avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice pot cere garantie de 10% executantului daca-i IMM?
Discuție deschisă în Achiziţii publice

pot cere garantie de 10% executantului daca-i IMM?

am un contract de lucrari.pot cere garantia de buna executie de 10% din valoarea lucrarii-fara tva- daca executantul e IMM?
dar penalitati de 0,5% pe zi ,in cazul in care imi depaseste termenul de executie?
Cel mai recent răspuns: billabong , utilizator 14:01, 16 Decembrie 2009
Buna sa va fie seara!

O cerere de precizare a intrebarii:
- este vorba de un contract deja semnat si care prevede constituirea unei garantii de buna executie in valoare de 10% din valoarea lucrarilor si plata de penalitati de intarziere de 0,5% pe zi din valoarea lucrarilor restante?
- Ori sunteti in faza de licitatie si de redactare a modelului de contract din documentatia de atribuire?

Toate cele mai bune,
Luiza Manolea
licitatia a fost castigata si trebuie semnat contractul.in modelul de contract nu era trecuta valoarea garantiei de buna executie!
unul din criterii a fost timpul de executie a lucrarii.si daca executantul nu respecta timpul de executie vrem sa-i punem penalizari de 0,5% pe zi de intarziere!
Legea 346/2004 art.16 alin.2 stipuleaza :Intreprinderile mici si mijlocii beneficiaza de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri, de garantia pentru participare si de garantia de buna executie, cerute in achizitiile publice de produse, lucrari si servicii.
Dupa aceste precizari, revin cu o completare a raspunsului:

- Exista un risc din partea celorlalti ofertanti, daca modificati contractul dupa adjudecare. Acest risc este diminuat, insa, de faptul ca impuneti niste conditii mai dificile ofertantului adjudecatar decat cele ale celorlalti ofertanti.
- Exista un risc din partea castigatorului licitatiei, intrucat i se agraveaza obligatiile ulterior depunerii ofertei. Prin urmare, oferta lui n-a putut sa ia in considerare si acoperirea acestor noi cerinte: garantia de buna executie si penalitatile. In consecinta, ar exista riscul sa nu fie de acord cu aceste modificari si sa poata renunta la incheierea acestui contract fara ca beneficiarul sa-i poata retine garantia de participare (nu mai incheie contractul din vina achizitorului).
- Daca, insa, castigatorul este de acord, puteti modifica prevederile acestui contract (in sensul agravarii obligatiilor executantului si, corelativ, a imbunatatirii situatiei autoritatii contractante) prin introducerea unei garantii de buna executie si prin instituirea unor penalitati la intarzierea executarii lucrarilor.

Cat priveste cuantumul garantiei de buna executie, consider ca, odata intrunit acordul castigatorului (fie el si IMM), atunci este in regula sa prevedeti 10% din valoarea contractului (cat se obisnuieste in contractele de lucrari, indiferent de calitatea de IMM a executantului). In opinia mea, facilitatea prevazuta de art. 16.2 din Legea 346/2004 constituie un drept al IMM-ului castigator al licitatiei, drept la care poate renunta prin negociere.

Pe de alta parte, trebuie sa luati in considerare ca, in situatia in care executantul nu este de acord cu modificarea contractului in sensul constituirii garantiei de buna executie de 10% si a instituirii penalitatilor la executarea lucrarilor cu intarziere, autoritatea contractanta tot are dreptul la a beneficia de garantia lucrarilor si de a solicita despagubiri in cazul intarzierilor in executia lucrarilor! Astfel:
- in ceea ce priveste garantia de buna executie: in lipsa stabilirii unui termen de garantie prin contract, se va aplica garantia legala (vezi art. 29 din Legea 10/1995 privind calitatea in constructii): executantul va efectua reparatiile pe banii proprii. Singura diferenta va fi ca autoritatea contractanta va trebui sa dovedeasca faptul ca defectele aparute au drept cauza manopera, materialele ori proiectarea defectuoasa efectuata de acest executant..
- in ce priveste intarzierile la executarea lucrarilor: executantul va trebui sa plateasca despagubiri pentru nerespectarea contractului. Singura diferenta (in absenta penalitatilor de 0,5% solicitate, ce constituie o clauza penala contractuala) va fi ca autoritatea contractanta va trebui sa dovedeasca valoarea prejudiciului suferit prin faptul intarzierii la executia lucrarii.

Toate cele mai bune,

Luiza Manolea

va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scrisoare bancara de buna executie ankalaura85 ankalaura85 Buna ziua! Scrisoare bancara de garantie de buna executie cand se solicita de catre autoritatea contractanta: la deschiderea ofertelor pentru licitatie sau ... (vezi toată discuția)
Garantie de buna executie adina83 adina83 Daca la o licitatie unde firmele prezente au trecut in propunerea financiara garantia de buna executie in procent de 2.5 si au semnat contractul fara ... (vezi toată discuția)
Contract subsecvent BNK BNK Buna ziua . Am un acord cadru de asfaltare de xxx lei si o garantie a lucrarii de 144 luni. Durata garantiei de buna executie a unui contract subsecvent ( ... (vezi toată discuția)