avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Încetare tutelă persoană interzisă
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Încetare tutelă persoană interzisă

Buna ziua! Vin si eu la dvs cu urmatoarea intrebare. Sotul meu este tutorele legal al mamei lui care sufera de schizofrenie paranoida este interzisa judecatoresc,in ultima vreme ne face viata un calvar nu ne mai intelegem cu ea deloc,stam numai la spitale de psihiatrie si face numai prostii,ne este tare greu si nu mai putem,este tutorele ei de peste 6 ani de zile,cum putem inceta tutela? Care este demersul? Va multumesc si multa sanatate!
Ultima modificare: Duminică, 17 Mai 2020
Byageo1, utilizator
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 06:29, 22 Mai 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
ce inseamna pt dvs incetarea tutelei ? Cine credeti ca vrea sa fie tutore ? Copilul ei e dator fata de ea oridum.
Gasiti sa o internati intr-un camin spital permanent., asa ea e bine ingrijita si nu a mai chinuie nici pe voi.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 120 cod civil
Refuzul continuării tutelei.
(1) Cel numit tutore este dator să continue îndeplinirea sarcinilor tutelei.
(2) Poate refuza continuarea tutelei:
a) cel care are vârsta de 60 de ani împliniţi;
b) femeia însărcinată sau mama unui copil mai mic de 8 ani;
c) cel care creşte şi educă 2 sau mai mulţi copii;
d) cel care, din cauza bolii, a infirmităţii, a felului activităţilor desfăşurate, a depărtării domiciliului de locul unde se află bunurile minorului sau din alte motive întemeiate, nu ar mai putea să îndeplinească această sarcină.

Așa cum a spus gi-jane2, soluția ar fi internarea într-un centru de îngrijire, iar costurile pot fi asigurate din pensie și, eventual, din indemnizația de handicap. Este posibil să fiți nevoiți să completați dvs cu bani, dar pentru liniștea dvs probabil că merită.


5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua! Se poate renunta doar daca gasiti pe cineva sa preia tutela. Daca nu. asa cum vi s-a spus internarea intr-un centru este singura solutie.Va spun din experienta, deoarece m-am confruntat cu un caz in care tutorele unui interzis avea probleme mintale si instanta ne-a cerut sa gasim pe cineva care sa preia tutela. Nu am gasit pe nimeni.Legea nu prevede nimic in astfel de cazuri...Pana la urma tutorele a semnat pentru internarea intr-un centru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineata. citisem pe internet ca dupa 3 ani pot renunta ... Dana Sgu86 Dana Sgu86 Buna dimineata. Citisem pe internet ca dupa 3 ani pot renunta la tutela,eu am deja 5 ani si nu mai vreau sa fiu tutorele surorii mele de 44 de ani,din motive ... (vezi toată discuția)
Renunțarea la tutelă bună seara, am înțeles ca pot renunța ... Dana Sgu86 Dana Sgu86 Renunțarea la tutelă Bună seara, am înțeles ca pot renunța la tutela după 3 ani. Cum se procedează exact? Trebuie sa merg la Judecătorie sa zic ca ... (vezi toată discuția)
Bolnava de schizofrenie paranoida RamonaNeg RamonaNeg Buna ziua, am o sora in varsta de 38 de ani care sufera de schizofrenie paranoida acuta de aproximativ 13 and, in urma cu 3 ani a fost pusa sub interdictie ... (vezi toată discuția)