Buna ziua vin la dvs cu o problema cred eu destul de rara, situatia sta in felul urmator mi-am vandut vechea masina pe net (masina find pe numele mamei mele) unor domni din Iasi, am facut actul vanzare cumparare pe 3200 lei dansi mi-au spus ca imi vor da doar 2900 de lei si 300 de lei prin curier cand va ajunge fiscalul la ei. Le-am dat masina talon le-am spus ca am luat masina de pe net tot de la cineva le-am spus problemele masini pe care le stiam eu, apoi cand sa le trimit fiscalul prin curier cu ramburs au refuzat pe fond ca nu au banii, mi-a venit inapoi ce am trimis fiscalul adica okay pana aici am zis sa astept pana cand imi spun ei sa trimit mi-au spus sa le trimit fiscalul intr-o luna de zile cand acestia vor avea banii sa plateasca ce-I 300 de lei promisi, si trece timpul se face o luna sunt sunat si mi se tot repeta ca masina are probleme foarte mari de care nu stiam, si incep cu amenintari prin telefon ca au fost mintiti de catre mine si sa le trimit actele asa fara ramburs de 300 de lei, eu nu am ce face cu fiscalul dansi find foarte violenti verbal cu mine am zis okay vi le trimit asa fara ce I 300 de lei sa nu exisiste probleme, cand incerc sa trimit fiscalul si intreb in ce zi sa fie trimise dansii imi spun sa mai astept ca nu il vor acum ca nu au banii sa o inmatriculeze. Eu apoi am zis okay fie lasa de la mine, apoi sunt sunat si mi se spune sa ma duc eu din nou la piata Amzei sa le scot din nou deoarece ar avea o data de epirare deja au trecut 3 luni de zile pe putin si ma trezesc cu fel si fel de apeluri si mesaje sa le trimit fiscalul stiu ca odata expirat perioada de 2 luni de zile numai ai cum sa inmatriculezi o masina, acum imi este frica pentru siguranta mea si a mamei mele pot sa ma duc la politie am motive indeajuns de bune?
In ce sens era masina mamei dvs.? Era inmatriculata pe numele ei, pe Certificatul de Inmatriculare si pe Cartea de Identitate Auto era inscris numele acesteia?
Intreb fiindca, la vanzare, trebuia sa se fi trecut pe spatele Certificatului de Inmatriculare "instrainat catre x persoana, la data de y data", facuta o xerocopie fata-verso a Certificatului de Inmatriculare cu tot cu mentiunea instrainarii, pentru a fi acoperit in caz ca samsarii ulteriori nu inmatriculeaza masina, ci o folosesc la carat oi, mai iau si cate o amenda si, atata timp cat masina nu este transcrisa, legea nu protejeza proprietarul din Cert. Inm. si Cartea de Identitate a masinii (adica pe proprietarul plin), si trebuie sa iti faci tu singur copie la talonul cu mentiunea descrisa mai sus.
In afara faptului ca cel caruia ii vindeti, poate sa vanda si el urmatoarelor 14 maini, deci masina sa ramana netranscrisa mult si bine, mai puteti merge la Serviciul Inmatriculari de la dvs din oras sa sesizati ca, cel care a cumparat masina voastra, nu a respectat termenul legal de inmatriculare prevazut de lege. Iar Serviciul Inmatriculari sa sesizeze Serviciul Rutier si apoi acesta pe omologul sau de la Iasi; eventual sa se execute filtru la Iasi, gasindu-se masina in trafic neinmatriculata, masina la care s-a depasit timpului pus la dispozitie de lege. Daca o va gasi cu termenul depasit dpdv al timpului pe care l-a avut la dispozitie pentru transcrierea masinii, ii vor ridica numerele si masina va ramane pe loc pana la dovada pregatirii documentelor de inmatriculare a celui care a cumparat.
Intrebarea e ca: daca mergeti la Politie, trebuie sa va asigurati ca masina cu pricina a fost vanduta legal. Adica, daca era mama in acte, ea trebuia sa vanda si nu dvs. Dar chiar si asa, daca sunteti amenintate, cu siguranta ca cea mai buna solutie este sa mergeti la Politie si nu doar la Serviciul Inmatriculari.
Masina avea numere provizorii si era din import? De mai cerea "un rand nou de numere", domnul de la Iasi care a cumparat? Ca la o masina inmatriculata definitiv pe teritoriul tarii nu se mai emit numere provizorii. Numerele provizorii se emit autovehiculelor care nu sunt inmatriculate in Ro, celor noi - iesite din fabrica si pentru care mai poti cere inca 2 randuri de numere, samd.
