avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1103 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata partilor comune
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata partilor comune

Buna ziua .M-am mutat recent intr-un complex rezidential .blocul are doua scari pentru care sa constituit asociatia de proprietari iar un alt bloc este in constructie.apartamentele sunt prevazute cu centrala proprie contoare de gaz iar pentru consumul de apa sunt in currs de derulare contractele individuale.problema este urmatoarea.L ambele scari mai sunt de vanzare 48 de apartamente iar dezvoltatorul doreste ca cheltuielile comune sa fie platite de ocupantii apartamentelor si doresc sa intreb cum se procedeaza intr-o astfel de situatie
Cel mai recent răspuns: petre_marian , utilizator 20:31, 10 Mai 2020
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat nu exista infiintata asociatie de proprietari care se infiinteaza cu scopul administrarii partii comune de condominiu,pretentia dezvoltatorului nu are temei legal
Dezvoltatorul are interesul sa impuna obligatia parti comune catre terti pentru a nu fi el obligat sa le achite pana la vanzarea tuturor apartamentelor
Dezvoltatorul este proprietar pe cele 48 de apartamente ramase. Daca v-ati constituit deja in asociatie de proprietari, atunci veti proceda conform legii 196/2018 si veti imparti cheltuielile comune in conformitate cu prevederile acestei legi. Prin urmare si dezvoltatorul va participa la aceste cheltuieli, fiind proprietar pe cele 48 de apartamente.:

"SECTIUNEA 2: Cheltuielile asociatiei de proprietari
Articolul 75
(1)Cheltuielile asociatiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau intretinerea proprietatii comune si cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiaza proprietarii si care nu sunt facturate individual catre proprietatile individuale.
(2)Cheltuielile asociatiilor de proprietari, in functie de modul de calcul si de criteriile de repartizare pe proprietati individuale, sunt urmatoarele:
a)cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b)cheltuieli pe consumuri individuale;
c)cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale; d)cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e)cheltuieli pe consumatori tehnici;
f)cheltuieli de alta natura.
(3)Asociatia de proprietari are obligatia de a respecta prevederile legale privind modul de repartizare a cheltuielilor comune, in caz contrar hotararile luate de adunarea generala a proprietarilor cu incalcarea acestor dispozitii sunt nule de drept.
(4)Niciun proprietar din condominiu nu este exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna.
(5)Prin exceptie de la prevederile alin. (4), in baza hotararii adunarii generale, pot fi exceptate de la plata cheltuielilor aferente consumului de energie electrica pentru functionarea ascensorului/ascensoarelor persoanele care locuiesc in apartamente situate la subsol, demisol, parter, mezanin, precum si la etajul 1 din cladirile fara mezanin."

Cititi si celelalte articole de la capitolul 2.
[ link extern ]

Ultima modificare: Duminică, 10 Mai 2020
latka, utilizator
multumesc ma-ti luminat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se impart chetuielile comune. pe nr. de persoane sau nr de apartamente? cipciop maria cipciop maria cum se inpart chetuielile comune. pe nr. de persoane sau nr de apartamente? o persoana plateste cat un apart. cu 5 persoane? (vezi toată discuția)
Bun comun liftul de pe casa scarii florinfane florinfane Buna ziua ma numesc Florin Chelea si locuiesc ca multi alti romani la parterul unui bloc turn cu 10 nivele . Intrebare cum pot sa scap de plata liftului la ... (vezi toată discuția)