avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident fara victime si plangere - Permis retinut
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident fara victime si plangere - Permis retinut

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat pentru situatia de mai jos:

-La punerea in miscare pe trecerea de pietoni dupa acordarea prioritatii celorlalti pietoni, o persoana, dorind sa urce in graba intr-un mijloc de transport a "tasnit" din partea dreapta, pe trecere.
-Am evitat impactul direct dar persoana s-a dezechilibrat si a cazut usor (fara nici o accidentare)
-In timp ce eu mutam masina de pe trecerea de pietoni, langa bordura, persoana a parasit locul accidentului, urcandu-se in urmatorul mijloc de transport.
-Pe seara, persoana a raportat accidentul la Politie dar nu a depus plangere, iar a doua zi am fost citat pentru a merge sa-mi fie retinut permisul de condurcere. La Politie s-au vizionat filmarile si s-a constatat ca intradevar persoana a parasit locul accidentului, si ca a traversat trecerea de pietoni fara sa se asigure.
-Am primit o dovada fara drept de circulatie pentru 90 zile, si am fost informat ca se asteapta depunerea unei eventuale plangeri.
-In final cele 90 zile au expirat, persoana nu a depus nici o plangere dar mi s-a comunicat ca dosarul nu a fost solutionat.

La ce sanctiuni ar trebui sa ma astept? Care este termenul de solutionare a acestor situatii? Ce pasi ar trebui sa se urmeze in viitorul apropiat?

PS: Stiu, ca trebuia sa raportez eu accidentul imediat la Politie. Imi asum si regret ca nu am facut acest lucru.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faceti contestatie si vedeti ce iese.
Apelati la avocat daca vreti sa va judecati tehnic si sa luati si permisul cat mai repede pentru ca ati avea sanse.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Fapta dumneavostră întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de "Părăsirea locului accidentului" prevăzută și sancționată de dispozițiile art. 338Cod penal, potrivit caruia:

"Părăsirea locului accidentului, fără încuviințarea poliției sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulație, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani."

Din pacate urmărirea penala în cazul acestei infracțiuni se poate începe fără a fi necesara plângere prealabila a persoanei vătămate.

Avand in vedere mențiunea politistului referitoare la faptul ca trebuie sa așteptați pt a vedea dacă persoana vătămată depune plângere, ma gândesc ca ar putea fi vorba de infracțiunea de vătămare corporala din culpa, pentru care, într-adevăr este necesară depunerea unei plângeri prealabile. (menționez ca aceasta se depune într-un termen de 3 luni, astfel termenul de 90 de zile în care v-a zis sa așteptați, se justifica). Însă, avand in vedere ca aceasta a suferit leziuni minore, fapta dumneavoastra nu ar putea fi încadrată în aceasta infracțiune. Mai mult decât atât, avand in vedere ca nu a fost depusa plângerea prealabila, pentru aceasta fapta, chiar dacă ar exista, nu ar putea fi începută urmărirea penala.

Cu stimă,
Avocat Popa Andra-Ingrid
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iunie 2020
Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator , Avocat
Buna seara si va multumesc pentru raspuns.

In cazul in care, persoana a plecat prima de la locul accidentului, asa cum am mentionat, se mai poate discuta de "parasirea locului accidentului"?
Persoana in cauza nu avea obligatia sa ramana acolo pentru solutionarea situatiei?
Intreb pentru ca, politistul m-a informat ca "singura problema ar fi faptul ca nu am declarat incidentul"

De mentionat ca persoana in cauza nu a prezentat leziuni , nici macar minore.

O seara buna.

3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Fapta nu ar fi constituit infracțiune dacă ați fi anunțat imediat politia în conformitate cu dispozițiile art. 338 alin. 3 lit d) Cod penal:

"d) victima părăsește locul faptei, iar conducătorul de vehicul anunță imediat evenimentul la cea mai apropiată unitate de poliție."

Cu toate acestea, acest lucru va fi luat în seama la individualizarea pedepsei astfel încât sancțiunea sa fie intreptata spre minimul special.

Cu stimă,
Av. Popa Andra-Ingrid
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2020
Popa Andra-Ingrid - Avocat colaborator , Avocat
Pai eu nu inteleg ca a fost un accident... Ati zis ca ati evitat impactul direct. L-ati atins sau nu? S-a dezechilibrat singur?

Alte discuții în legătură

Accident cu victima si parasirea locului accidentul Ana Veisa Ana Veisa Buna ziua , In cazul uni accident in care victima este putin zgaraiata pe picior si este si minora si nu a vrut sa sune la politie si salvare , dar adultii ... (vezi toată discuția)
Fapta penala sau nu - am atins un om pe trecerea de pietoni VladVirvorea VladVirvorea Buna ziua! Astazi 3.03.2015 am avut un mic accident pe trecerea de pietoni. Eram pe bulevard si am vrut sa intru pe o strada secundara din dreapra la inceputul ... (vezi toată discuția)
Accident auto cu vatamare corporala. am vazut ca pentru un accident din 2017 cu vatamare ... lujerului lujerului Buna ziua! Am vazut ca pentru un accident din 2017 cu vatamare corporala usoara, procurorul a clasat cazul dupa 8 zile. Nu trebuia sa se astepte 90 de zile ... (vezi toată discuția)