avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contractul de comodat
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contractul de comodat

Buna seara.
Intentionez sa imi iau autorizatie PFA pentru a putea lucra ca traducator. Unul din actele necesare la dosar este cel care sa dovedeasca dreptul de folosinta asupra locatiei unde se va desfasura activitatea. In cazul meu, va fi apartamentul unde locuiesc, car figureaza si in Cartea de Identitate. Dar acest apartament nu este si pe numele meu, este doar pe numele sotului, este al lui de dinainte de casatorie. Intrebarea mea este: e necesar un contract de comodat? Sau este suficient ca este si domiciliul meu din buletin?
Daca trebuie, are cineva un model pentru asa ceva? Cum trebuie completat: cu denumirea mea ca PFA? Apoi, trebuie legalizat? Cat costa o legalizare pentru un astfel de act?
Va multumesc.
Roxana
Ultima modificare: Marți, 15 Decembrie 2009
Roxie, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxie , utilizator 10:02, 25 Ianuarie 2010
Pentru un traducator autorizat Min. Justitiei este cod CAEN 7430, cu care m-am inregistrat chiar eu la ORC!
Buna ziua,
Am gasit acest model de contract de comodat pe internet:
Contract de comodat 3CONTRACT DE COMODAT

PÃRŢILE CONTRACTANTE
Art. 1. Dl./D-na. ................, cu domiciliul în ........., str. ......., nr. ...., judeţul ............., identificat cu B.I. seria ....... nr. .......... în calitate de COMODANT,
şi
Art. 2. Dl./D-na. ................, cu domiciliul în ........., str. ......., nr. ...., judeţul ............., identificat cu B.I. seria ....... nr. .......... în calitate de COMODATAR,

OBIECTUL CONTRACTULUI
Art. 3. Obiectul contractului îl constituie folosinţa de către comodatar a apartamentului aflat în proprietatea d-lui/d-nei. .................., în calitate de comodant, situat în ............ str. ................, nr. ......, pe care comodatarul se obligă să îl folosească potrivit destinaţiei sale.

TERMEN
Art. 4. Comodantul acordă comodatarului folosinţa apartamentului pe o durată de ...... ani, cu începere de la data semnării contractului.

OBLIGAŢIILE PÃRŢILOR
Art. 5. Comodantul se obligă:
- să dea comodatarului spre folosinţă apartamentul ce face obiectul prezentului contract;
- să restituie comodatarului cheltuielile făcute cu întreţinerea apartamentului;
Art. 6. Comodatarul se obligă:
- să folosească şi să întreţină apartamentul ca un bun proprietar;
- să folosească apartamentul potrivit destinaţiei stabilite prin prezentul contract;
- să restituie la data încheierii contractului bunul împrumutat.

RÃSPUNDEREA
Art. 7. Comodatarul răspunde pentru deteriorarea sau pierderea - în tot sau în parte - a lucrului, dacă nu dovedeşte că deteriorarea ori pieirea s-a produs fortuit sau că deteriorarea este consecinţa folosirii potrivit destinaţiei şi fără culpă din partea sa.

DAUNE COMINATORII
Art. 8. În cazul în care comodatarul nu eliberează apartamentul la sfârşitul contractului, acesta este obligat să plătească comodantului, daune cominatorii în valoare de ............. lei pentru fiecare zi de întârziere.

FORŢA MAJORÃ
Art. 9. Forţa majoră apără de răspundere partea care o invocă.
Partea contractantă care invocă forţă majoră, o poate face opozabilă celeilalte părţi cu condiţia informării despre apariţia cauzei de forţă majoră în cel mult 5 zile de la apariţia acesteia adăugând o confirmare a unor autorităţi competente care să certifice realitatea şi exactitatea cauzei.

ÎNCETAREA CONTRACTULUI
Art. 10. Raporturile contractuale încetează prin restituirea lucrului în stare corespunzătoare la termenul prevăzut în contract.
Art. 11. În caz de nerespectare a obligaţiilor de către comodatar, comodantul poate cere rezilierea contractului.

LITIGII
Art. 12. Litigiile dintre părţile contractante, în cazul în care nu vor fi rezolvate pe cale amiabilă, vor fi soluţionate de instanţele judecătoreşti competente.

Prezentul contract a fost încheiat astăzi ....... în 3 exemplare originale, din care unul rămâne la comodant, unul la comodatar şi unul la notariat.

