avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal.

Bună ziua. Am contract de munca limitat care expira pe 01.11.2020. Sunt asistent personal al unei persoane bolnave. Eu urmează sa nasc la finalul lunii octombrie așadar as dori sa știu cum pot face cu concediul prenatal. Din câte știu trebuie sa am 42 zile și după naștere însă mie îmi expira contractul de munca. Cum se procedează în aceasta situație? La indemnizație am dreptul deasemenea nu? Chiar dacă expira contractul. În ultimii 2 ani am lucrat aici. Și când trebuie apoi sa depun cererea de indemnizație creștere copil?mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:04, 7 Iunie 2020
1. In acest caz, la data incetarii c.i.m. puteti intra in somaj.

Din somaj puteti intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.

Pe perioada concediului de maternitate si a CCC, plata indemnizatiei de somaj este suspendata si se va relua, de unde a ramas, dupa incetarea fiecaruia dintre aceste concedii.

Cererea pentru intrarea in CCC se va depune la AJOFM, iar actele la Primaria in raza careia domiciliati.

SAU

2. La data incetarii c.i.m., puteti depune concediile medicale la Casa de Asigurari de Sanatate pentru a fi platite, in condtiile mentionate in OUG 158/2005, dupa care puteti intra in CCC.

OUG 158/2005
art.32
(1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situații, se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică și în situația în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, contractul de administrare ori de management, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcția publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfășurat activitate în funcții elective sau în funcții numite în cadrul autorității executive, legislative ori judecătorești.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sarcina si incetarea cim Georgiana D. Georgiana D. Buna ziua!tocmai am aflat ca sunt insarcinata,dar CIM este pe perioada determinata,pana la 01.03.2020.o sa pot beneficia de indemnizatie pt CCC,deoarece am ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal barosan85 barosan85 Buna ziua. Vreau sa stiu si eu ce se intampla daca cineva are contract de munca pe perioada determinata pana pe data de 01.08.2017 si in aceeasi data intra in ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de prenatal? Eva90 Eva90 Buna, in data de 1 noiembrie imi expira contractul de munca, eu ar trebui sa nasc in februarie, daca imi prelungeste pe 3 luni mi-ar expira chiar in 1 ... (vezi toată discuția)