avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Parcelare, despagubire sau vanzarea unui teren ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Parcelare, despagubire sau vanzarea unui teren mostenit prin succesiune de la parinti?

Buna ziua,

Trei frati au mostenit prin succesiune un singur teren intravilan, cu o suprafata de 1200 mp (12m x 100m). Terenul are dubla deschidere la strada (cate 12 ml) la cele doua strazi care trec prin fata si prin spatele terenului.

Unul dintre frati doreste sa fie despagubit pt partea lui de teren sau sa fie vandut terenul in intregime iar apoi suma obtinuta in urma vanzarii, sa fie impartita in mod egal la trei.

Ceilalti doi frati nu doresc nici sa despagubeasca, nici ca terenul sa fie vandut in totalitate. Ei vor sa-si pastreze cota parte din teren iar cel de-al treilea frate sa vanda pe cont propriu partea lui de teren.

Terenul s-ar putea imparti foarte usor in doua parti egale, in asa fel incat fiecare parte din teren sa aibe deschidere de 12 m liniari la cele doua strazi.

Dar nu stiu cum ar fi posibila impartirea in trei parti egale (in absenta unui drum de servitute), in asa fel incat fiecare parcela sa aiba o deschidere decenta spre strada. Mentionez ca niciunul dintre frati nu o sa fie de acord sa primeasca o parcela de teren cu deschidere foarte ingusta la strada. Motivul este ca terenului cu o deschidere ingusta la strada, ii va scadea valoarea in bani.

Este notarul in masura sa decida daca terenul se preteaza, sa fie parcelat (avand in vedere dimensiunile si deschiderea stradala)?

Pot fi cei doi frati obligati prin lege, sa fie de acord cu despagubirea sau cu vanzarea terenului si cu impartirea sumei obtinute in urma vanzarii, in mod egal la trei?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ema_cumparator , utilizator 13:07, 18 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Raspunsul este nu, la ambele intrebari.
Delimitarea loturilor o va face topometristul, cu ocazia întocmirii documentației cadastrale, în funcție de cum au convenit cei trei să își împartă terenul.
Notarul perfecteaza actul in functie de documentația cadastrala și înțelegerea părților.
În momentul de fata fiecare dintre ei este proprietar exclusiv pe cota sa de 1/3 si ca atare pot sa o înstrăineze cui doresc. Însă este greu de gasit un cumpărător care să achiziționeze doar o treime.
Dacă totuși nu ajung la un consens, vor trebui să se adreseze instanței pentru ieșirea din indiviziune.
Raspunsul a fost clar si de ajutor. Multumesc :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere teren intravilan Margareta72 Margareta72 Detin un teren intravilan cu deschidere directa la strada 25m, dintre care 3m sunt drum de servitute. Adancimea terenului este de 100m. Daca excludem cei 3m ... (vezi toată discuția)
Deschidere teren ali77mada ali77mada Buna seara! Stam intr-o curte cu un unchi ( case diferite sunt 2 parcele de teren) iar acesta a decedat anul acesta!Terenul a fost cumparat de unchiul meu ... (vezi toată discuția)
Problema mostenire teren radumalica radumalica Buna ziua Mama mea si sora ei sunt mostenitoare pe un teren de 1000mp dispus pe lung de la strada, cu deschidere 16.93 m la strada, lungime 46.5 m pe parti ... (vezi toată discuția)