#anonim
“Ce drepturi are bunica copilului din partea tatălui când părinții sunt despărțiți și copilul stă la mamă?
Soacra-mea ne omoară zilele cu drepturile ei asupra copilului. Fosta soție a sotului meu nu îi raspunde la telefon pentru ca soacra-mea numai scandaluri ii face, o ameninta si toate cele.
Mai nou ne ameninta si pe mine si pe sotul meu ca ne calca in picioare, ca ne-am batut joc de nepotul ei, ca nu ii respectam nepotul, ca, in special eu, nu accept copilul cu toate ca ii trimit haine, jucarii si bani la mama lui ca să fiu sigură că are de toate.
Ce drepturi are dânsa asupra copilului daca doar se bate în piept că nepotul ei așa și nepotul ei așa și ni-l bagă pe gât că nu îi convine că copilul e la maică-sa? Plus că ea nu îl cauta, nu îi trimite bani și nici haine nu îi trimite, doar o dată la 2 ani când vrea să-mi facă în ciudă. Tot caută motive să-i facă rău la fosta ei noră și cu asta ne face rău și nouă.
Deja mi-a mâncat viața și nu o mai suport! Ce drepturi poate avea ea asupra copilului? Ce are dreptul să facă cu el și ce nu? Ca să-i închid odată gura pentru totdeauna”
Bunicii au dreptul de a avea legături personale cu minorul, asa cum acesta din urma are dreptul de a menține legătura cu toți membrii familiei, atâta timp cât exercitarea acestui drept este în interesul superior al copilului.
În acest sens poate fi intentata o acțiune în instanta pentru stabilirea unui program de vizitare al minorului de catre bunica.
Ar fi utila o discuție calma cu aceasta în care sa i se explice ca nimeni din familie nu ii vrea raul nepotului ei și, atâta timp cât părinții sunt despărțiti ea ar trebui sa aibă o atitudine care sa fie benefica dezvoltării și creșterii copilului.
“Multumesc pentru raspuns! Nu prea stiu cat de benefica poate fi o discutie calma cu ea din moment ce situatia asta merge de cel putin un an. Ori are treaba cu fiul ei ca “si-a abandonat copilul” ori are treaba cu mine ca “am despartit un tata de copilul lui, ca din cauza mea fiul ei e asa”. Mentionez ca nepotul la cat de des o vede nici macar nu prea stie cine e ea. Adica in 7 ani de viata, copilul a vazut-o de maxim 5 ori.
Deci daca vrea bunica sa isi vada nepotul, trebuie sa ceara program de vizitare?”
Dacă nu se poate discuta omenește cu ea și tot insista în a avea acest comportament, va trebui sa ceara în instanta stabilirea unui program de vizitare a minorului.