Bună ziua
Soția a primit niște bani în urma unei succesiuni. În timpul căsătoriei, cu o parte din bani a cumpărat un apartament. La divorț soțul are vreun drept asupra apartamentului?
Mulțumesc
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
A mentionat in acte cu ce bani cumpara, ca bunul inlocuieste un alt bun propriu? Daca nu, bunul se prezuma a fi comun, va dovedi la partaj ca s-a cumpărat cu fonduri proprii .
Daca apartamentul a fost cumparat cu banii proveniti din mostenire, acesta este bun propriu al sotiei, chiar daca a fost cumparat in timpul casatoriei.
Apartamentul este bun propriu intrucat bunurile mostenite de unul din soti in timpul casatoriei sunt bunuri proprii ale acestuia (banii sunt, potrivit legii, bunuri mobile consumptibile ), coroborat cu faptul ca a fost cumparat cu banii proveniti din mostenire.
Art. 340 Cod civil, alin 1, lit. a), coroborat cu lit. g).
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
Chiar daca este bun propriu, pentru ca bunul sa ii fie atribuit, sotia va trebui sa dovedeasca in cadrul procesului de partaj, faptul ca apartamentul a fost cumparat cu banii proveniti din mostenire.
Acest lucru este necesar, avand in vedere faptul ca bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt prezumate de
lege a fi bunuri comune ale sotilor (prezumtia de comunitate de bunuri este una legala si simpla care poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba), iar calitea unui bun de a fi propriu trebuie dovedita.