In orice fel de situatie v-ati gasi, mergeti la Politie si declarati ca va ameninta cei carora le-ati vandut. Maine-poimaine, va pot imputa aia banii inapoi pe motiv ca masina era stricata samd. Desi, atunci cand au cumparat-o s-a presupus ca au inspectat-o.. sau nu? Vedeti, domeniul asta de samsareala auto nu e asa de simplu ca la vanzare de patrunjel, in piata, ci dezvolta niste situatii in care statul nu te prea sprijina si nici legislatia nu prea te protejeaza pe tine, ca vanzator. Dar poate ca nu stiu eu si mai au si altii, alte pareri. In orice caz, exista SOLUTII pentru orice problema - ganditi-va asa! Exista o solutie fara doar si poate si pentru dvs. Primul pas ar fi sa mergeti la Politie sa relatati cele intamplate.
Icetime1313
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Va multumesc pentru sfatul acordat, sa va raspund la intrebare, da asa este masina era pe numele mamei mele am fost impreuna cu ea deoarece legal eu nu puteam sa o vand daca era ea trecuta in acte, totul a fost okay in acte cat si fiscal nici o problema de genul, vanzarea cumpararea e decurs legal intr-un centru acte/acte (autovit) ales de dansi, am so dovada de AWB de la fancurier cum ca am trimis actele cum au spus ei cu ramburs de 300 de lei care mi-a venit inapoi acasa, masina era inmatriculata in Romania o simpla masina reno, si da desigur au inspectat-o au fost multumiti atunci desi tot au negociat cu mine sa le vand masina la pret cat mai mic, in concluzie totul a decurs legal aici am fost impreuna cu mama mea (propietara masini) sa o vindem domnilor acestora la un loc ales de ei inspectata facut acte totul legal, scos fiscal dovada ca le-am trimis prin fancurier si tot am procedat legal dar sincer mi se pare extrem de ciudat ce se intampla de ce nu au vrut fiscalul foarte ciudat ei pareau capabili de carat oi cu ea sincer sa va spun, cand am fost la piata amzei impreuna cu mama mea sa scoatem fiscalul ni s-a spus de acolo ca noi numai avem treaba cu masina deoarece practic e radiata sau ceva de genul din moment ce am scos fiscalul atunci cu ea. Din moment ce am actele vanzare cumparare dovada ca le-am trimis prin fancurier si ei au refuzat acele acte, si acum pur si simplu ne tot suna si spun ca masina nu e buna ca au schimbat nu stiu ce la ea sa intru pe video conferinta cu ei sa imi arate ce schimba nu inteleg aceasta logica din moment ce au cumparat masina okay de la mine, dansi tot insista ca masina e proasta ca sa ne ducem sa facem alt fiscal si tot asa sa platim noi din banii nostri tot acest demers fara nici o siguranta ca ei vor refuza si ne vor suna din nou si din nou, mi se pare o mare infractiune noi am vandut masina legal la pret mic de masina veche pana la urma am facut acte am scos fiscal... adica ce putem face pana la urma ne-am facut datoria eu cu mama mea imi este frica sa nu fim acuzate pe nedrept de politie ca am vandut noi masina stricata sau ca nu am dat fiscalul ....
:) Fara nicio problema. Nu veti fi acuzate ca ati vandut o masina stricata, este exclus. Nu va acuza nimeni, doamna. Cand se incheie actul de V-C se deduce ca acel cumparator ar fi inspectat-o/probat-o. Deci, fiti fara nicio grija, din punctul asta de vedere. De mers la Politie tot trebuie sa mergeti ca sa semnalati faptul ca vi s-a refuzat Certificatul Fiscal, dar, mai ales, faptul ca acel cumparator al mamei dvs nu a transcris masina. Si il poate obliga sa faca asta.
Sa va dau un exemplu, dar fara sa va alarmati: daca nu se plateste rovigneta pe numarul masinii si se percepe amenda (amenda care nu e deloc mica), amenda vine pe numele proprietarului din Cartea Identitate Auto si Certificatul de Inmatriculare - si anume pe numele mamei dvs. (fiindca, daca masina nu a fost transcrisa, camera video care capteaza numarul masinii nu stie cine e proprietar, ea transmite in sistem ca x nr de inmatriculare nu are rovigneta si atat. Mai departe, amenda vine la cel inregistrat IN SISTEM, adica pe numele cui sunt actele. Si actele sunt inca pe numele mamei dvs, daca cel de la Iasi nu a transcris)(si dupa aia e mult de umblat sa demonstrati ca nu aveti nicio treaba cu masina).
