Buna ziua,
Sunt 5 mostenitori ai unui teren agricol. Am hotarat vânzarea întregului teren unuia dintre arendasii terenului si am facut procura cumparatorului sa poata vinde-cumpara in numele mostenitorilor iar 1/5 din suma sa o vireze in contul unui mostenitor iar 4/5 in contul uneia dintre mostenitoare, aflate in azil.
1/5 din suma convenita a fost rapid virata in contul unuia dintre mostenitori dar restul nu a fost achitat, in ciuda insistentelor mostenitorilor.
Dupa o avertizare prealabila, dupa aproape 5 luni, 3 mostenitori am revocat procura initiala (Inafara persoanei din azil) si am sistat demersurile de vanzare.
Intrebare= Se putea vinde-cumpara 1/5 din teren fara iesirea din indiviziune?
Mentionez ca actul de revocare a fost comunicat notarului care a facut procura initiala, arendasului cumparator si primariei de care apartine terenul.
Multumesc anticipat pentru posibilitatea de a posta si a primi raspunsuri competente.
Cu stima, Eugenia Abrudan-Oradea
Daca este situat in extravilan, aveti in vedere prevederile art. 3, 4 si 9 din legea 17/ 2014.
(anume existenta avizelor necesare instrainarii, respectarea dreptului de preemptiune (al arendasilor, vecinilor, coproprietarilor , al statului ), precum si publicarea ofertei de instrainare.
Daca este un teren intravilan, atunci cota-parte din dreptul de proprietate poate fi instrainata, fara acordul celorlalti coproprietari, fara a fi efectuata imparteala.
Insa trebuie gasit un potential cumparator care sa accepte starea de coproprietate.