Buna ziua. Am o nelamurire : anul trecut am dat la o firma marfa in custodie, care s-a dus cu avize intocmite de noi. Anul acesta am adus marfa inapoi. Care sunt actele ce se intocmesc? Aviz de la ei la noi, sau aviz cu minus tot de la noi la ei? Cineva din firma asa zice ca e corect, eu insa ma abtin.... :O
Aviz de la ei la voi cu mentiunea , marfa nu se factureaza , retur custodie . Proces verbal de custodie ati intocmit ? Ati tranzitat 357 - marfuri aflate la terti ?
In principiu eu nu sunt adepta avizelor cu minus.
Avizele, in general sunt facute pentru insotirea marfii la transport. Cum poate un aviz cu minus sa insoteasca o marfa? Care este locul de plecare al transportului in acest caz?
Deci eu as face 371 = 357 cu aviz de la ei. Posibil ca la intoarcerea marfii sa nu fie la locul de custodie un reprezentant al proprietarului marfii, asa ca nu se poate face aviz cu minus de catre acesta. Se intocmeste aviz de catre cel care are in custodie marfurile respective pentru ca acel loc este gestionat de el, iar acesta este documentul care insoteste transportul.
Cele spuse de mine mai sus tin mai mult de un principiu, decit de litera unei legi. Accept la clientii mei avize cu minus pentru ca in cele mai multe cazuri sunt in imposibilitatea de a mai corecta situatii trecute. Daca as fi sa dau sfaturi cele de mai sus ar fi cele pe care le-as da.
mai vin si eu in discutie sa intaresc cele spuse in legatura cu avizele cu minus: nici eu nu le consider in regula , ba chiar sint un non sens daca e sa facem abstractie de conta si sa vedem lucrurile doar in logica lor ;
Pe alta parte, asa cum s-a si amintit de altfel , e necesar un proces verbal de predare -primire in custodie, ba chiar as vedea si o eventuala prestatie de depozitare facturata de firma -custode : un an e o durata destul de mare