Ati scris: "cand am fost la piata amzei impreuna cu mama mea sa scoatem fiscalul ni s-a spus de acolo ca noi numai avem treaba cu masina deoarece practic e radiata sau ceva de genul din moment ce am scos fiscalul atunci cu ea" - este corect, mama a fost scoasa din evidentele fiscale, deci nu va mai plati impozit pentru autoturism. Este doar radiata fiscal, dar nu si de la Serviciul Inmatriculari. Radierea finala de pe numele mamei are loc in momentul cand cumparatorul transcrie masina final si total la Serviciul Inmatriculari de care apartine, in cazul de fata, la Iasi. Si daca acela ar vinde mai departe, tot asa - pana cand cineva nu transcrie masina la Serviciul Inmatriculari, mama dvs nu este radiata (inlocuita/stearsa/scoasa) din sistemul Serviciului Inmatriculari de care apartineti.
Facturile/contractele stampilate de Fisc elimina necesitatea fisei de inmatriculare, deci banuiesc ca ati mers cu ceva foi din V-C si la circa financiara si vi s-a aplicat o stampila pe el, mama ar apare ca si radiata. Odata ce aveti contractul de instrainare-dobandire incheiat si stampilat de Directia Impozite si Taxe Locale de care apartineti, macar sunteti absolvita de plata impozitului pe acea masina.
O mica paranteza despre circa financiara (Fisc): In trecut, era o practica dubioasa incat, daca in 6 luni de zile cumparatorul nu transcria masina pe numele lui, Fiscul te baga din nou in plata, de parca era vina ta. Trebuia sa mergi iar sa le arati partea de contract care ti-a ramas si la tine - ca ai instrainat bunul si ca nu ai de ce sa platesti impozit pe ceva ce nu iti mai apartine. Astazi nu se mai intampla astfel.
In orice caz, daca, in viitor, apare si masina la impozit ca fiind de plata, faceti un drum pana la Fisc si aratati ca ati vandut masina si ei sunt obligati, in baza actului de V-C sa anuleze orice impozitare pentru un autoturism vandut. Dar asa se intampla in trecut, acum 6-7 ani, acum nu mai este cazul. Oricum, eu v-am pus in tema. Am incheiat paranteza.
Cat despre transcriere (adica trecerea masinii de pe numele mamei dvs pe numele cumparatorului, parcurs complet, inclusiv pana la Serviciul Inmatriculari Iasi) trebuie sa semnalati Politiei, deoarece altfel nu aveti controlul asupra actiunii cumparatorului. In sensul ca: daca vrea sa o transcrie, bine. Daca nu vrea si nu il prinde Politia Rutiera cu masina in trafic, pot trece si 10 ani de netranscriere si omul ori o foloseste asa, ori o vinde la o hora de samsari, si aia mai departe, si tot asa. Calitatea de titular al inmatricularii al fostului proprietar va inceta in momentul in care cumparatorul de la Iasi transcrie. Nu e problema dvs ce face cumparatorul cu masina, in sensul ca EL AR TREBUI SA SE CONFORMEZE LEGII, doar ca legea nu prea protejeaza vanzatorii, in Romania, ca in alte tari, precum UK sau etc.
Acolo, transcrierea se face automat, nu ca la noi - cand vrea Gogu (si vanzatorul se roaga de el sa se vada scapat si de orice raspundere legala). Dar asa cum am spus, exista solutii pentru orice problema, solutia ar fi sa incercati sa explicati la sectia de Politie desfasurarea evenimentelor si faptul ca va haraie "stimatii domni cumparatori". Nu ii plangeti, majoritatea au o tactica murdara de actiune, stiu ca masina e cum e, stiu foarte bine, o golesc de piese si apoi vin cu ea la poarta sa le dai banii inapoi. Asa nu merge. Ideal ar fi sa nu se ajunga la a merge la Politie si ca dl. cumparator sa transcrie masina pe numele sau. Dar putin controlabil si posibil este asta, cu atat mai mult cu cat o masina este veche si destul de lucru la ea: remediere, ITP s.a.
