Buna ziua. Am fost in perioada 30.03.2020-12.04.2020 in izolare instituita de spitalul la care lucrez, perioada de timp pe care am primit concediu medical. Din 13.04.2020 am inceput serviciul in spital declarat covid pana în data de 27.04.2020,efectuand un nr. de 120 ore de lucru in cele 14 zile. Astazi 11.05.2020 am fost sunata si anuntata ca perioada pe care am avut concediu medical împreună cu cele 120 de ore efectuate depășesc nr. de ore lucrate legal intr-o luna si sa renunț la concediul medical, sa imi iau 5 zile de concediu legal. Ce pot face legal pentru a nu avea probleme in viitor si pentru a-mi fi plătite cele 120 de ore lucrate in cele 14 zile nerenuntand la concediul medical de drept si a nu-mi lua concediu de idihna asa cum vor ei? Menționez ca nu sunt doar eu in aceasta situație, ci intreg personalul spitalului.
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Codul muncii:
Articolul 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.
Articolul 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Sa aleaga conducerea spitalului varianta legala convenabila:
1. Va acorda ore libere platite, in urmatoarele 60 de zile.
2. Va recompenseaza acele ore, adaugind un spor de minim 75%.
Program inegal ?
cineva10
buna ziua am si eu o intrebare ... lucrez intr-o firma cunoscuta in comertul romanesc .... am contract de munca de 8 h dar uneori lucrez 10 h ..cum ? ni se da ... (vezi toată discuția)
Spor de 100%
alexandra24
Buna ziua,daca CCMN nu este in vigoare si cum acesta prevedea ca trebuie sa acordam un spor de 100% pt munca in zilele libere si zilele de sarbatoare legale ... (vezi toată discuția)