Buna seara,
Am avut un apartament oferit spre chirie, unde s-a locuit timp de 4 ani. S-a încheiat şi un contract, prin care chiriaşii erau obligaţi ca, pe lângă chirie, să suporte şi toate celelalte costuri.
Întretimp, chiriaşii au eliberat spaţiul, garanţia rămânând proprietarului care verificând a constatat o uzură pronunţată (deteriorare) a mobilierului de baie -o mască de chiuvetă-pe care doreşte să o schimbe cu banii din garanţie.
Chiriaşii nu sunt de acord să susţină această cheltuaială, invocând la rândul lor, înlocuirea bateriei de la cadă, de mai multe ori însă după contract, aceasta era i obligaţia lor.
Chriaşii invocă neaplicarea contractului întrucâ acesta nu fusese înregistrat, cerţnd restuirea diferenţiei ditre garanţia lăsată şi valoarea facturilor de utilităţi, fără altceva în plus, amenintând cu depunerea unei plângeri la poliţie, motivând că nu sunt de acord să susţină renovarea apartamentului.
Proprietarul spune că nu este vorba despre aşa ceva, ci de resepctarea obligaţiei contractuale, mobilierul deteriorându-se în urma folosinţei.
Ar putea fi proprietarul acuzat de ceva sau este dreptul său?
Mulţumesc.
Proprietarul poate retine garanția pentru a repara ceea ce a fost stricat de chiriași. Contractul de locațiune este valabil încheiat chiar dacă nu a fost înregistrat la organele fiscale. Singura problema e ca acesta nu este titlu executoriu, proprietarul neputând sa meargă la un executor judecătoresc în vederea punerii în executare a contractului cu privire la evacuarea chiriașilor sau la plata chiriei. Însă, în situația expusa de dumneavostră, nu asta ar fi problema. Chiriașii nu au pt ce fapta sa facă plângere la politie, fapta de a retine garanția în vederea acoperirii prejudiciului creat de chiriași, este perfect legala.
Cu toate acestea locatorii au obligația de a-și declara veniturile obținute din chirie și de a achita impozit din acest venit. Însă, acest lucru nu are nicio legătură cu valabilitatea contractului de locațiune.
Buna seara d-na avocat,
Multumesc pentru raspuns.Daca fostul chirias depune plangere pentru motivul, eu stiu, refuz de a li se restui garantia, inselaciune, eventual, in urma cercetarii politiei s-ar descoperi nedeclararea unor venituri din chirii si neplata impozit ceea ce ptr locator ar insemna reconstituire impozit ptr perioada cat s-a obtinut venit impozabil, adica sinonimul faptei de evaziune fiscala? Locatorul ce anume ar risca?
Multumesc
Da, un proprietar de locuință care nu își declara veniturile obținute din chirii poate fi obligat la plata impozitului pe venit pentru sumele nedeclarate și, de asemenea, sa fi obligat la penalități de intarziere calculate de la data scadentei și pana la data plății efective.
De asemenea aceasta fapta întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de evaziune fiscala.
Cu toate acestea, verificările se fac de Anaf, ei, în situația în care observa diferențe între veniturile declarate și cele reale fac mai multe cercetări în acest sens. O plângere la politie făcută de către fostul chiriaș pentru o alta fapta nu e obligatoriu sa conducă și la anunțarea Anaf - ului, dar nici nu cred ca este exclus acest lucru.