avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune casa părintească
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune casa părintească

Cum pot face succesiunea casei parintesti daca unul dintre moștenitori refuza sa facem succesiunea.Sunt 3 moștenitori.,trei frați.
Unul dintre moștenitori este in S.U.A. și a zis că renunță la partea lui de moștenire.A renunțat și la cetățenia română.Ce acte trebuie să îmi trimită ,prin care sa dovedească că renunță la partea lui ?
Cel de-al doilea frate lucrează în Austria,vine de două ori pe an la casa părintească,dar refuza sa facem succesiune cu speranța că poate mor și eu și rămâne singurul moștenitor.. I-am explicat ,că va rămâne fica mea urmaș la moștenirea ce mi se cuvine și nu vreau că fica mea să plătească pe viitor ,prostiile noastre că nu am făcut succesiunea la timpul potrivit.
Dupa decesul mamei,inițial am crezut că ne vom înțelege omenește ,vom merge împreună la un notar și vom rezolva problema legal și fără complicații..Au trecut 5 ani de la decesul mamei mele,ani în care m-a amânat și dus cu vorba.
In primii ani am investit amândoi în reabilitarea casei ,în cel de-al doilea an a investit doar el ,fără să ma întrebe ,a făcut ce a vrut fără să știu,,a acaparat aproape toată casa , mi-a lăsat doar o cameră.Toate bunurile lăsate de mama mea le-a vândut sau donat și a adus în casa lucruri,mobila și alte utilități din Austria.Eu fiind bolnavă in spital ,a vândut sau donat ,nu știu adevărul ,inclusiv aragazul ,butelia și lada frigorifică aproape noua ,doar lada frigorifica in valoare de 1200 roni.A dat tot din casa și vecinii știu acest aspect și s-au blindat cu facturi și a adus în casa lucruri noi fără să mă consulte daca sunt de acord sau nu..
Problemele dintre noi au apărut din primul an în care am investit amândoi cota parte jumătate -jumatate la reabilitarea casei,deoarece a încercat să îmi spună că o ușă care am inlocuot-o a costat cu 100 lei mai mult decât dăduse pe ea.
In al doilea an am refuzat să mai investesc in casă, până nu facem succesiunea..In al treilea an a investit masiv in reabilitarea casei,făcând baia și a tras apa in casă. Dacă am văzut că procedează așa mi-am dus și eu mobila într-o cameră și în bucătărie.M-am intetesat de succesiunea mi s-au spus că doar dacă îl dai in judecata. Fratele se bazează că sunt foarte bolnava și mă deplasez greu și nu am bani ,puterea de deplasare,timpul sa umblu prin tribunal la judecata.
Actele casei sunt la mine,de plata utilităților m-a ocup eu,contract de curent electric este pe numele meu,eu m-am ocupat de înmormântarea mamei, Doar după 3 ani a început să imi de-a banii pentru curent când l-am amenințat si eu că tai curentul.In primii ani a dat cheile casei unui cumnat de-a lui,pe motiv că întreține via și curtea.Ca să aflu ulterior că vroia cumnatul cu soția lui să se mute în casă cu acordul fratelui meu..
Când venea în concediu la țară distrugea și tăia tot ce făceam eu,inclusiv florile le-am găsit toate tăiate.
Are o atitudine aroganță și agresivă, a zis sa înceteze cu succesiunea și mă amenința.,mi-a zis că nu am investit nimic. I-am explicat că facem sucesiunea casei nu a bunurilor din casa.
Eu am montat camere web să nu mai intre familia cumnatului in curte,am pus și cifru la poartă pe care i l-am comunicat,dar el îl dă altor persoane.Incearca să mă șicaneze și să facă ce vrea el fără rușine sau bun simt față de mine..Știe că am avut un infarct cerebral și probabil pe. asta se bazează,că voi renunța.
Va rog frumos să îmi sugerati care este modalitatea legala și practica de a rezolva această problema.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
Ioana Simion, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 13:14, 27 Mai 2020
Cum ati mai fost sfatuita, numai prin instanta puteti face succesiunea.
Fratele din SUA sa mearga la ambasada/cosulat si sa dea o declaratie de renuntare la mostenire, asa mostenirea o sa o impartiti doar dvs. si celalalt frate.
Daca nu va puteti deplasa...puteti solicita ajutorul unui avocat si acesta va face toate demersurile ( cererea de chemare in instanta a fratelui in cauza, reprezentare in instanta, deplasari...).
Si fiica dvs. tot 'calea" aceasta o sa o urmeze, daca nu se intelege cu fratele dvs...
Buna ziua

