avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 455 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Asigurarea asistentei juridice de catre angajator ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Asigurarea asistentei juridice de catre angajator pentru salariati....

Stiu , la nivel de teorie, ca angajatorul este obligat sa asigure asistenta juridica pentru salariatii sai in exercitarea atributiunilor de serviciu. De exemplu, daca acestia sunt subiectii unei plangeri penale facute de clienti nemultumiti. Imi puteti indica izvorul aceste reglementari?
Sau, unde scrie ca eu, consilier juridic la SC X SRL, trebuie sa ma duc sa asist pe angajat la politie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 17:12, 14 Decembrie 2009
Observ ca nu aveti chef de asa ceva.:D
Si este de inteles.Din cate stiu consilierul juridic are dreptul la asa ceva.
Este vorba de contractul pe care il aveti cu societatea.Daca nu aveti stipulat asa ceva in contract nu aveti aceasta obligatie.
In termenii dati de dvs. nu scrie nicaieri.
Pe cale de consecinta a prevederilor art.1din Legea 514/2003 raportate la art. 6 si 8 din Statutul profesiei de consilier juridic, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 684 din 29 iulie 2004, precum si la raspunderea pentru altii (comitentilor pentru prepusii lor) reglementata de art. 1000 al.3 C.civ., putem trage concluzia existentei unui asemenea drept si (cu unele retineri) a unei asemenea obligatii solicitate de angajator.
In afara de raspunderea comitentilor pentru fapta prepusilor nu gasisem nici eu altceva, dar, de aici, pana la a insoti ficare angajat la fiecare autoritate la care este chemat din prisma atributiunilor de serviciu, in ideea ca ar putea sa se iveasca oi situatie de raspundere a comitentului, mi se pare exagerat.
Nu e vorba ca nu am chef, dar CJ, prin definitie reprezinta angajatorul, nu angajatul! Ar putea aparea incompatibilitatea, pentru ca eu ma voi intoarce impotriva acelui angajat (daca e cazul). Ce fac? La jumatatea drumului schimb tabara?
Ce parere aveti?
Asa cu am aratat si eu mai sus, la fel si domnul consilier juridic Zaharia, aveti un drept conferit de lege si nu o obligatie juridica nascuta in temeiul legii in sarcina dvs. de consilier juridic.
Pentru ca angajatorul sa va trimita neremunerat trebuie sa vreti dvs., altfel, in lipsa unor prevederi contractuale intre consilier si firma angajatoare nu aveti aceasta obligatie juridica in sarcina dvs.
Puteti incheia un act aditional la contractul de munca prin care sa se faca plata separata pentru asa ceva.
In mod corect si legal, cum ati si apreciat, consilierul are dreptul si obligatia de a asista clientul sau, adica firma angajatoare si nicidecum angajatul.
Obligatia firmei nu este obligatia dvs.

avocat Claudiu Lascoschi
Desi nu era nevoie, subscriu raspunsului d-lui avocat Lascoschi numai pt. a va intari increderea in aceasta parere, pe care o impartasesc pe deplin.
Succes in activitate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cadrul cabinetului de avocatura, ca si personal auxiliar, ... TimeeaBV TimeeaBV In cadrul Cabinetului de avocatura, ca si personal auxiliar, pot fi angajat pe functia de consilier juridic? (vezi toată discuția)
Desfacere contract de munca guest1983 guest1983 buna ziua, va rog sa ma ajutai si pe mine, sunt adm unui service gsm si am mari probleme cu un angajat, in ultima luna toate tel de au intrat in service el ... (vezi toată discuția)
În ce bază legală mi se interzice mie, consilier juridic al societății, să reprezint un angajat care a acționat strict în interesul societății în timpul serviciului? Doru Piroi Doru Piroi Un angajat, in timpul serviciului, a executat sarcinile din fisa postului, pentru si in intereseul societatii angajatoare, este reclamat penal pentru o ... (vezi toată discuția)