varsta de 9 ani. Anul trecut, sotul meu a primit o suma de bani mostenire si am cumparat apartamentul in care locuim pe numele nostru(nu cred ca se specifica ca este achizitonat in urma mostenirii). Doresc sa stiu daca eu sau copilul avem vreun drept legat de acel imobil. Va multumesc!

Din păcate, dacă face dovada că a fost achiziționat din banii moșteniți, bunul va fi propriu, potrivit art. 340, lit g coroborat cu lit a Cod Civil!
Insa aveti un drept de creanta asupra imbunatatilirlor aduse, asupra bunurilor mobile, etc!
Minorul are vocație succesorală (drept la moștenire) și dreptul la pensie de întreținere (1/4 din veniturile tatălui).
Ultima modificare: Marți, 5 Mai 2020
Avocat Tabrea Alexandru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua soția a primit niște bani în urma unei succesiuni. ... Bubu1973 Bubu1973 Bună ziua Soția a primit niște bani în urma unei succesiuni. În timpul căsătoriei, cu o parte din bani a cumpărat un apartament. La divorț soțul ... (vezi toată discuția)
Divort partaj teodu teodu Am cumparat cu sotul meu un teren notarul trecandu-ne pe amandoi cumparatori ai terenului dar mentionand ca banii cu care am cumparat sunt ai sotului meu ... (vezi toată discuția)
Masina cumparata numai pe numele sotului freeanifer freeanifer Cu riscul de a trezi zimbete , intreb daca exista o cale legala prin care unul din soti (eu) sa-mi cumpar in autoturism (apartament etc) fara ca sotia sau ... (vezi toată discuția)