avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 482 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ce pot face în cazul în care copilul directorului ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ce pot face în cazul în care copilul directorului executiv al firmei în care lucrez are acces prin contul de Microsoft la laptopul meu de muncă?

Bună ziua,

Așa cum rezultă din titlul întrebării, mă confrunt cu o problemă, și anume: acum două luni și ceva în urmă am observat faptul că pe laptopul de muncă mi-au fost modificate niște fișiere. Am sesizat acest lucru superiorului meu, în acest caz directorul executiv al firmei, și mi-a spus că, cumva, contul lui de Microsoft este legat de al meu și, cum și-a introdus recent copilul în Familia Microsoft, micuțul poate vedea toate folderele mele din calculator și tot ce lucrez.

A venit pandemia și am fost trecută în șomaj tehnic. Ieri am fost chemată la birou pentru a mi se comunica că am două variante din care să aleg: demisia sau concedierea, cu preavizul legal de 20 de zile în ambele cazuri. Așadar, am fost imediat bombardată cu task-uri și am avut surpriza să găsesc iar modificări pe laptopul de muncă atunci când l-am deschis. Mai exact, noi foldere cu Timp pentru școală, Materii școală..., de unde am dedus că problema nu s-a rezolvat. De această dată l-am anunțat pe șeful meu, care doar mi-a dat un mesaj, sec dată fiind situația, în care mi-a mulțumit că l-am anunțat. Nu știu însă dacă problema este rezolvată.

Vă mulțumesc pentru că ați citit până aici și vă rog să mă scuzați pentru tot blocul acesta lung de text. Ce pot să fac în acest caz? este legal? situația poate fi încadrată în categoria protecția datelor cu caracter personal?
Va mulțumesc pentru răspunsuri și vă doresc o zi frumoasă!
Ultima modificare: Vineri, 5 Iunie 2020
diana.m92, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
diana.m92 a scris:

situația poate fi încadrată în categoria protecția datelor cu caracter personal?

Doar dacă aveți date sau informații personale în foldere denumite astfel încât să poată fi identificate foarte ușor ca având conținut personal, nu de serviciu + dacă în urma unui control, ANSPDCP constată că au fost accesate și de altcineva, nu doar de dvs.
Altfel nu.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2020
Emilika40, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

diana.m92 a scris:

Bună ziua,

Așa cum rezultă din titlul întrebării, mă confrunt cu o problemă, și anume: acum două luni și ceva în urmă am observat faptul că pe laptopul de muncă mi-au fost modificate niște fișiere. Am sesizat acest lucru superiorului meu, în acest caz directorul executiv al firmei, și mi-a spus că, cumva, contul lui de Microsoft este legat de al meu și, cum și-a introdus recent copilul în Familia Microsoft, micuțul poate vedea toate folderele mele din calculator și tot ce lucrez.

Aveți posibilitatea să criptați partiția pe care lucrați, cu Bitlocker, care este inclus în Windows. Sau puteți lucra pe un SD card, dacă aveți slot de card la laptop, pe care îl criptați. Dacă nu vreți să criptați toată partiția, - Bitlocker permite doar criptarea întregului disc, fizic sau logic - folosiți Veracript, care vă permite criptarea unui singur folder, se găsește pe internet și este free; moștenitorul lui Truecript. Veracript este mai sigur decât Bitlocker și nu poate fi spart decât cu „brute force”, practic este imposibil.
Iar dacă patronul vă obligă să lăsați accesibile fișierele, vă faceți o copie, pe care o puneți în folderul Veracript. Cu programul File Compare, care se găsește și el pe net, vedeți imediat ce fișiere au fost modificate, și le refaceți de pe copia criptată. Nu durează mai mult de 5 minute.
Nu e cazul să creați un caz dintr-un fleac. Iar dacă chestia cu „copilașul” este doar prima etapă într-un mai lung proces de șicane, atunci aveți o problemă. Presupun că în momentul în care v-ați asumat rolul de leader de opinie nu v-ați așteptat la flori din partea patronului, v-ați pregătit de luptă și nu dați înapoi la prima șicană. Succes!

Eu nu m-as arunca la masuri de acest gen.
Mai intai fiindca sunt imorale si vor produce o concediere in 24 ore. Perfect legala. E clar ca laptopul ca si lucrarile continute (local sau in cloud) apartin firmei. Programe neautorizate (chiar dusmanoase) in calculator? Vreti s-o martirizati pe doamna?
In al doilea rand fiindca i-ar trebui un cont de admin pe care aproape sigur nu-l are.

hotumattua a scris:
Aveți posibilitatea să criptați partiția pe care lucrați, cu Bitlocker, care este inclus în Windows. ...

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vorbnd despre>Demisie versus Concediere< în fapt este vorba despre 1-Depunerea DEMISIEI, care este dreptul ANGAJATULUI fără vreo motivare; 2-Actul DEMITERII, care este dreptul ANGAJATORULUI care însă trebuie temeinic MOTIVATĂ, în aşa fel încât la un eventual proces în instanţă aceasta să stea în picioare.
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Privind accesul la date și informații... Există un caz deja celebru, cazul Barbulescu (CEDO). Din acest punct de vedere, dvs., DACĂ utilizați un echipament al angajatorului, respectiv date și/sau informații aparținând acestuia puteți fi MONITORIZATĂ în ceea ce privește activitățile desfășurate DACĂ ați fost înstiințată sub semnătură că angajatorul are acest drept și îl va uzita. INTERCEPTAREA (vizualizarea) conținutului datelor, informațiilor, ... se face în prezența și cu acceptul dvs. sau în baza unui mandat judecatoresc. Este o linie foarte "fină" între datele și informațiile stocate pe un echipament al angajatorului dacă utilizatorul are acceptul angajatorului de a folosi echipamentul și pentru activități personale (consultare/trimitere corespondență, plăți electronice,...). Pe o asemenea cale de acțiune, angajatorul a fost "obligat" să reincadreze persoana și sa-i plătească și despagubiri...
Ultima modificare: Luni, 8 Iunie 2020
Dan2016, utilizator

Alte discuții în legătură

Revisal tedory tedory Ce inseamna eroare:\"Begin failed with SQL exception\" din revisal. Cum pot sa o rezolv? Trebuie sa incetez un contract si imi da aceasta eroare. (vezi toată discuția)
Probleme revisal dumi32 dumi32 In cazul in care toate contractele au fost transmise la ITM apoi sau pierdut datele, in urma unui virus, se poate reface Revisalul cu toti angajatii cu toate ... (vezi toată discuția)
Noul revisal mirio mirio Buna ziua. Imi puneti spune si mie va rog daca a aparut noua forma a REVISAL? Aveti idee cand apare si pana cand trebuie transmise in REVISAL datele noi cerute ... (vezi toată discuția)