avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Vânzare casă foști soți
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Vânzare casă foști soți

Bună ziua!
Vă rog respectuos sa ma ajutați cu următoarea problema juridică: poate fostul soț sa vândă casa finalizata în timpul căsatoriei la a cărei construcție a contribuit soția fără a exista un partaj?
Terenul aparține soțului fiind moștenire de la bunici.
Un notar poate autentifica aceasta vânzare?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:35, 13 Mai 2020
Ce înseamnă finalizată în timpul căsătoriei`? Când v-ați căsătorit în ce stadiu era casa`?

Dacă imobilul figurează în acte ca bun propriu al soțului, de dinaintea căsătoriei, nu intră la partaj.

Dacă ați contribuit și dvs la finalizarea casei, și puteți dovedi prin chitanțe...., martori, puteți obține un drept de creanță, prin decizie a instanței de judecată.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Mai 2020
Dapix, utilizator
În momentul încheierii căsătoriei casa era abia începută, zidita și acoperita, nu existau nici ferestre.

gi-jane2, moderator
Buna ziua,

Imobilul a fost edificat in timpul casatoriei, avem in vedere procesul -verbal de receptie finala a constructiei.

Bunul are calitatea de bun comun, proprietate devalmasa.

Proprietatea devalmasa este caracterizata de faptul ca niciunul dintre cei doi codevalmasi nu are individualizata o cota-parte din dreptul de proprietate, aceasta urmand a fi determinata prin imparteala.

Instanta de judecata va avea in vedere criteriile generale de partajare.

Asadar, se va tine seama de sumele de bani investite, in vederea realizarii imobilului, sumele de bani investite in vederea platii impozitelor si a taxelor aferente, situatia locativa a fiecaruia dintre soti, principiul posesiei efective, actele de conservare realizate.

eu nu cred ca e bun comun, mai ales ca era si ridicata, daca a luat autorizatie de constructie pe numele lui necasatorit fiind, se poate ca receptia si intabularea sa o fi facut ca bun propriu.
De cat timp ati divortat ?
mergeti de urgenta l aun avocat ca daca e vb de un drept de creanta exista si un termen de prescriptie
gi-jane2, moderator
În 2019 s-a finalizat divorțul.
Anul acesta s-a recăsătorit.
Autorizație de construcție nu exista.
Pe mine ma interesează dacă se poate vinde imobilul, notarul nu face verificări??
Mulțumesc anticipat!

gi-jane2 a scris:

eu nu cred ca e bun comun, mai ales ca era si ridicata, daca a luat autorizatie de constructie pe numele lui necasatorit fiind, se poate ca receptia si intabularea sa o fi facut ca bun propriu.
De cat timp ati divortat ?
mergeti de urgenta l aun avocat ca daca e vb de un drept de creanta exista si un termen de prescriptie

Alte discuții în legătură

Situatie bunuri in cazul unui divort wild212 wild212 Buna ziua, Doresc sa va solicit consultanta in urmatoarea problema: sunt casatorit de 5 ani si am impreuna cu sotia doi copii minori (situatia lor e ... (vezi toată discuția)
Constructie neinscrisa in c.f. LARISA PINTEA LARISA PINTEA dragi colegi, va supun atentiei o situatie destul de delicata. inainte de casatorie, o persoana obtine autorizatie de construire, cu privire la o viitoare ... (vezi toată discuția)
Partaj la notar anghelnicole anghelnicole Buna ziua situatia este urmatoarea Inainte de casatorie eu am inceput constructia unei case, in timpul casatorie am contractat un credit ipotecar pentru ... (vezi toată discuția)