avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot pleca de acasa la 17 ani?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot pleca de acasa la 17 ani?

Buna ziua! Vreau sa ma mut la iubitul meu, am împlinit 17 ani in luna aprilie. Dacă plec de acasă la el fara ca el sa stie ca am fugit ce se poate intampla?. Por rămâne la el sau voi fi obligată să mă întorc?
Bună ziua,

La vârsta de 17 ani capacitatea de exercițiu pe care o aveți este una restrânsă. Pentru motive temeinice instanta de tutela poate sa va recunoască o capacitate deplina de exercițiu, asa cum prevede art. 40 Cod civil:

"poate recunoaște minorului care a împlinit vârsta de 16 ani capacitatea deplină de exercițiu. În acest scop, vor fi ascultați și părinții sau tutorele minorului, luându-se, când este cazul, și avizul consiliului de familie."

Pentru aceasta trebuie sa introduceți o cerere în instanta prin care sa solicitați acest lucru. Instanta competenta este Judecatoria de la domiciliul dvs.

Atunci când va va fi recunoscuta capacitatea deplină de exercițiu puteți face ce vreți fără a mai avea nevoie de autorizatia părinților.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Relatii personale consensuale andreeagheorghe@gmail.com andreeagheorghe@gmail.com Eu sunt un major care la randul meu ma iubesc cu o fata de 16 ani. (Precizez ca se intampla totul cu consimtamant) Fata cu care ma iubesc locuieste intr.un ... (vezi toată discuția)
Exercitarea drepturilor parintesti ale parintelui minor Sinziana_brj Sinziana_brj Buna! Vin si eu cu o intrebare, incercand sa aflu si o solutie totodata la urmatoarea problema: pentru deplasarea minorului in strainatate este nevoie de o ... (vezi toată discuția)
Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in ... A1987 A1987 Buna ziua fiul meu are 18 ani prietena lui 17 ,noi locuim in strainatate iar copii vor sa ne urmeze ,problema e mama fetei nu vrea sai dea procura declaratie ... (vezi toată discuția)