avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 904 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua Soția a primit niște bani în urma unei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua Soția a primit niște bani în urma unei succesiuni. ...

Bună ziua
Soția a primit niște bani în urma unei succesiuni. În timpul căsătoriei, cu o parte din bani a cumpărat un apartament. La divorț soțul are vreun drept asupra apartamentului?
Mulțumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
A mentionat in acte cu ce bani cumpara, ca bunul inlocuieste un alt bun propriu? Daca nu, bunul se prezuma a fi comun, va dovedi la partaj ca s-a cumpărat cu fonduri proprii .
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca apartamentul a fost cumparat cu banii proveniti din mostenire, acesta este bun propriu al sotiei, chiar daca a fost cumparat in timpul casatoriei.

Apartamentul este bun propriu intrucat bunurile mostenite de unul din soti in timpul casatoriei sunt bunuri proprii ale acestuia (banii sunt, potrivit legii, bunuri mobile consumptibile ), coroborat cu faptul ca a fost cumparat cu banii proveniti din mostenire.

Art. 340 Cod civil, alin 1, lit. a), coroborat cu lit. g).
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:

a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;

Chiar daca este bun propriu, pentru ca bunul sa ii fie atribuit, sotia va trebui sa dovedeasca in cadrul procesului de partaj, faptul ca apartamentul a fost cumparat cu banii proveniti din mostenire.
Acest lucru este necesar, avand in vedere faptul ca bunurile dobandite de soti in timpul casatoriei sunt prezumate de
lege a fi bunuri comune ale sotilor (prezumtia de comunitate de bunuri este una legala si simpla care poate fi rasturnata prin orice mijloc de proba), iar calitea unui bun de a fi propriu trebuie dovedita.
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2023
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri lonita lonita Bună ziua Soția mea dorește sa achiziționeze o proprietate cu bani proprii, proveniți din donație de la sora ei. Eu mai am un copil din alta ... (vezi toată discuția)
Se poate câștiga în instanta cu un asemenea caz? mitachealina mitachealina Bună ziua stimați colegi și colaboratori. Va rog ajutati-ma sa salvam un suflet minunat dintr-o situație disperata și critica de ani de zile. După ani ... (vezi toată discuția)
Declaratie , donatie sau mostenire MARIA856 MARIA856 Buna Ziua Am vandut o casa impreuna cu mama (sunt singura la parinti), casa mostenita de amandoua in urma decesului tatalui meu. Din intreaga suma am ... (vezi toată discuția)