Am fost timp de 9 luni asisten vanzari la un magazin de haine si incaltaminte sport. Intr-o zi toti angajatii am fost chemati la o sedinta cu managerul magazinului area managerul si directorul. Ni s-a adus la cunostiinta ca dupa efectuarea inventarului lipseau o suma considerabila de incaltaminte sport. Ni s-au inmanat niste acte care toti am semnat sa fim testati cu testul poligraf. Dupa ceva timp eu am fost dat afara de la acest loc de munca pe motivul ca nu ii mai multumeam pe angajatori. Dupa un timp un fost coleg ma suna dupa ce a mai avut loc o sedinta iar acesta imi spune ca eu am fost suspectul principal. Inainte sa fiu concediat am fost eu si restul colegilor la biroul acestor angajatori ca sa ne spunem parerea despre fiecare coleg. Fostul coleg a spus ca area managerul a spus ca problema cu furtual s-a sters cu buretele eu avand alt loc de munca la alta compania. Am reusit cu acea companie sa deschid un alt magazin de la 0. Dupa o saptamana noua sefa ma cheama afara afara si imi spune ca s-a intalnit cu area managerul de la primul loc de munca si ca imi desface contractual de munca pentru ca nu tolereaza furtul. Domnul area manager de la primul loc de munca a spus ca nu are nici o dovada impotriva mea ci doar ca parerea lui este ca eu am furat. Din cauza lui mi-am pierdut un loc de munca placut. Va rog sa ma ajutati, nu mai am liniste din cauza asta.
Potrivit art.29 alin.4 C.mun., angajatorul poate cere informatii in legatura cu persoana care solicita angajarea de la fostii sai angajatori, dar numai cu privire la activitatile indeplinite si la durata angajarii si numai cu incunostintarea prealabila a celui in cauza.
Potrivit doctrinei, este susceptibil să răspundă pentru daune morale angajatorul care solicită relaţii de la foştii angajatori ai candidatului, fără încunoştiinţarea prealabilă a acestuia.