avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 520 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolvare succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolvare succesiune

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o opinie in urmatoarea problema: bunica mea vaduva a decedat in 1991 avand trei copii in viata la vremea respectiva. Celui de-al treilea copil (unchiul meu) i-a lasat prin testament casa si terenul din localitatea unde a trait (si a decedat), tot in 1991. Inainte ca ea sa moara i-a spus tatalui meu (primul copil) ca ii lasa un teren agricol pe care sa il revendice in baza Legii 18. Cererea de revendicare a fost facuta in 1991 (cred, nu stiu sigur), iar titlul de proprietate pentru terenul agricol a fost emis in 1999 si prin urmare nu a fost inclus in testament. Fiicei (al doilea copil) nu i-a lasat nimic, aceasta avand probleme de sanatate si fiind in ingrijirea unchiului meu (dar amanuntul asta nu apare in testament, a fost intelegerea facuta inainte de moartea bunicii). Tatal meu a decedat in 2005 iar unchiul meu anul acesta, matusa inca traieste. In 2001, matusa mea a fost la notar, s-a declarat unic mostenitor si a obtinut certificat de mostenitor pe numele ei pentru casa si terenul local. Acum, mostenitorii unchiului meu au deschis proces pentru anularea certificatului de mostenitor obtinut de matusa mea, dar m-au trecut si pe mine in proces, ca parat / renuntator pentru ca i-au dat avocatei numai testamentul si i-au spus acesteia ca eu nu am pretentie la casa, iar avocata a inceput actiunea fara sa ia in calcul terenul agricol. Apoi, aceasta mi-a spus ca eu nu mai pot mosteni pentru ca nu am acceptat mostenirea in termen de 6 luni cf. Cod Civil vechi, iar cand i-am explicat ca tatal meu a revendicat terenul agricol si apare in rol (deci a acceptat-o) mi-a spus ca acum trebuie sa intervina printr-o cerere reconventionala. Eu nu am pretentie la casa, mie imi trebuie doar titlu de proprietate pe terenul agricol de care m-am ocupat dupa moartea tatalui meu, iar mostenitorii unchiului meu nu au pretentie la terenul agricol. Nu exista o cale mai simpla si mai ieftina de a rezolva lucrurile?
Cel mai recent răspuns: toricelli , utilizator 16:19, 5 August 2020
Ni exista atat timp cat este un proces pe rol ,proces datorat tocmai unor neînțelegeri referitoare la această moștenire.
Eu ma gandeam la un soi de intelegere, partaj, ceva de genul, nu sa ne dam in judecata unii pe altii ...
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
toricelli a scris:


....mostenitorii unchiului meu au deschis proces pentru anularea certificatului de mostenitor obtinut de matusa mea, dar m-au trecut si pe mine in proces, ca parat / renuntator pentru ca i-au dat avocatei numai testamentul...
...aceasta mi-a spus ca ...
... ca acum trebuie sa intervina printr-o cerere reconventionala.


Dvs. sunteți pârât. Adică sunteți chemat în judecată de către moștenitorii unchiului (reclamanții din proces)
Intr-o succesiune, părțile au interese contrare. Intr-un proces și mai și ...
Dacă credeți că urmăriți același interes, vi se pare.

Primul lucru bun pe care îl puteți face este să nu luați pe nemestecate ceea ce vă spune avocatul lor (adică avocatul celeilalte părți din proces). Nu este prietenul dvs. Este adversarul dvs. in acest proces.

Apoi, luați-vă avocat! Unul al dvs.
Iertați-mă, dar este ... stupid să lasați avocatul celeialte părți să „intervină” pentru dvs. cu o cerere ...de orice fel ar fi ea... și reconvențională, mai ales.
Știți ce este o cerere reconvețională? O cerere prin care dvs. emiteți o pretenție față de reclamanții din proces. Adică față de clienții ei.
Pe bune!? O să sune ... al naibi de „profitabil” pentru dvs.

Dvs. trebuia să fi scris deja (împreună cu avocatul dvs.) întâmpinarea și cererea reconvențională. Mai sunteți în termen?

Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
romascanu, moderator
Multumesc pentru raspuns, inca nu am primit termen, nici actiunea nu am primit-o inca prin posta, la judecatorie s-a depus dosarul acum cateva zile. Am vorbit cu verii mei si cauta solutii, ei spun ca a fost o gresala modul in care a fost formulata actiunea. Intre timp am consultat cu totii un alt avocat. Una dintre solutii ar fi sa retraga actiunea inainte ca aceasta sa primeasca termen, dar in cazul asta ar pierde banii pe care i-au dat avocatului, care acum le cere alt onorariu pentru o noua actiune. Actiunea iintrodusa acum este pentru stabilirea calitatii de mostenitor, respectiv ca numai unchiul meu care are testament si care a acceptat tacit mostenirea si cu matusa mea care s-a declarat unic mostenitor ar avea drept. Al doilea avocat a spus ca titlul de mostenitor "fals" trebuie anulat oricum, iar dupa emitearea unui nou certificat de mostenitor putem face partajul la un notar. In actiunea introdusa nu se pomeneste nimic despre testament, ci doar ca cei doi frati au cote de 1/2 din masa succesorala, iar tatal meu e pomenit ca fiind un frate despre care nu se stie nimic. Masa succesorala nu e descrisa, nu se mentioneaza in ce consta.
In concluzie, daca actiunea ramane, voi depune intampinare si cerere reconventionala, daca nu, vom face alta actiune impreuna, cred...
Verii mei spun ca nu au pretentie la teren si nici eu nu am pretentie la casa, diferenta e ca ei au testament iar eu am doar dovezile ca am platit impozitele si contractul de arenda. Matusa mea care este bolnava trebuie sa fie ingrijita de verii mei care primesc casa si teoretic nu vine la mostenire pentru ca nu are urmasi. Aceasta "impartire" a cerut-o bunica mea inainte de moarte, a fost asa, o conventie.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
toricelli, utilizator
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
toricelli a scris:


In concluzie, daca actiunea ramane, voi depune intampinare si cerere reconventionala, daca nu, vom face alta acțiune impreuna, cred...


Cuvântul „împreună” îmi spune că dvs. nu prea ați luat în serios ceea ce am scris mai sus.
Într-adevăr, aveți împreună cu verii dvs. interesul anulării certificatului de moștenitor. (care este doar UNUL dintre capetele de cerere, presupun).
Dar, mai departe, interesul lor („numai unchiul...”) nu mai coincide cu interesul dvs.

Dacă și-or retrage acțiunea aceea formulată din „greșeală,” să-mi ziceți și mie...
Eventual o vor lăsa să fie anulată, în caz că nu au apucat să plătească taxa de timbru. (și pentru că le-ați subrezit puțin avântul prin ceea ce le-ați povestit).
Discutați cu un avocat (al dvs. și numai al dvs.) Discutați pentru orice varianta: și pentru pace și pentru război.
Este evident că o înțelegere este cea mai bună variantă. Dar pentru asta trebuie să vă bateți niște piroane de siguranță în procesul început. Ca să mai aveți despre ce vorbi la masa negocierii...
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Terenuri extravilan mostenite pentru care se cere iesire din indiviziune anddaria anddaria Sunt unica mostenitoare a tatalui meu , mama fiind decedata anterior. Tata a decedat in noiembrie 2011. Prin testament , tata ( care mai are un frate ... (vezi toată discuția)
Bunica mi-a făcut testament pe toate bunurile ei, dar mai sunt moștenitori în afară de mine. care vor fi cotele în acest caz? maia andrei maia andrei Buna ziua! Bunica mea a fost proprietara unei case bătrânești + 1000 m teren si in câmp are 1 hectar . Bunica mi -a lăsat prin testament toate bunurile ei ... (vezi toată discuția)
Este urgent dana87 dana87 va rog sa imi raspundeti: mama mea si fratele ei sun singurii mostenitori ai matusii lor, el a dat_o in judecata si o ameninta ca va castiga. ce va castiga si ... (vezi toată discuția)