avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită sechestru parti sociale
Discuție deschisă în Executare silită

sechestru parti sociale

Buna ziua
Va rog sa-mi spuneti daca in activitatea dvs. ati recurs la sechestrarea -in cadrul executarii silite- a partilor sociale ale debitorului sau a "fondului de comert" si in caz afirmativ va rog sa detaliati procedura urmata.
Sunt in situatia in care chiar nu mai stiu pe ce sa pun sechestru si sa-l stanjenesc in orice fel pe asociatul unic si adm. debitoarei avand in vedere ca nu are bunuri "vizibile" pe firma si nici bani in conturi. Sta bine doar la capitolul ...creditori.
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Georgeta Anghel (Rusu) , Avocat 22:12, 24 Septembrie 2009
Conform art.66 din Legea societatilor comerciale
(1) Pe durata societatii, creditorii asociatului pot sa-si exercite drepturile lor numai asupra partii din beneficiile cuvenite asociatului dupa bilantul contabil, iar dupa dizolvarea societatii, asupra partii ce i s-ar cuveni prin lichidare.

(2) Creditorii prevazuti la alin. (1) pot totusi popri, in timpul duratei societatii, partile ce s-ar cuveni asociatilor prin lichidare sau pot sechestra si vinde actiunile debitorului lor.
Situatia poate fi asimilata si creditorilor persoanei juridice in sine.
Trebuie punctat faptul ca asociatii nu au un drept de proprietate asupra bunurilor din patrimoniul societatii, ei exercitand doar un drept de creanta complex care, sub raport economic le permite sa participe la distributia profitului si, eventual, a rezultatului lichidarii societatii. Ei au un drept de "proprietate" asupra dividendelor".
Daca esti creditor personal al asociatilor sai al persoanei juridice poti pune sechestru pe partile sociale, urmand procedura normala a sechestrarii unor bunuri mobile, cu precizarea ca pentru opozabilitatea se face aceasta mentiune la ORC folosindu-se cererea de mentionare acte, gen inscrierea somatiei in cartea funciara.
Diferenta care trebuie sesizata in opinia mea este faptul ca:
- daca esti creditor personal prin sechestrul partilor sociale te poti indestula din "dividendele" care apartin asociatului si nu persoanei juridice,
- iar daca esti creditorul persoanei juridice prin sechestru obtii numai imposibilitatea asociatului de a-si cesiona partile sociale si ..intr-un fel blocarea incercarii de a se sustrage de la raspundere, mai ales daca este si administratorul persoanei juridice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat datorii la banci ca persoana fizica alina_ti alina_ti Daca asociatul unei societati cu raspundere limitata are datorii la banci ca persoana fizica sau posibil ,datoria sa fie deja data unei firme de recuperari ,se ... (vezi toată discuția)
Credit restant arun.badiu arun.badiu Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu o informatie in ceea ce priveste un credit restant la o banca. Am un credit de nevoi personale pe care nu l-am achitat si ... (vezi toată discuția)
Parti sociale proprite ROVASIT ROVASIT Buna ziua Daca un executor judecatoresc a pus proprire pe partile sociale ale unui asociat unic la reg.com. , se pot transfera legal din bunurile acelei ... (vezi toată discuția)