Se recomanda concedierea disciplinara a angajatului pe motivul absentelor nemotivate in temeiul art. 61 lit. a) din Codul muncii.
Se intocmeste de catre conducatorul ierarhic al salariatului in cauza, sau dupa caz, de catre inspectorul de personal, a unui referat constatator, din care sa reiasa absenta nemotivata a salariatului de la locul de munca – referat care sa fie inaintat conducatorului unitatii – moment care va coincide cu luarea la cunostinta despre abaterea disciplinara a salariatului;
Se numeste o comisie de cercetare disciplinara prealabila si se convoaca salariatul pe calea unei notificari scrise la adresa inregistrata in contractul individual de munca (daca aveti cunostinta despre alte resedinte ale angajatului, il veti convoca la toate aceste resedinte);
In cazul neprezentarii salariatului la convocarea dvs., veti emite decizia de sanctionare disciplinara, cu respectarea conditiilor de forma stabilite prin art. 268 alin. 2 din Codul muncii – decizia urmand a contine in mod obligatoriu urmatoarele mentiuni:
1.abaterea disciplinara savarsita de salariat – respectiv absenta nemotivata a acestuia timp de mai multe zile/luni de la locul de munca;
2.precizarea prevederilor regulamentului intern incalcate de salariat prin absenta sa nemotivata de la locul de munca
3. faptul ca nu s-a efectuat cercetarea prealabila, datorita faptului ca salariatul nu s-a prezentat la convocarea transmisa de comisia de cercetare disciplinara;
4. temeiul de drept al aplicarii sanctiunii disciplinare – art. 61 lit. a) din Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
5. termenul in care poate fi constastata in instanta decizia de sanctionare – 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei catre salariat;
6 instanta la care poate fi contestata decizia de sanctionare – tribunalul de la domiciliul salariatului (a se preciza exact, potrivit legii de organizare a instantelor judecatoresti).
Decizia astfel intocmita va fi inregistrata la ITM-ul teritorial si va fi comunicata personal salariatului sau daca acesta nu este de gasit, va fi trimisa la domiciliul acestuia prin scrisoare recomandata.
Convocarea se face la o data stabilita de comisie ?(in sensul ca nu exista vreun termen?);cine face parte din acesta comisie?;precizez ca in societate exista si contract colectiv de munca.Ok,scrisoarea recomandata se intoarce,salariatul nu o ridica.Ce facem in continuare?
conf.CM art. 267 (2) se intocmeste o adresa de convocare a salariatului in termen de 10 zile (conf.art.264 (1) pct.b. de la data inregistrarii.
Din comisie vor face parte : juristul societatii, insp.RU si liderul de sindicat ori rep.salariatilor.
Scrisoarea recomandata se trimite cu confirmare de primire.
Dupa primirea confirmarii ,care poate fi prin ridicarea scrisoarii ori nu , se face decizia de desfacere a CIM disciplinar.
Salariatu se convoaca , cu cel putin 5 zile lucratoare inainte , la comisia de disciplina (convocarea trimisa prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire) . Daca nu se prezinta se intocmeste un proces verbal in cadrul acestei comisii, unde de precizeaza clar faptul ca salariatul nu s-a mai prezentat la serviciu si ca prezenta acestuia era strict necesara in aceasta perioada si apoi se emite decizia de concediere , avand grija sa fie consemnate prevederile art.288 din Codul muncii .
Ce se intampla cu cartea de munca a angajatului (in cazul in care sunt pastrate la firma) ? Se depune la ITM, sau se pastreaza pana cand respectivul "binevoieste" sa o ridice ?
Salarii
manolacheflorentina
buna ziua,
daca un salariat nu vine la serviciu si nici nu raspunde la telefon, angajatorul ce trebuie sa faca? ii trimite prin posta o scrisoare prin care il ... (vezi toată discuția)