Mama mea locuieste impreuna cu varul meu intr-un imobil p+1- ea la etajul 1, varul la parter. Casa este legal 2/3 a mamei mele si 1/3 a varului meu. Vaduv fiind, in urma cu 5 ani, varul meu a cunoscut pe internet o doamna din strainatate, pe care a adus-o in Romania si cu care s-a insurat. - doamna nu are cetetenie romana. Doamna s-a dovedit a fi bolnava de schizofrenie si tulburare bipolara, fiind internata in repetate randuri in institutii specializate si iesind de acolo la cerere, pe semnatura ei!( Nu inteleg cum este posibil asa ceva!) In momentele de criza aceasta devine violenta, inclusiv cu mama mea, aruncand cu diverse obiecte si acuzand-o pe mama mea ca sta ilegal acolo si ca este casa ei! De fiecare data cand revine din spital aceasta nu continua tratamentul pe motiv ca se ingrasa! Ce solutii exista pentru mama mea? Nu ar trebui ca o astfel de persoana sa aiba un tutore sau ceva de genul? Varul meu care nu vrea sa isi asume nici un fel de raspundere legata de ea nu poate fi obligat prin lege sa ii asigure tratament si sa raspunda pentru faptele ei? Un partaj al imobilul ma gandesc ca ar fi folositor. Exista pe forum avocati specializate in astfel de spete? Mentionez ca rog admin daca postez in forum gresit sa fie mutata intrebarea acolo unde se potriveste mai bine.Multumesc anticipat!
Se poate cere punerea doamnei sub interdicție, dar asta doar o va lipsi de anumite drepturi civile.
Nu, vărul Dvs. nu poate fi obligat să răspundă pentru faptele soției.
Se poate, de asemenea, cere un ordin de protecție împotriva doamnei.
Da, un partaj ar rezolva problema, dacă vă doriți asta.
O mențiune: soția vărului nu a devenit proprietar prin căsătorie.
Va multumesc frumos pentru raspuns. As vrea totusi sa stiu ce prevede legea in legatura cu persoanele care nu au capacitate de discernamant si daca nu exista o baza legala prin care cuiva sa ii fie atribuita sarcina de a veghea la comportamentul persoanei respective.
Cei care nu au discernământ pot fi puși sub interdicție și li se numește un tutore. Unul care să vrea.
Nu pot alții fi obligați să își asume sarcina supravegherii și răspunderea dacă ei nu vor.
romascanu
Moderator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Oricine.
Un partaj ar fi folositor dacă mama dvs. ar deveni proprietar exclusiv al întregii case, în urma partajului.
Și asta ar fi ușor dacă vărul ar fi de acord cu încheiarea unui act de partaj în acest sens.
Dar ...„un ceva” imi spune că vărul n-ar avea de ce să dea cu ușurință cu plaivazul pe un act prin care ar rămâne fără parterul de casă în care se lăfăie în prezent.
Iar într-un proces de partaj nu ar fi chiar simplu de obținut întreaga casă de către mama dvs. Pentru că această casă pare a fi comod partajabilă în natură. Pare din modul în care ne-ați descris că este, în prezent, folosită. (sau poate doar mi se pare, căci nu am vreun indiciu despre felul cum arată ea, în realitate).
Or, dacă, în urma partajului, mama ar deveni proprietar exclusiv asupra etajului și vărul ar deveni proprietar exclusiv asupra parterului, atunci ... mai bine nu-l începeați.
Discutați cu un avocat... înainte de a vă apuca de plătit taxe de timbru ori de motivat vreo acțiune după te miri ce model.
Succesiune/tutore
nicole852107
buna ziua,problema sta un felul urmator,urmeaza o succesiune,mostenitori sunt 2 copii si sotia supravietuitoare.unul dintre copii este schizofrenic.de teama de ... (vezi toată discuția)