Cum pot face succesiunea casei parintesti daca unul dintre moștenitori refuza sa facem succesiunea

In cazul dvs succesiunea nu se poate rezolva decat pe cale judecatoreasca. Va trebui sa initiati un proces de dezbatere a succesiunii si partaj succesoral.

Ce acte trebuie să îmi trimită ,prin care sa dovedească că renunță la partea lui .

Va trebui sa se adreseze unui notar (Ambasada, Consulat) din SUA si sa faca o declaratie de renuntare la succesiune.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat

Ionut.ion a scris:

Cum ati mai fost sfatuita, numai prin instanta puteti face succesiunea.
Fratele din SUA sa mearga la ambasada/cosulat si sa dea o declaratie de renuntare la mostenire, asa mostenirea o sa o impartiti doar dvs. si celalalt frate.
Daca nu va puteti deplasa...puteti solicita ajutorul unui avocat si acesta va face toate demersurile ( cererea de chemare in instanta a fratelui in cauza, reprezentare in instanta, deplasari...).
Si fiica dvs. tot 'calea" aceasta o sa o urmeze, daca nu se intelege cu fratele dvs...

Vă mulțumim frumos că mi-ați răspuns.

Lăzăruţiu Lucian a scris:

Buna ziua

Cum pot face succesiunea casei parintesti daca unul dintre moștenitori refuza sa facem succesiunea

In cazul dvs succesiunea nu se poate rezolva decat pe cale judecatoreasca. Va trebui sa initiati un proces de dezbatere a succesiunii si partaj succesoral.

Ce acte trebuie să îmi trimită ,prin care sa dovedească că renunță la partea lui .

Va trebui sa se adreseze unui notar (Ambasada, Consulat) din SUA si sa faca o declaratie de renuntare la succesiune.

Vă mulțumesc pentru răspuns .Am o mică nelămurire. Dacă inițieze un proces de dezbatere a succesiunii și partaj succesoral, fratele meu cu ajutorul facturilor de îmbunătățire a casei,deși nu mi-a cerut nici sfatul ,nici consimțământul,nu mă va pune să îl despăgubesc cota parte din cheltuielile care le declara el. Eu am considerat că primul pas ar fi fost necesar succesiunea,deoarece nu mi se pare normal sa investesc într-o proprietate care nu îmi aparține..
Casa e solidă în primul an am participat amândoi la consolidarea fundației,apoi ce a investit singur a făcut-o pentru confortul propriu și a ocupat 3/4 din suprafața casei,mie ramanandu-mi doar 1/4.....Ulterior nu voi fi obligată să suport niște cheltuieli pentru amenajarea casei, deși nu mi s-au cerut sfatul sau consimțământul?
.

Daca nu rezolvati amiabil nu se ppate decat la instanta.
Problema.este ca dureaza destul.de mult dar pana la termenul.de.judecata poate rezolvati amiabil pentru ca daca statia asa nu rezolvati nici in 2 ani.
Ar fi bime sa apelati la avocat daca veti ajunge la proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Casa-mostenire ely_3n ely_3n O sa trec direct la problema fara a mai recurge la vreo introducere. Povestea pe scurt Eu si parintii mei am vandut apartamentul in care stateam si ne-am ... (vezi toată discuția)
Mostenire nepartajata crindrix crindrix Buna seara! va rog sa mi spuneti daca sunt mostenitoarea jumatate eu , jumatate cumnata mea care locuieste in acea casa si curte cu fii ei-eu locuind in chirie ... (vezi toată discuția)