Am avut azi un control de la garda ,nu au gasit nimic decit niste facturi din mai care au fost inregistrate cu rectificare in septembrie. Ca sa fiu mai clar la data efectuarii controlului era rectificata toaata situatia contabila aceasta rectificare fiind inregistrata inclusiv la administratia finantelor de care apartinem.
Cu toate acestea mi-au intocmit proces verbal pe suma de 1000 ron,pentru incalcarea art 41 pct 1 lit c
Este legal?
Art. 41
Constituie contraventii la prevederile prezentei legi urmatoarele fapte, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii, sa fie considerate infractiuni:
1. detinerea, cu orice titlu, de bunuri materiale, titluri de valoare, numerar si alte drepturi si obligatii, precum si efectuarea de operatiuni economice, fara sa fie inregistrate in contabilitate;
2. nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Economiei si Finantelor cu privire la:
a) utilizarea si tinerea registrelor de contabilitate;
b) intocmirea si utilizarea documentelor justificative si contabile pentru toate operatiunile efectuate, inregistrarea in contabilitate a acestora in perioada la care se refera, pastrarea si arhivarea acestora, precum si reconstituirea documentelor pierdute, sustrase sau distruse;
c) efectuarea inventarierii;
Lit c spune ca se sanctioneaza neefectuarea inventarierii, dar aceasta lit este la pct 2. Punctul 1 nu are litera.
Verificati inca o data daca in PV este sigur pct 1, daca da, atunci trebuie sa lamuriti cu ei care este lit c la care fac referire.
Posibil sa fi primit amenda pt neefectuarea inventarierii iar, daca este asa, nu are legatura cu rectificarile.
Voi expune situatia pe larg:
1).In Nota de constatare intocmita in urma controlului se specifica ca Controlul a avut ca obiectiv Adresa 608219/18.12.2009.
2) in Procesul Verbal scrie "in urma controlului operativ INOPINAT efectuat prin SONDAJ"se constata:
- nu s-a facut invetarierea generala a patrimoniuluiconform art 7 din L82/91R
- operatorul nu a inregistrat in perioada la care se refera facturile x,y, din luna mai 2009 acestea fiind inregistrate devans ,in septembrie 2009 .....
3) se stabileste pentru fiecare din aceste "fapte" sanctiuni in valoare de cite 1000 ron ,art 42 alin1 din Legea 82/91R,fara a se mentiona limitele minime si maxime prevazute.
4) La rubrica de pe verso este tras peste prevederile referitoare la plata in 48 de ore a jumatate din minimul amenzii conform art 28 din O.G.2/2001 . Din cite m-am uitat eu pe L:egea 82/91R minimul amenzii pentru cele doua contraventii este de 700 ron.
5) facturile erau rectificate cum am mai spus inainte de controlul garzii.
6). procesul verbal mai contine o ilegalitate in sensul ca specifica ca eventuala plingere se va depune la sediul Garzii Financiare conform art 31 din O.G.2/2001 ,articol ce dupa stiinta mea este declarat anticonstitutional prin decizie a Curtii Constitutionale si asta de vreo 6,7 ani daca nu mai mult.
Cuantumul amenzii este si el important dar pronirea mea de a ll contesta in instanta vine din faptul ca la momentul efectuarii controlului mai era verificata o societate caruia ,de alti 2 inspectori,chiar nu i-au gasit nimic dar o tot amenintau pe doamna care se prezentase cu actele (ea fiind angajat al societatii controlate) . La un moment dat au "descoperit" ca respectiva societate avea un capital social diferit in contabilitate fata de cel trecut pe facturi. Efectiv au dansat de bucurie zicind "am gasit,am Gasit),doamna care reprezenta societatea fiind pe hol pt asi suna patronul.
Mi s-a parut infiorator acest gest si doresc a le da o lectie mai ales ca eu ma pregatesc serios de emigrare iar societatile pe care le am vor fi vindute, deci nu voi putea avea nici o repercursiune.
Amenda
marian barbu
daca nu depun bilantul pentru 30 06 2009 pentru ca nu mai imi permit sa platesc contabilul o sa primesc amenda? amenda este contraventionala sau penala? (vezi toată discuția)
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.