avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 867 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere abuziva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere abuziva

Daca am fost anuntat ca s-au depus la ITM actele pt desfacerea CIM pe motive disciplinare (neprezentare la servici) mai pot face acum o sesizare la ITM sa verifice daca datele precizate de angajator corespund cu realitarea????

Precizez ca din data de 16.11 firma ne-a trimis in cfs pt ca nu mai existau comenzi. Pe data de 27.11 am fost la firma si mi sa cerut demisia, pe 4.12 am reusit sa vb direct cu patroana -acesta mi-a spus din nou sa-mi dau demisia ca daca nu va face o cercetare disc. Cerc disc trebuia sa aiba loc pe 10.12 dar nu am fost informat iar scrisoarea am primit-o pe 14.12. Am sunat la ei si trebuia sa merg astazi sa vb dar dimineata am fost instiintat ca nu mai are rost sa ma prezint pt ei au depus deja actele la ITM.

Va rog astept un raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: Marioara Maftei , utilizator 17:35, 15 Decembrie 2009
Trebuie sa aveti dovada cu data la care ati primit convocarea şi in baza acestei dovezi să contestati Decizia de concediere la Tribunal atunci cand aceasta vă va fi comunicată. Decizia de concediere trebuie comunicată în termen de 5 zile de la data emiterii.
Daca decizia a fost emisa fara respectarea legislatiei acesta va fi nula.
Este foarte important de demonstrat ca neparticiparea la cercetarea disciplinara a fost datorata faptului ca nu ati fost convocat cu 5 zile anterior datei la care acesta era fixata.
In ce sens cercetare disciplinara, pentru ca nu ati dat curs solicitarii angajatorului sa va dati demisia? Este un abuz facut de catre angajator, ceea ce este un lucru grav! Asteptati sa va vina acasa decizia de concediere si daca veti aprecia concedierea este nelegala si abuziva o contestati in instanta, la tribunal! Actiunea este scutita de taxa de timbru fiind un litigiu de munca! Succes!
Daca considerati ca sunteti nedreptatit, cu atat mai mult cu cat nu ati participat la cercetarea disciplinara si aveti dovada privind data de primire a convocarii (aveti grija de plicul in care a sosit ptr ca pe el este data postei) aveti la dispozitie 30 zile (de la data comunicarii deciziei de incetare) ptr a contesta aceasta decizie la tribunalul de pe raza de domiciliu.
La momentul la care veti primi decizia de incetare va rog sa scrieti pe ea data primirii si sa semnati. De la acea data incepe sa curga termenul de 30 zile.
Multumesc pentru raspunsurile promte.
Cateva precizari:
Scrisoarea a fost trimisa de ei pe data de 8.12, a ajuns la oficiul postal pe 9.12
dar eu am primit avizul pe 14.12 cand am si ridicat recomandata. Un alt tip de informare din partea lor nu a existat iar la telefonele date de mine in acesta perioada ei nu au raspuns. Precizez deasemenea ca mai sunt doi colegi in situatia aceasta.
Pot sa fie si acesti colegi 'parte' la proces?

Faptul ca au trimis scrisoarea de convocare pe data de 08.12.2009 pentru cercetarea disciplinara tinuta pe data de 10.12.2009 face ca dvs. sa aveti dreptate in a contesta procedura concedierii.
In cazul in care santeti mai multi in aceiasi situatie si cu domiciliul in acelasi judet, puteti sa faceti o plangere colectiva la tribunalul teritorial de care apartineti cu domiciliul. Fiind litigiu de munca, nu platiti taxe.
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
Marioara Maftei, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea disciplinara a contractului de munca kristina1 kristina1 mi am pus demisia la fostul loc de munca in data de 26.11, nu am stat in preaviz, iar azi am primit o decizie de desfacere disciplinara a contractului in care ... (vezi toată discuția)
Neprezentare la locul de munca rusalim rusalim Cum se procedeaza de catre o soc.atunci cand un salariat nu se mai prezinta la serviciu? (vezi toată discuția)
Incheiere contract de munca cu art.61 lit.a fanana82 fanana82 in data de 13 08 09 am depus demisia la firma care lucram pe motivul ca nu imi primisem salarul pe luna din iulie si imi gasisem de lucru in alta parte.Ei mau ... (vezi toată discuția)