avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare procura notariala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare procura notariala

Buna ziua, datorita acestei epidemii de covid am fost "blocat" intr-o tara straina iar in Romania am un cont bancar pe care nu pot sa-l folosesc decat daca fac cuiva o procura.
As vrea sa stiu ce cai legale am si ce pot sa fac pentru ca am apelat la consulatul României dar activitate este suspendata pe perioada nedeterminata.
As putea lua legatura cu un notar de aici dar o procura in limba tari ar trebuii tradusa, iar limba este una slava si nu stiu unde in Romania ar putea sa o traduca. Ce alterantive as avea? Mentionez ca e urgent in contextul in care eu as avea nevoie de acei bani. Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Mai 2020
him19, utilizator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 22:29, 25 Mai 2020
Majoritatea consulatelor sunt deschise, unele au program normal iar altele doar pentru urgente. Despre ce consulat este vorba?
Procura poate fi tradusa in Romania, mai mult ca sigur, chiar daca este vorba de o limba mai rar intalnita. Aveti grija sa solicitati notarului ca procura sa fie facuta in forma autentica. Ulterior autentificarii va trebui sa cereti apostilarea sau supralegalizarea procurii, in functie de tara in care va aflati. Abia apoi o puteti trimite imputernicitiului spre a o traduce si utiliza.
Buna Mihail, mulțumesc pentru raspuns, eu azi am sunat la consulatul Romaniei de la Ljubljana si mi s-a transmia ca activitatea consulara a suspendata pe perioada nedeterminata. Nu spunea acest lucru daca nu verificam.
In alta ordine de idei, am solicitat parerea unui notar de aici care mi-a transmis ca poate sa o faca doar in limba slovena si ma indoiesc ca intr-un orasel ca cel al familiei mele exista traducatori din slovena.
Ma gandeam la o solutie, procura in slovena, dupa care eu sa o traduc aici in engleza, ca mai apoi familia mea sa o traduca in romana, ce nu inteleg eu e acei termeni cu autentificare si supralegalizare.
In plus procura pot sa o trimit si in format electronic familiei?

MihailZC a scris:

Majoritatea consulatelor sunt deschise, unele au program normal iar altele doar pentru urgente. Despre ce consulat este vorba?
Procura poate fi tradusa in Romania, mai mult ca sigur, chiar daca este vorba de o limba mai rar intalnita. Aveti grija sa solicitati notarului ca procura sa fie facuta in forma autentica. Ulterior autentificarii va trebui sa cereti apostilarea sau supralegalizarea procurii, in functie de tara in care va aflati. Abia apoi o puteti trimite imputernicitiului spre a o traduce si utiliza.

Procura trebuie tradusă de un traducător autorizat de Ministerul Justiției din România.
Nu va ajuta sa o traduceti acolo.
Am inteles, deci cel mai bine ar fi pentru mine sa fac procura aici in slovenia si dupa sa o trimit in romania, ei sa o traduca si atunci e legala?

raluk0207 a scris:

Procura trebuie tradusă de un traducător autorizat de Ministerul Justiției din România.
Nu va ajuta sa o traduceti acolo.

Exact. Traducatorul nu trebuie sa fie musai din oraselul parintilor dvs, procura poate fi trimisa prin posta/curierat la un traducator autorizat din alta localitate. Acesta o traduce, legalizeaza semnatura traducatorului la un birou notarial dupa care o trimite inapoi parintilor care o pot folosi. Nu uitati sa cereti notarului sa intocmeasca procura in forma autentica.
Fiind vorba de un act autentic incheiat in Slovenia, in baza unui tratat bilateral din anul 1961 nu este nevoie nici de apostila si nici de supralegalizare.

Alte discuții în legătură

Ridicare certificat de nastere alyadavid alyadavid Buna ziua! Cu acordul tatalui, numele de familie al minorului a fost schimbat. Toate demersurile au fost facute, mai putin ridicarea noului certificat de ... (vezi toată discuția)
Procura spania meteorarlg meteorarlg Bun gasit. Sora mea care este rezident in Spania i-a facut o procura generala mamei care locueste in Romania. Pentru a putea fi folosita trebuie sa contina ... (vezi toată discuția)
Declaratie sau procura din america dariad dariad Ma aflu in urmatoarea situatie: Fiica din SUA, cu dubla cetatenie (romana si americana), trebuie sa faca o Declaratie de renuntare la succesiune sau o Procura ... (vezi toată discuția)