avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Raspundere gestionara , ordin 2861 / 2009
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Raspundere gestionara , ordin 2861 / 2009

Ordin 2861/ 2009 inventariere
(4) Toate elementele de natura activelor trebuie să fie date în răspundere gestionară sau în folosinţă, după caz, salariaţilor ori administratorilor entităţii.

Ma adresez d-voastra colegi de forum, pentru a dezbate modul cum intelegeti acest alineat si cum procedati in consecinta pentru respectarea legii .
Eu inteleg ca tb intocmita o decizie la nivelul unitatii , pentru atribuirea bunurilor fiecarui gestionar . Pana in prezent gestionarul tuturor bunurilor din cadrul unitatii era administratorul care transmitea responsabilitatea gestionarilor efectiv prin deciziile de numire in functia de gestionar al salariatilor cu astfel de atributii .
Am ridicat aceasta problema fiindca este o portita pt care sunt sigur Garda va da multe amenzi pentru cei care nu intocmesc aceasta decizie .
Cel mai recent răspuns: ContSters60554 , utilizator 14:11, 15 Decembrie 2009
Ca si document cred ca decizia este cea mai nimerita.Dar amenda nu prea are GF pentru ce sa dea...Nu este nici o contaventie aplicabila in acest caz.
tocmai,din experienta spun ca garda da amenda pentru lipsa deciziilor, si nu neaparat particularizat ci referitor la nerespectarea pasilor cu privire la inventariere iar in legea contabilitatii specificape general amenda referitoare la inventariere, fara sa faca precizare expresa ,
Art. 41
Constituie contravenţii la prevederile prezentei legi următoarele fapte, dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii, să fie considerate infracţiuni:
1.deţinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar şi alte drepturi şi obligaţii, precum şi efectuarea de operaţiuni economice, fără să* fie înregistrate în contabilitate;
2.nerespectarea reglementărilor emise de Ministerul Economiei şi Finanţelor cu privire la:
a)utilizarea şi ţinerea registrelor de contabilitate;
b)întocmirea şi utilizarea documentelor justificative şi contabile pentru toate operaţiunile efectuate, înregistrarea în contabilitate a acestora în perioada la care se referă, păstrarea şi arhivarea acestora, precum şi reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;
c)efectuarea inventarierii;
Art. 42
(1)Contravenţia prevăzută la art. 41 pct. 2 lit. h) se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 30.000 lei, cea prevăzută la pct. 1, cu amendă de la 1.000 lei la 10.000 lei, cele prevăzute la pct. 2 lit. c), d), e), pct. 4 şi 5, cu amendă de la 400 lei la 5.000 lei, ......................... Criteriile în funcţie de care se stabileşte nivelul amenzii se corelează cu nivelul cifrei de afaceri, după caz.

Cum a subliniat si Moni, Garda amendeaza nerespectarea efectuarii in conformitate cu legistlatia a inventarierii si alin 4 despre care am facut referire este cuprins in OMF
Extrasul privind sanctiunile sunt reglementate de Legea 82 / 1991 , legea contabilitatii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda la legea contabilitatii cugetatorul cugetatorul Un cunoscut a primit o amenda contraventionala la legea contabilitatii. Amenda a fost aplicata unei societati comerciale care are obiect de activitate ... (vezi toată discuția)
Amenda marian barbu marian barbu daca nu depun bilantul pentru 30 06 2009 pentru ca nu mai imi permit sa platesc contabilul o sa primesc amenda? amenda este contraventionala sau penala? (vezi toată discuția)
Garda financiara stelian67 stelian67 Am avut azi un control de la garda ,nu au gasit nimic decit niste facturi din mai care au fost inregistrate cu rectificare in septembrie. Ca sa fiu ... (vezi toată discuția)