avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 568 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare Silita - Bun Instrainat prin Donatie
Discuție deschisă în Executare silită

Executare Silita - Bun Instrainat prin Donatie

Buna ziua,

In 2008 tatal meu a contractat un credit pe care nu l-a mai putut achita. Din 2010 acesta nu a mai lucrat si figureaza cu venituri 0.

In urma cu 3 ani el a mostenit un apartament pe care l-a transferat (in 2017), prin contract de donatie, pe numele meu (fiica sa).

Acum, in 2020, cand a primit detaliile executarii silite el nu are decat conturile in banca (cu poprire). Nu exista alte bunuri pe numele sau. Urmeaza sa ia pensie din care va incepe sa achite imprumutul.

Mentionez ca:
- nu figurez in contractul de credit al tatalui meu (eram minora)
- dosarul a fost inregistrat in Februarie 2020

Intrebarea mea este: poate fi atacata donatia?
Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Company Advising , utilizator 10:57, 8 Iunie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic donația poate fi anulată de instanța de judecata la cererea creditorului.
Creanța este mai mare de 10.000 lei ?
Va multumesc pentru raspuns!
Da, creanta este mai mare de 10.000 lei.

In cazul in care donatia este atacata in instanta, avem temei legal sa o aparam?

Context: apartamentul a fost al bunicului meu. Acesta si-ar fi dorit sa mi-l lase mie insa nu a facut niciodata actele. In ultimii ani de viata a fost prea bolnav si din salariul pe care l-am castigat am ales sa apelez la diferite tratamente pentru a-i imbunatati calitatea vietii.
Atunci cand acesta a murit, tatal meu a facut succesiunea si mi-a donat apartamentul.

Incerc sa imi dau seama care ar trebui sa fie pasii nostri urmatori.
Va multumesc!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util

pt o actiune revocatorie exista si un termen de prescriptie si conditia ca debitorul prin acel act sa isi fi marit starea de insolvabilitate.

Art. 1562

Noţiune

(1) Dacă dovedeşte un prejudiciu, creditorul poate cere să fie declarate inopozabile faţă de el actele juridice încheiate de debitor în frauda drepturilor sale, cum sunt cele prin care debitorul îşi creează sau îşi măreşte o stare de insolvabilitate.

Art. 1564

Termen de prescripţie

Dacă prin lege nu se prevede altfel, dreptul la acţiune se prescrie în termen de un an de la data la care creditorul a cunoscut sau trebuia să cunoască prejudiciul ce rezultă din actul atacat.

ce nu ati scris, e de cand nu a mai platit tata creditul...

eu nu cred ca se vor mai lega de casa, daca era, se legau pana acum.

Buna seara,

Va multumesc din suflet pentru ca v-ati facut timp sa imi raspundeti duminica seara!

Am revenit cu mai multe detalii:
- creditul initial a fost contractat in 2008 pe termen de 120 de luni
- ultima plata a fost facuta in 2010, atunci cand tatal meu a ramas fara loc de munca

In contract am gasit urmatoarele clauze
- "Nerespectarea de catre BANCA a oricarui drept prevazut in prezentul contract sau de legile in vigoare ori exercitarea lui cu intarziere nu poate fi considerata ca o renuntare a BANCII la acest drept"
- "Termenul de valabilitate subzista pana la restituirea integrala a creditului, dobanzilor si comisioanelor datorate BANCII in temeiul obligatiilor asumate in prezentul contract"

Am uitat sa mentionez si ca:
- Instiintarea din partea executorului e cu data de 1 iunie. Noi tocmai ce am gasit-o la posta astazi.

Va multumesc din nou pentru ajutor!

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
casa nu va e in pericol.
Contactati de urgenta un avocat si faceti - tata- o contestatie la executare, invocati implinirea termenului de prescriptie, banca trebuia sa apeleze la executor in termen de cel mult 3 ani, de cand tata nu a mai platit, nu dupa 10 ani.
chiar daca nu au declarat scadent anticipat creditul- desi varianta asta nu e posibila, pt fiecare rata curge un termen de prescriptie, ei pot cere si recupera ce nu e mai vechi de 3 ani. .
mergeti dvs cu tata la avocat sa se uite pe dosarul de executare si sa faceti contestatie.
daca nu faceti contestatie in termen de 15 zile de cand ati aflat de executare, sunteti buni de plata- la tata ma refer.
In orice caz, casa dvs nu e in pericol.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iunie 2020
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Executarea silită danutz_a67 danutz_a67 M-am trezit cu executare silită pentru un rest de plată la bancă de 2000 lei , din 2005. Credeți că ar fi o soluție să doneze casa fiicei mele? Acum ... (vezi toată discuția)
Donație minor Jvs81 Jvs81 Buna .Va rog sa-mi răspundeți cum ar trebui sa procedez pentru a dona un apartament copilului meu minor . Țin sa precizez ca lucrez in afara( Franța) și ... (vezi toată discuția)
Donatie THEODORA30 THEODORA30 Buna seara,sotul meu era proprietar pe o garsoniera de 1 an de zile si odata cu recensamantul cei de la o firma de recuperari l-au gasit cu un bun imobil au ... (vezi toată discuția)