De mai multe saptamani cer presedintelui si administratorului de asociatie (de proprietari) sa am acces la mai multe documente legate de asociatie ,dar mi se refuza accesul.In opinia mea in cadrul asociatiei in ultimele luni s-au comis mai multe incalcari ale legii 230/2007 si ale H.G.1588(normele metodologice de aplicare) cum ar fii: semnarea de contracte pentru lucrari de reparatii foarte costisitoare fara selectare de oferte de la alte firme si fara a fii aduse la cunostinta proprietarilor prin afisare, adunari generale desfasurata fara participarea a cel putin jumatate din proprietari,fara a fii anuntate la avizier cu cel putin 7 zile inainte si doar din usa in usa doar la unele apartamente,cele loiale (in general pensionari nestiutori si usor de controlat) , fondul de rulment al asociatiei este tinut la secret(am cerut in scri de mai multe saptamani sa am acces la registru fondului de rulment) ,nu se stie cati bani sunt ,daca sunt purtatori de dobanda ,si cine beneficiaza de ea.Fata de acestea am depus mai multe reclamatii in scris la primaria sector 3 ,pentru efectuarea unui control,dar lucrurile in mod nejustificat tergiverseaza(am fost avertizat prieteneste de unii ca administratorul in functie de 15 ani are multi prieteni pe acolo) si de aceea doresc initierea unei actiuni in justitie bazata pe art.37/230 siH.G. 1588/2007 art. 22 pentru ai face sa suporte lucrarile contractate fara respectarea procedurilor din propriu buzunar. Multumesc.
Am 41 de ani dar este prima oara cand ma vad nevoit sa apelez la justitie .Ce trebuie sa fac? Unde sa ma adresez?(ce instanta si cam cum trebuie sa sune plangerea)
Trebuie sa-mi angajez avocat? Daca da,pentru ca de regula onorariile nu sunt chiar simbolice ,potpretinde in instanta ca in caz ca voi avea castig de cauza sa fiu despagubit?
Incercati sa vorbiti si cu cenzorul sau cu ceilalti membri ai comitetului executiv.
Faceti o sesizare la primarie, la serviciul de indrumare a asociatiilor de proprietari.
In primul trimestru al anului 2010 va avea loc adunarea generala anuala. La acea adunare expuneti aceste probleme si incercati schimbarea presedintelui si comitetului. Implicati-va chiar dv si oferitiva ca membru in comitet sau presedinte. atunci nu mai trebuie sa cereti documentele, ci o sa le aveti pe mana si le verificati.
Spuneti ca aceste lucrari sunt de reparatii. Daca s-a spart vreo teava nu cred ca mai stai sa faci selectie de oferte cand apa e oprita. E adevarat, nici nu angajezi o firma care sa ia pielea de pe tine. Ar fi bine de stiut ce reprezinta, de fapt, acele lucrari de reparatii. Daca s-au inlocuit tevi pentru ca erau vechi, alea sunt lucrari de investitii, dar daca s-a produs vreo avarie la ceva anume...
1. Lucrarea de reparatie poate vi se pare Dv. prea scumpa si, in fond sa nu fie asa, comparativ cu preturile practicate pe piata, apoi de unde stiti ca nu s-a facut totusi o selectie din mai multe oferte? Decizia de a se face o reparatie o ia comitetul, fara sa fie nevoie sa se convoace adunarea generala.
2. Puteti dovedi in instanta ca nu s-au anuntat adunarile generale?
3. Accesul la documentele asociatiei trebuie sa va fie permis. Ati facut o cerere scrisa catre presedintele asociatiei cu aceasta solicitare? Cum puteti dovedi in instanta ca nu va este dat acest acces?
......................................
Sigur ca pentru actionarea in instanta a asociatiei de proprietari va trebuie un avocat, mai ales ca doriti si obtinerea de despagubiri.
Parerea mea este sa incercati amiabil, in cadrul asociatiei, sa va lamuriti aceste probleme pentru ca din modul cum puneti problemele este posibil sa nu puteti dovedi mare lucru in instanta si deci sa pierdeti procesul.
Daca din consultarea actelor asociatiei depistati erori majore care nu se doreste sa fie indreptate sau chiar delapidare, abia atunci ati putea sa intentati proces.
Daca nu vi se permite accesul la documente, dar pe o dovada scrisa..... si acesta este un motiv de actionare in justitie.