avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Calcul indemnizatie risc maternal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Calcul indemnizatie risc maternal

Buna ziua.Ma poate lamuri si pe mine cineva daca cei 75% care se iau in concediul de risc maternal se calculeaza din salariul net sau brut?Eu am citit aici niste articole, acolo scria de 75% din baza de calcul...asta inseamna ca din brut,nu?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 16:00, 16 Decembrie 2009
da,din brut se vor calcula
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condiţiile prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizaţie de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordă fără condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.
Art. 10. - (1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii

Veniturile salariale luate in calcul sunt cele in valoare bruta.
Multumesc pt lamuriri.Eu tocmai acum m-am intors de la CAS si am vb chiar cu doamna care se ocupa de dosarele de risc maternal.Mi-a explicat ca pot sa-mi iau acest concediu, doar ca exista un risc si anume ca daca in timp ce eu sunt in CRM firma da faliment si nu ma incadrez cu cele 120 de zile cat am dreptul sa stau acasa pana la data nasterii, nu imi mai pot lua in continuare concediul prenatal.Eu am numarat acum zilele care au mai ramas pana la nastere, si e ok, ma incadrez, dar nu stiu cum ramane cu perioada aceea de 42 de zile de dupa nastere.Stiu ca din concediu maternal e obligatoriu sa pastrezi 42 de zile pt dupa nastere.Dar in cazul meu cum se procedeaza?ca daca firma nu mai exista nu o sa pot beneficia de acest concediu postnatal...este obligatoriu sa iau aceste 42 de zile?sau este treaba mea ca accept sa nu am nici un venit in aceasta perioada si dupa ce trec ma prezint pur si simplu cu dosarul pt indemnizatie...eu stiu ca pentru a nu pierde indemnizatia estre obligatoriu sa am 12 luni de munca inainte de nastere...am uitat sa intreb treaba asta si mi-e jena sa apelez din nou.Poate reusiti sa ma lamuriti Dvs.Va multumesc anticipat
Cele 42 de zile sunt ca un "concediu medical" urmare nasterii.Nu se poate acorda indemnizatia de crestere copil pana la varsta de 2 ani inainte de cele 42 zile (care se platesc din FNUAS). Primaria la care o sa inregistrati dosarul de indemnizatie v-ar putea lamuri daca exista un inpediment faptul ca nu ati primit indemnizatie pentru aceasta perioada. De fapt aveti nevoie de o adeverinta de la angajator din care sa rezulte: calitatea de angajat pe cel putin 1 an inainte de nastere, perioada in care s-a acordat indemnizatie de concediu pre si post natal (implicit ca aveti cel putin 42 zile dupa naster-dar nu si ca ati fost platita sau nu !).
Ma scuzati, sunt in aprox. aceeasi situatie. Sa inteleg ca din acel brut din care se calculeaza 75 % nu mai sunt retineri? eu voi lua in mana ... 75 % din venitul brut lunar (medie a.... )? Ca si firma la care lucrez se inchide temporar, pana prin martie, cand ar trebui sa intru eu in prenatal. Deci eu nu mai am dreptul la concediu de odihna, in ianuarie? imi pot lua numai medicale, pana la prenatal, care se platesc din asigurari?

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil ContSters117358 ContSters117358 Vreau sa stiu de ce pana in data de 15 decembrie nu au intrat banii ptr cresterea copilului,eu iau banii pe card la posta au inceput sa se dea de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal si postnatal Gabriela Negrut Gabriela Negrut Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti, daca se poate, in urmatoarele situatii: Incapand cu jumatatea lunii mai una dintre salariate intra in concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal crisn crisn Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza concediu de risc maternal,daca se retin sau nu contributiile . Va multumesc anticipat! (vezi toată discuția)