avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Radiere ipoteca
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Radiere ipoteca

Dupa rambursarea unui credit imobiliar (nu prin Prima Casa), banca nu doreste sa faca demersurile necesare pentru ridicarea ipotecii fara prezenta mea fizica. Mentionez ca nu ma aflu in tara si nici nu pot veni datorita restrictiilor de calatorie. Conform art 2419 Cod civil, banca are obligatia ca in termen de 10 zile sa faca demersurile necesare pentru radierea ipotecii.
M-am oferit sa transmit toate documentele necesare prin email, dar banca solicita in mod expres prezenta mea fizica intr-o agentie si notariat.
Ce recomandati in acest caz? Face banca un abuz?
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 12 Mai 2020
zapperman, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 19:05, 12 Mai 2020
Nu sunt jurist, ci topograf, dar poate va pot da un raspuns ajutator.

Va redau 37, alin 13 din legea 7/1996:
``(13) Dreptul de ipotecă se radiază în condiţiile art. 885 alin. (2) din Codul civil, cu excepţia ipotecilor constituite în favoarea autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, care se pot radia în baza acordului titularului exprimat prin înscris oficial emis de instituţia în cauză, care poartă semnătura conducătorului instituţiei sau a persoanei delegate de acesta, numărul şi data înregistrării.``

Va redau art. 885 alin 2 din Noul Cod Civil:
``(2) Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciară cu consimţământul titularului dat prin act autentic notarial. Acest consimţământ nu este necesar dacă dreptul se stinge prin împlinirea termenului arătat în înscriere ori prin decesul sau, după caz, prin încetarea existenţei juridice a titularului, dacă acesta era o persoană juridică.``

Deci daca a-ti achitat ratele mai repede decat a fost prevazut in contract este necesar a va deplasa la un notar si a va da acordul pentru radiere.


Deci prin neprezentarea mea, banca va continua sa detina abuziv ipoteca pe un imobil fara a avea niciun drept chiar si 10 ani.
zapperman a scris:

Deci prin neprezentarea mea, banca va continua sa detina abuziv ipoteca pe un imobil fara a avea niciun drept chiar si 10 ani.

Nu detine abuziv, dar ei trebuie sa inregistreze un dosar la cartea funciara prin care solicita radierea de ipoteca, care se si tarifeaza cu 75 de lei. Acest lucru trebuie sa il solicite proprietarul. Prezenta dumneavoastra la o agentie o solicita probabil pentru a semna cererea care se depune la cartea funciara. Acest lucru se poate rezolva si prin posta teoretic sa le transmiteti originalul, dar nu si treaba cu notarul.

Puteti vorbi cu ei, si sa incercati sa imputerniciti un prieten/ruda prin consulat sa va reprezinte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radiere ipoteca prima casă?cine trebuie sa se ocupe?am terminat ... EliodorDoru EliodorDoru Radiere ipoteca Prima Casă?Cine trebuie sa se ocupe?am terminat de achitat săptămâna trecută un credit prima casa.Intrebarea mea ar fi acum legata de ... (vezi toată discuția)
Conform noului cod civil, este necesar ca cererea de radiere a ipotecii pe o constructie sa fie intocmita de catre banca in forma autentica la notar ? dancielo77 dancielo77 De curand am accesat un credit de 50000 euro la banca x, prin care am refinantat anticipat si inchis doua credite mai vechi la banca Y, unul din cele doua ... (vezi toată discuția)
Radiere ipoteca conform noului cod civil in cazul unui credit ipotecar. floriancatalin floriancatalin Art. 885. - (2) Drepturile reale se vor pierde sau stinge numai prin radierea lor din cartea funciara, cu consimtamântul titularului, dat prin înscris ... (vezi toată discuția)