Buna ziua
Daca un executor judecatoresc a pus proprire pe partile sociale ale unui asociat unic la reg.com. , se pot transfera legal din bunurile acelei societati care nu sunt schestrate sau proprite , pe alta firma a ficei asociatului ?
Mentionez ca asociatul unic de la firma cu partile proprite a fost asociat in alta firma cu mai multi asociati si care a intrat in faliment si unde sunt ceva datorii catre banca .
Multumesc frumos!
Nu se pot popri partile sociale. Se pot popri partile ce ar reveni asociatului prin lichidarea societatii. Asupra partilor sociale se poate institui un sechestru urmat de vanzarea acestora, in scopul recuperarii debitelor.
Legea 31/1990
Articolul 66
(1) Pe durata societății, creditorii asociatului pot să-și exercite drepturile lor numai asupra părții din beneficiile cuvenite asociatului după bilanțul contabil, iar după dizolvarea societății, asupra părții ce i s-ar cuveni prin lichidare.
(2) Creditorii prevăzuți la alin. (1) pot totuși popri, în timpul duratei societății, părțile ce s-ar cuveni asociaților prin lichidare sau pot sechestra și vinde acțiunile ori părțile sociale ale debitorului lor.
[...]
Cata vreme asociatul este inca titularul partilor sociale - deci acestea nu au fost vandute inca de catre executor, el poate lua in continuare hotarari in calitate de asociat, intrucat prin sechestru nu i se ridica acest drept. Prin urmare, il poate mandata pe administrator sa incheie acte de dispozitie asupra bunurilor societatii.
Totusi, daca exista deja o poprire pe partile care ar reveni asociatul ca urmare a lichidarii societatii, daca bunurile se instraineaza de catre administrator la o valoare mai mica decat cea de pe piata la momentul respectiv (stabilita printr-un raport de evaluare), creditorii pot sustine ca instrainarea s-a facut in scopul fraudarii lor, in sensul ca se micsoreaza valoarea partii cuvenite asociatului in urma lichidarii (care este poprita deja).
Deci, pe scurt, bunurile s-a putea instraina de catre administrator in mod valabil, daca instrainarea se face cel putin la evaluarea bunului constatata printr-un raport de evaluarea intocmit in mod valabil.
Credit restant
arun.badiu
Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie in ceea ce priveste un credit restant la o banca. Am un credit de nevoi personale pe care nu l-am achitat si ... (vezi toată discuția)