avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1859 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorie defunct catre unul dintre mostenitori
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorie defunct catre unul dintre mostenitori

Buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea la un raspuns fata de aceasta speta.
Au ramas 2 frati mostenitori cu cote de 1/2 fiecare. Unul dintre ei are incheiate 2 contracte de imprumut la notariat cu defunctul. Datoria defunctului fata de un frate reprezinta pasivul succesoral. Acest pasiv este suportat de ambii mostenitori in cote egale ? In acest caz mostenitor care a imprumutat defunctul iese in pierdere, intrucat jumatate din datorie se acopera din propria cota mostenita. Sau are si alte posibilitati de recuperare integrala a datoriei ? Multumesc mult !
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 15:57, 20 Mai 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu suporta din cota lui, suporta din activul defunctului. Daca defunctul avea imprumutul facut la banca, tot din activ se impartea, tot atat ramanea masa de impartit, tot aia era situatia. De unde din alta parte sa se acopere datoria?
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
Liliana Gradinaru, Avocat
Diferenta este ca banca nu era mostenitorul defunctului.
art. 1157 (3) Moștenitorul are dreptul de a cere plata creanțelor pe care le are față de moștenire de la ceilalți moștenitori, ca orice alt creditor al moștenirii. În privința părții din datorie care îi revine ca moștenitor, dispozițiile art. 1.620-1.624 sunt aplicabile.
Multumesc pt raspuns, dar ca sa fie clar. Activul defunctului este de 100 lei. Datoria defunctului catre un mostenitor este de 60 lei. Asfel, mostenitorul creditor beneficiaza de cei 60 lei din activ, iar restul de 40 ramasi se imparte de 2, fiecare cate 20 lei. Corect ?
Nu, desi calculul dvs mi se pare echitabil, in opinia mea, articolul mentionat admite faptul ca mostenitorului creditor ii revine o parte din datorie. Astfel, mostenitorul creditor beneficiaza de 30 de lei din activ iar restul de 70 de lei se imparte la 2.
Imi cer scuze ca insist. Dar dupa calculul dvs, mostenitorul creditor pierde 30 lei din imprumut acordat defunctului ( adica 50% din suma imprumutata) care este suportat din cota sa parte. Corect ?

Alte discuții în legătură

Drepturi mostenire/succesiune dinunaedinunae dinunaedinunae Buna seara, Parintii mei au decedat in urma cu 4 ani.Sora mea (care are 3 copii) a decedat inaintea parintilor cu 2 ani. De la deces eu am fost cel care a ... (vezi toată discuția)
Datorie defunct la un comostenitor. am intrebat vreo 4 notari ... stroia_dumitru stroia_dumitru Datorie defunct la un comostenitor. Am intrebat vreo 4 notari iar raspunsul nu a fost unitar. Fiecare interpreteza in felul lui. Va rog, daca un comostenitor ... (vezi toată discuția)
Notificare cezar_iul cezar_iul in cazul in care cineva s-a sinucis si avea o datorie bancara cine se obliga sa o plateasca? persoana nu era casatorita, nu are giranti iar apartamentul in ... (vezi toată discuția)