Cele 30 de zile pentru inmatricularea auto vor curge de la data inscrisa in contractul de vanzare-cumparare. Daca un sofer este prins ca a depasit termenul, primeste amenda (in jur de 3000 de lei) si ii sunt retinute placutele si Certificatul de Inmatriculare. Deci nu mai poate circula. Dar asta daca il gaseste in trafic, daca nu - poate merge cu masina pe numele mamei dvs, bine mersi.
Raspunsul dvs, pentru domnii de la Iasi, ar trebui sa fie standard, dar nu le puteti spune - tocmai! Ca sunt violenti! Dar, normal ar trebui sa le fie spus: Domnilor, ati cumparat masina pe proprie raspundere, s-a facut tranzactia, trebuie sa transcrieti.
Imi pare rau ca v-am scris atatia mp de informatii, in incercarea de a va ajuta; dar solutia cea mai buna ar fi - fie mergeti la sectia de Politie de care apartineti si spuneti ca acei cumparatori va asalteaza, fie mergeti la Serviciul Inmatriculari (chiar daca nu mai aveti masina in posesie) si cereti audienta la Sef-serviciu, fiindca la ghiseu e posibil sa nu aiba timp lucratorii sa va explice, fie mergeti la Politia Rutiera si incercati sa explicati ca doriti transcrierea autoturismului si daca acestia pot transmite omologilor lor de la Iasi sa incerce sa il gaseasca pe dl. cumparator in trafic, ca sa nu mai aiba mama nicio treaba/grija cu acea masina si ca au trecut cele 30 de zile legale de cand erau obligati sa transcrie si nu au facut-o. Si lucratorii Serviciului Rutier sau al Serviciului Inmatriculari - in general - au tot interesul sa va ajute. Garantez.
Indiferent unde va decideti sa mergeti, nu aveti de ce va teme. Nu va incrimineaza nimeni, despre nimic. Garantez. Important este sa fiti insistente, sa nu abandonati daca nu ati inteles ce vi se explica la Politie, sa cereti lamuriri si, daca nu intelegeti, sa spuneti clar: Nu am inteles! Ca sa nu plecati nelamurite de acolo. Nu este greu, nu va fie teama, si la aceste Sectii tot oameni sunt, nu va face nimeni, nimic. Si nici timp mult de pierdut nu este. Dimpotriva.
Mult succes si sa dea Domnul sa reusiti rezolvarea problemei. Sigur veti reusi.
Revin cu o veste si mai buna, care va va acoperi (macar in parte) de anumite raspunderi: Daca vreti sa stati si mai linistita in ceea ce priveste amenzile pt. radare sau rovigneta (sa nu mai fie vizata mama dvs) atunci faceti o notificare la Politie, Serviciul Inmatriculari, ca ati instrainat masina ducand documentele justificative (contract vanzare cumparare, dovada radierii fiscale). Exista si aceasta masura de siguranta. Aplicati-o!
:) Mult succes, va fi bine!! Sa ne spuneti si noua ce v-a spus Serviciul Inmatriculari. Cu anuntarea ca x a cumparat si ca mama nu mai are autoturismul si deci raspunderea ar trebui sa fie a cumparatorului. Il vor lua intr-un Registru in evidente, dupa ce veti notifica Serv. Inmatriculari. Nu scapati aceasta sansa, nu aveti nimic de pierdut.
Fireste, ramane obligatia cumparatorului sa transcrie, odata si odata, cu mentiunea ca vanzatorul (asa cum am mai precizat) nu il poate obliga, ca nu sta 24/24 langa el sa il tina de maini, desi legea trebuia sa il protejeze mai mult pe vanzatorul lasat cam descoperit.
Intrebati, cand mergeti la Serv. Inmatriculari cand sa va mai interesati daca dl. de la Iasi a transcris masina. E important. De ce? E simplu! Fiindca pe dvs va intereseaza ca cineva sa transcrie masina ca sa poata iesi din baza de date a Serv. Inmatriculari, mama dvs. (dar in egala masura e foarte important sa anuntati in scris Serviciul Inmatriculari ca cel de la Iasi a devenit proprietar).
*Am scris uzual - Serviciul Inmatriculari, a se intelege Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor. Dar cred ca ati inteles unde trebuie sa va adresati.
Va multumim din suflet pentru ajutorul acordat, nu toti sunt corecti si nu toti joaca dupa reguli, am sa revin cu un comentariu dupa ce voi merge la D. R. P. C. I. V