avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

intretinere

Buna ziua.Eu am cu mama mea un contract de intretinre incheiat acum 5 ani la notar.Mama are pensie foarte mica iar eu ii asigur toate cele necesare pentru a avea o batranete lipsita de griji.Nu locuiesc cu ea dar stau la cateva blocuri de ea si ii asigur intretinerea in apartamentul care face obiectul contractului.Mama si a rezervat si dreptul de uzufruct viager si a fost asistata la notar si de un reprezentant al autoritatii tutelare.In contract sunt stipulate obligatiile de intretinere pe toata durata vietii mamei.Totul decurge bine de 5 ani ne intelegem minunat.vreau sa stiu de ce in icheierea contractului scrie asa:apreciem obligtia de intretinere la suma de.......iar cea a apartamentului la suma de.......iar pe o perioada de 10 ani apreciaza apartamentul la aceeasi suma. .Asta ce inseamna e doar pentru stabilirea taxei de timbru sau dupa 10 ani trebuie apreciata valoarea apartamentului la alta suma?Pentru ca contractul e pe viata pe durata nedeterminata si e contract de intretinere eu am calitateata de intretinator iar mama are calitatea de intretinut.Multumesc din suflet=D>
Cel mai recent răspuns: Alina73 , utilizator 13:59, 14 Decembrie 2009
Daca va intelegeti foarte bine, o ajutati pe mama dvs. conform acelei clauze de intretinere stipulata in c.v.c. nu mai era cazul sa ca notarul public sa vina cu alte completari decat cele din clauza de intretinere. In ceea ce priveste pretul de vanzare care a facut obiectul contractului, unde s-a prevazut si dreptul de uzufruct a mamei, este cel aratat in contract cerut de vanzator si convenit impreuna cu cumparatorul. In cazul in care, mama dvs. va parasi aceasta lume in mod automat dreptul de uzufruct se pierde fiind radiat din Cartea funciara, dvs. ramanand proprietar de drept si de fapt si atuci, daca aveti intentia sa vindeti puteti cere alt pret decat cel pe care l-ati oferit mamei.
Dar de ce e aprecit pe 10 ani?
Sa presupun ca va referiti la taxele notariale pe care le-ati platit la perfectarea si autentificarea contractului de vanzare-cumparare si atunci nu se poate vorbi de valabilitatea acestora pe timp de 10 ani.
...og 12/1998 in prezent abrogata:Art. 5. - (1) Autentificarea contractelor care cuprind clauze cu privire la renta viageră şi obligaţia de întreţinere pe viaţă se taxează, după caz, la valoarea rentei sau a întreţinerii pe 10 ani....de aici provine acea prevedere in contract...
Dar aici nu s-ar taxa oricum la valoarea apartamentului sau a capitalului?
Daca pun la bataie un capital de 3000 de euro si intretinerea ar fi cam 15000 de euro, taxam la intretinere?
NU taxam la imobilul ce se instraina?
Eu cred ca daca era o intretinere fara instrainare abia se aplica art. in cauza, dar n-am citit HGurile, normele... Tu ce zici, ovi?

Alina, nu va influienteaza evaluarea aceea, e facuta numai in scop de taxare si atat.

Alte discuții în legătură

Dovezi intretinere Alina73 Alina73 Buna ziua.Eu am sa trec direct la subiect si sper din tot sufletul sa primesc un raspuns prompt.Eu impreuna cu mama mea am incheiat acum 6 ani un contract de ... (vezi toată discuția)
Ce pot sa fac daca am contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager? georgepur georgepur BUNA ZIUA! Eu am un contract de vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager facut in urma cu 10 ani intre mine si mama mea,locuiesc in apartament cu mama ... (vezi toată discuția)
Ajutor jujabila jujabila tatal+mama proprietari tata a murit.suntem 3 frati.acum facem succesiunea si in fata la notar surorile mele au semnat ca nu le trebuie nimic.acum intrebare e ... (vezi toată discuția)