avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 896 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datorie defunct la un comostenitor. Am intrebat vreo 4 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datorie defunct la un comostenitor. Am intrebat vreo 4 notari ...

Datorie defunct la un comostenitor.
Am intrebat vreo 4 notari iar raspunsul nu a fost unitar. Fiecare interpreteza in felul lui. Va rog, daca un comostenitor are un contract de imprumut autentificat la notariat cu defunctul, iar scadenta este dupa decesul acestuia, cum isi recupereaza creanta ? Participa si el din cota lui parte la achitarea propriului lui imprumut ? Adica, daca creanta defunctului este de 10 lei, iar activul succesoral este de 50 lei, intai se achita cei 10 lei din toata masa succesorala, dupa care se imparte ce a ramas (40 lei) la comostenitori ? Sau din totalul de 50 lei, fiecare comostenitor suporta din cota sa cei 10 lei ? Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2020
stroia_dumitru, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:13, 3 Octombrie 2020
Moștenitorii moștenesc atât activele cât și pasivele. Dar dvs nu puteți obține nimic la notar, ci trebuie sa va judecați cu moștenitorii pentru a vă recupera datoria.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator
se imparte atat activul cat si pasivul la cati mostenitori sunt. Nu conteaza cui datora.
Aveti 50 de lei ca activ de impartit, se imparte si datoria proportional cu cota fiecaruia. Daca nu va intelegeti, ajungeti in instanta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Octombrie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Datorie defunct catre unul dintre mostenitori stroia_dumitru stroia_dumitru Buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea la un raspuns fata de aceasta speta. Au ramas 2 frati mostenitori cu cote de 1/2 fiecare. Unul dintre ei are incheiate ... (vezi toată discuția)
Datorie anaf mostenitori ContSters336404 ContSters336404 Buna ziua! In cazul decesului unei persoane care a lasat un autoturism si 1/2 din dreptul de proprietate asupra unui imobil, bunuri ce s-au transmis sotiei si ... (vezi toată discuția)