avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 922 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... valabilitatea actului de mana
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

valabilitatea actului de mana

buna ziua!am cumparat impreuna cu sotul meu o suprafata de pamant acum 9 ani,in prezenta unor martori.persoana care ne-a vandut terenul nu avea titlul de proprietate pe numele ei ,ci pe numele mamei care era decedata.Timp de 9 ani nu am mai putut lua legatura cu acea persoana deoarece a fost plecata din judet si nu i-am cunoscut noua adresa.In septembrie s-a intors in localitate si mi-a promis ca isi va face succesiune dupa mama(costurile urma sa le platesc eu) pentru a putea sa facem act de vanzare -cumparare pe acel pamant prin notariat.Au trecut 4 luni si aceasta persoana nu mai raspunde la telefon nu mai pot lua legatura cu ea.Ce este de facut?Trebuie sa ma adresez unui avocat?Am doar actul de vanzare de mana cu martori si titlul de proprietate al pamantului care este pe numele mamei vanzatoarei.Care sunt sansele de castig in acea situatie?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 16:53, 14 Decembrie 2009
Daca vanzatorul are rude, deja este o problema! In pricipiu acea "chitanta" de mana este un inscris sub semnatura privata care are forta probanta intr-un proces civil! Inainte de dezbaterea succesiunii, parerea mea este ca nu puteti autentifica la notar un act de vanzare-cumparare. Oricum, sansele de castig sunt de partea dvs.!
Ar fi foarte indicat sa va adresati unui avocat. In principiu insa, numeni nu poate vinde ce nu este al lui. De asemenea, vanzarea imobilelor se poate face numai prin act autentic. Oricum nu prea inteleg persoanele care se bucura sa cumpere ceva, fara respectarea conditiilor legale!
Tot ca prevedere legala civila (art.1191 si urm. C.civ.), proba actelor juridice peste o anumita valoare (este si cazul dvs.) nu poate fi facuta decat cu act autentic sau act sub semnatura privata (care trebuie sa indeplineasca niste conditii cerute de lege).
Exista insa si posibilitatea sa faceti o plangere la parchet sau politie pentru infractiunea de inselaciune(art.215 C.pen.), avind in vedere si existenta martorilor, precum si faptul ca vanzatorul v-a promis dezbaterea succesiunii si perfectarea actelor dupa aceasta dezbatere. (prezentarea unui fapt fals ca adevarat).
Oricum inchei prin a va sfatui sa angajati un avocat din localitatea unde domiciliati si mai ales sa nu mai incheiati acte juridice fara un sfat si o documentare corespunzatoare. Este mult mai bine si mai usor sa previi decat sa repari (ca si in medicina!).
Ultima modificare: Luni, 14 Decembrie 2009
ContSters36411, utilizator
doar actul de vanzare de mana cu martori si titlul de proprietate al pamantului care este pe numele mamei vanzatoarei.Care sunt sansele de castig in acea situatie?Va multumesc!


Cu rezervele de rigoare, instanta de judecata poate pronunta o hotarare care sa tina loc de act de vanzare cumparare.
Varianta cea mai sigura e dezbaterea succesiunii si imparteala prin partaj judiciar, si , ulterior , dumneavoastra sa adoptati pozitia sus mentionata.
puteti sa investiti instanta cu actiunea in constatare, solicitand sa se pronunte o hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare .
dar, parerea mea este ca aceasta actiune va fii respinsa, intrucat promitentului-vanzator ii lipsea titlul de proprietate.
iar succesorii nu si-au exprimat optiunea succesorala.. personal nu cred ca mai puteti face ceva din punct de vedere legal.
dar poate colegii au alte pareri ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoare act scris de mana alexmar alexmar as dori sa stiu daca se considera ca autentic un act scris de mana, si semnat de martori, prin care un cetatean vinde unei alte persoane o parcela de teren. ... (vezi toată discuția)
Mostenire - proces cozzmyn cozzmyn Buna ziua, Tatal meu care a decedat acum 10 ani a detinut impreuna cu fratele sau un teren, existand titlu de proprietate pe numele celor doi. Dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Cum se vinde pielea ursului mia26maria mia26maria Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: in urma cu multi ani (20 ), bunica mea care a decedat intre timp, a cumparat de la o femeie un teren langa casa ... (vezi toată discuția)