Buna seara!
Va rog frumos sa ma ajutati cu un sfat competent.
Cazul meu este urmatorul.
Parintii mei aveau in localitatea X un teren de 1545 m2. Eu am inca 2 frati. Dupa moartea tatalui, unul din frati a vrut sa vanda partea lui. S-a interesat cum trebuie sa procedeze si sa nu-l coste mult actele, pentru ca trebuia succesiune, a venit cu propunerea sa cedeze partea lui de 257,5 m mie, mamei si celuilalt frate, ca apoi noi sa fim vanzatori si sa-i vindem partea cumparatorului gasit de el.
Inainte de a muri, mama mi-a vandut mie partea ei, dar cum erau loturile, mi s-a facut act pe 694 m2.
Acum, dupa 7 ani de la moartea mamei, vrea si celalt frate mai mic sa-si vanda partea, insa am aflat ca nu putem vinde fara primul frate, deoarece mai are si el un rest de mostenire. Acest frate este foarte recalcitrant si mi-e teama de el, ar putea cere locul cel mai bun sau in mijlocul terenului, sau toata partea de la strada sa ne lase sa zburam pana la locurile noastre.
Intrebarea mea este, daca el si-a luat partea, acum cati m ii mai revin si daca intr-adevar mai are de mostenit
Atata vreme cat sunteti coproprietari in indiviziune depindeti unul de altul, si oricare poate cere oriunde vrea partea lui de teren. Intelegerea tacita dintre Dvs. nu are mare valoare.
Acuma, actele acestea pe care le-ati facut sunt la notar? Atunci ce forma imbraca ele? ati facut mostenire dupa ambii parinti la notar? Dupa tata am inteles ca un frate a renuntat, dar dupa mama nu s-a facut nimic, da?, din partea mamei (daca mai exista mama in acte proprietara la momentul decesului ei) si fratele care a renuntat la prima mostenire, are drept de mostenire. Partea mamei se imparte in cote egale intre cati copii a avut ea, mai exact cati au acceptat mostenirea!
daca ati facut mostenirea dupa tata, la cota de 1/2 din teren pt. ca 1/2 era a mamei, dupa tata a ramas mama si 2 copii mostenitori. Partea intreaga a mamei (si cota ei 1/2 si cota mostenita) ati cumparat-o de la mama. Cu contract la notar? Oricum, teoretic mama la moartea ei nu mai avea in proprietate nici o cota parte din terenul respectiv, daca asa au decurs lucrurile, asa ca nu intra la succesiune terenul respectiv, ca si fratele sa isi ceara partea dupa latura materna.
Dar am eu o senzatie ca nu ati facut acte la notar! Vanarea cu mama?! Atunci numai instanta poate stabili ce sa fie. Mergeti la avocat.
Va multumesc pentru raspuns.Terenul despre care vorbesc avea o iesire la strada si o iesire intre blocuri. Dupa moartea tatalui, la notar fratele si-a cedat acea parte despre care v-am vorbind, iar eu, mama si fratele celalt am vandut partea lui de mostenire, prin act de vanzare-cumparare unui cumparator gasit in prealabil de el. Si-a ales atunci partea de teren de la strada, lasandu-ne pe noi inchisi practic, cu iesire intre blocuri. Eu m-am ocupat de toate cheltuielile pentru pomana talalui, m-am ocupat si de mama in viata, bolnava de cancer. Atunci mama, a decis sa-mi faca act de vanzare cumparare tot in prezenta unui notar asupra partii ei, dar nu am inteles de ce numai pe 694 m2 si nu pe 772 cat inseamna jumatate. In fine, mi s-a explicat atunci ca asa este lotul de 694, si nu se poate intra in celelalte 2, unul in valoare de 400 si celalt in valoare de 260.
Acum si celalt frate vrea sa vanda partea lui de la tata, dar a aflat ca nu poate vinde pana nu se dezbate succesiunea dupa mama, si ca are parte si primul frate.
Disperarea noastra este mare, ca asa cum spuneti si dvs poate cere oriunde, acum la iesirea dinspre bloc, astfel incat sa ne inchida de tot cu terenul.
Cam cati metri i se mai cuvin?
O alta intrebare, daca cel care are teren mai mult, in cazul acesta eu, ii poate pune conditii?In cazul acesta i-as da alaturi de cel pe care l-a vandut, cat i s-ar mai cuveni prin lege.
Indiferent cum se va imparti terenul, cel de la margine nu ii poate bloca pe cei din interior, trebuie sa constituie un drept de servitute, sau de trecere cu piciorul si cu masina. Daca notarul a zis ca fratele renuntator dupa tata mai are drept la teren, dupa mama, inseamna ca prin vanzarea care ati facut-o nu ati cumparat toata partea mamei! Si din acea parte mica cat a mai ramas are el o particica mica. Puteti cere si iesirea din indiviziune dupa mostenire asa ca ii platiti o suma de bani fratelui, pe care instanta ar stabili-o daca nu va intelegeti, iar lui sa nu ii ramana nimic din teren!
Oricum nu va lasati. Daca nu va intelegeti in asa fel incat sa va convina, la notar, mergeti in instanta si incercati sa ii minimalizati pe cat posibil cota care legal ar primi-o!
Ca sa pot intelege si eu despre cat este vorba, mama avea dreptul dupa tata la jumatate din 1545, adica 772, iar noi, cate 257?
Daca mama mi-a vandut mie din partea ei de 694 m2, inseamna ca au ramas 772-694=78 m2
Si acesti 78 m2 sunt subiectul succesiunii?
Atat am avea de impartit?
Cel mai exact este sa cititi extrasul de carte funciara. Cu cati mp. apara acolo mama.
Daca toatal teren este 1545 mp, coprorpietatea tatalui si a mamei, mostenire dupa tata s-a facut dupa 1/2 adica 772.5 mp. Aici mama mosteneste 1/4, adica 772.5 : 4 = 193.125 si 3/4 copii.
Mama ar fi avut 772.5 + 193.125 = 965.625 mp.
Dvs. ati cumparat 694 mp. Au ramas 271.625 mp.pe numele mamei.
Oricum cei de la cartea funciara calculeaza cote parti si nu mp. Dar aproximativ cu atata ar trebui sa fie inca mama in extrasul de carte funciara, o cota care sa corespunda la suprafata aceasta. Acestia sunt masa succesorala.
Vanzare teren
gigelas
Buna ziua,
Exista doua terenuri despartite de un drum.Un teren de 1500 mp. si altul de 1000 mp. Ambele terenuri se afla pe acelasi titlu de proprietate. ... (vezi toată discuția)
Contestare, anulare
eu12
Am facut contract de vanzare -cumparere cu mama mea care a murit mai bine de 10 ani, iar fratele meu vine acum si spune ca el nu stia de contract si ca va cere ... (vezi toată discuția)