avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Declarare deces persoana disparuta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Declarare deces persoana disparuta

Buna seara

As dori sa stiu care este procedura si ce acte trebuiesc depuse pentru declararea decesului unei persoane.
Disparitia a fost anuntata la politie cu mai mult de doi ani in urma.

Va multumesc

Conform dispozițiilor Codului Civil, art 49: "În cazul în care o persoană este dispărută și există indicii că a încetat din viață, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puțin 2 ani de la data primirii ultimelor informații sau indicii din care rezultă că era în viață."
Acest lucru înseamnă că trebuie să vă adresați instantei de judecata în a cărei circumscripție persoana a avut ultimul domiciliu cu o cerere prin care sa se constate declararea judecătorească a morții.
Ulterior introducerii cererii dvs se vor face niște cercetări, la cererea instantei, respectiv va fi citata persoana dispărută la ultimul sau domiciliul și într-un ziar de circulație larga. De asemenea se vor posta anunțuri în ziar, la ultimul domiciliu și la sediul instantei și la sediul primăriei pentru ca orice persoana care cunoaște informații despre aceasta sa poată da informații. Abia după doua luni de la publicație se ajunge la judecarea cererii și, în baza informațiilor adunate, se va pronunța instanta.

marian1976 a scris:

Buna seara

As dori sa stiu care este procedura si ce acte trebuiesc depuse pentru declararea decesului unei persoane.
Disparitia a fost anuntata la politie cu mai mult de doi ani in urma.

Va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz de dispariție AlinaElena901 AlinaElena901 Bună! Tatăl meu a dispărut în 2009. De atunci nu mai știu nimic de el. Am făcut proces pentru a vinde locuința, care este pe numele său. În calitate ... (vezi toată discuția)
Declararea judecatoreasca a mortii Adelina t Adelina t Am si eu o intrebare............Care este legea care reglementeaza procedura declararii judecatoresti a mortii?Si care ar fi intreaga procedura de urmat(ce ... (vezi toată discuția)