avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde 1/5 dintr-un teren agricol, ce are 5 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde 1/5 dintr-un teren agricol, ce are 5 mostenitori, fara iesirea din indiviziune ?

Buna ziua,
Sunt 5 mostenitori ai unui teren agricol. Am hotarat vânzarea întregului teren unuia dintre arendasii terenului si am facut procura cumparatorului sa poata vinde-cumpara in numele mostenitorilor iar 1/5 din suma sa o vireze in contul unui mostenitor iar 4/5 in contul uneia dintre mostenitoare, aflate in azil.
1/5 din suma convenita a fost rapid virata in contul unuia dintre mostenitori dar restul nu a fost achitat, in ciuda insistentelor mostenitorilor.
Dupa o avertizare prealabila, dupa aproape 5 luni, 3 mostenitori am revocat procura initiala (Inafara persoanei din azil) si am sistat demersurile de vanzare.
Intrebare= Se putea vinde-cumpara 1/5 din teren fara iesirea din indiviziune?
Mentionez ca actul de revocare a fost comunicat notarului care a facut procura initiala, arendasului cumparator si primariei de care apartine terenul.

Multumesc anticipat pentru posibilitatea de a posta si a primi raspunsuri competente.
Cu stima, Eugenia Abrudan-Oradea
Buna ziua,

Terenul este situat in extravilan?

Daca este situat in extravilan, aveti in vedere prevederile art. 3, 4 si 9 din legea 17/ 2014.

(anume existenta avizelor necesare instrainarii, respectarea dreptului de preemptiune (al arendasilor, vecinilor, coproprietarilor , al statului ), precum si publicarea ofertei de instrainare.

Daca este un teren intravilan, atunci cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, fara acordul celorlalti coproprietari, fara a fi efectuata imparteala.

Insa trebuie gasit un potential cumparator care sa accepte starea de coproprietate.

Trebuie sa detineti cadastru si intabulare.

O zi frumoasa,
av.Stoica Ioana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de preemptiune al proprietarilor vecini zbye zbye [b]vecinii mai au drept de preemptiune la terenul extravilan categoria padure, sau doar arendasii ????[/b] (vezi toată discuția)
In ce conditii se poate vinde un teren agricol extravilan dat in arenda si pentru care exista uzufruct viager? cyan cyan In ce conditii se poate vinde un teren agricol extravilan pentru care exista uzufruct viager ? Terenul este dat in arenda si se intentiioneaza vanzarea ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren manolachesilviu manolachesilviu Buna ziua Vreau sa vand 1hectar teren arabil pe care sunt propietar dar este inca in contract de arenda. Arendasul spune ca nu pot sa il instrainez pana la ... (vezi toată discuția)