Semnăturile părţilor

COMODATANT,

COMODATAR

Din ce vad eu in acest contract nu se specifica pentru ce activitate se face acest comodat. Este necesar sa se mentioneze in scopul desfasurarii carei activitati se face contractul? Apoi: Nu este putin cam pretentios formulat? Se mai poate simplifica? De exemplu partea aia cu incheiat in trei exemplare dintre care una pentru notariat chiar nu isi are rostul, dat fiind ca nu e necesar sa mergem la notar cu el. Pe ce perioada se poate face sau se face deobicei?

Va multumesc.
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2009
Roxie, utilizator
:rtfm:
" OUG 44/2008
Capitolul I - Dispozitii generale
Art. 1
(1) Prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza accesul la activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale.
(2) Prezenta ordonanta de urgenta nu se aplica profesiilor liberale, precum si acelor activitati economice a caror desfasurare este organizata si reglementata prin legi speciale. "

- extras din Ordonanta de urgenta 44/2008 .
Oare nu toate Registrele de pe langa Tribunale din intreaga tara ar trebui sa o respecte? Sau profesia de traducator autorizat nu mai este reglementata prin legi speciale? Sunt tare confuza ? :hm: Codul CAEN 7430 " Activitati de traducere scrisa si orala (interpreti) " se refera la o activitate care nu este protejata prin legi speciale?
Ma puteti ajuta sa inteleg? :help:
Un contract de comodat, sub semnatura privata, la Obiectul contractului poate fi completat si in urmatorul fel:

OBIECTUL CONTRACTULUI
Art. 3. Obiectul contractului il constituie folosinta de catre comodatar a spatiului aflat in proprietatea d-lui/d-nei. .................., in calitate de comodant, constand in 1 camera ( 2 camere, intreg apartamentul , intreaga casa) situat/a in jud..................., localitatea................., str. ................, nr. ......, pe care comodatarul se obliga sa il foloseasca potrivit destinatiei sale, si anume : sediu social ( fara activitate, cu activitate de birou, cu activitate - fiecare trece in functie de ce va desfasura in acel spatiu).
Termenul poate fi o anumita perioada de timp sau nelimitat in functie de dorinta ambelor parti.
Pentru a fi depus la un ORC pentru inmatricularea unui PFA , II sau IF obligatoriu trebuie depus in original semnat de ambele parti si neaparat insotit de un act din care sa rezulte ca acea persoana detine imobilul respectiv, act care trebuie deasemenea depus in original sau copie legalizata la un notar. Cea mai simpla solutie ar fi solicitarea unei adeverinte de rol sau a unui certificat de atestare fiscala in care sa fie specificat clar numele proprietarului si cu specificatia "detine : constructii..................( cu intreaga adresa la care este situata)".
Un alt act obligatoriu care trebuie depus alaturi de aceste dovezi de sediu, pentu cei care vor sa-l declare la bloc, este "ASOCIATIA DE PROPRIETARI/ LOCATARI " ( in original sau copie legalizata la notar) , formular care poate fi gasit la orice ORC sau pe www.onrc.ro la sectiunea formulare.

Aceste informatii pot fi de folos doar pentru infiintarile de PFA, II sau IF care se incadreaza in OUG 44/2008.
Buna ziua.
revin cu o intrebare legata de contractul de comodat. Azi la Registrul comertului mi s-a spus ca contractul de comodat trebuie facut intre proprietarul apartamentului si mine ca PFA, nu ca PF cu domiciliul.... , deoarece eu am rezervat deja denumirea de PFA, si aceea trebuie sa apara pe contract, PFa cu sediul in... chiar daca eu inca nu am autorizatie si inca nu sunt PFA. Si inca ceva, contractul de comodat se va face pentru sediul profesional sau sediul social? Care e diferenta?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract comodat pfa claudiaP claudiaP Spuneti-mi, va rog, daca un PFA incheie un contract de comodat pentru un apartament cu 3 camere unde mai locuiesc si alte persoane, cat la 100 are dreptul de ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat kikitam kikitam pentru un sediu social al unei noi firme trebuie contract de comodat legalizat la notar ? si cu un model ma poate ajuta cineva ? (vezi toată discuția)
Contract de comodat razvanbonciu razvanbonciu Buna ziua Am nevoie de un contract de comodat pentru sediu social insa proprietarul trebuie sa plece in alta tara zilele acestea. Poate completa acest ... (vezi toată discuția)