avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata indemnizației președintelui asociației de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata indemnizației președintelui asociației de proprietari

Vă rog, dacă se poate, să mă lămuriți:

1. Cum poate fi plătită, în mod legal, indemnizația lunară a președintelui AP? Sunt mai multe modalități?
2. Cum (cu ce documente) poate face dovada administratorul că a plătit lunar indemnizațiile nete ale președintelui?
3. Cum (cu ce documente) poate face dovada administratorul că a plătit contribuțiile aferente?
4. Unde se plătesc contibuțiile respective?
5. De ce ar refuza un administrator să prezinte dovezile efectuării acestor plăți?

Practic, urmare cererii, mi-au fost prezentate niște "State de plată lunare" care nu poartă nicio dată, nicio semnătură.
Președintele mi-a răspuns, citându-l pe administrator, în felul următor, citez:

"Va trimit atasate statele de plata primite de la adiministratie, in care nu reiese data in care au fost facute, pentru ca mi s-a zis "data platii/achitarii nu are nici o legatura. Indemnizatia poate fi incasat cu intarziere, sau intro luna pot fi incasate mai multe indemnizatii intarziate. Indiferent cand este achitat indemnizatia pentru luna iunie 2019, aceata este incasata in luna iulie 2019 pe lista de cheltuieli aferent lunii iunie 2019; Le fel si cu luna iulie 2019 sau orice luna"."

Prin urmare, nu pot afla când au fost plătite primele două indemnizații, care potrivit prevederilor din contractul de mandat, au fost plătite în plus.

În urma sesizării mele, în cadrul unei ședințe a c.ex. s-a constatat că administratorul a greșit și s-a decis că acesta trebuie să rectifice situația, inclusiv la ANAF, dar acesta refuză spunând că totul este în regulă (!!!)

Ce este de făcut într-o asemenea situație?

Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
junealina, utilizator
Cel mai recent răspuns: junealina , utilizator 18:04, 5 Iulie 2020
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Pentru ca presedintele sau alt membru al com. ex. sa i se poata achita indemnizatia, acestia trebuie sa aiba incheiat un contract de mandat; anterior incheierii contractului de mandat, in sedinta de AG a membrilor, se discuta si se aproba Bugetul de venituri si cheltuieli, inclusiv valoarea neta/bruta a indemnizatiilor; in baza celor de mai sus, administratorul, lunarintocmeste state de plata - separat pentru personalul cu contract de munca si personalul cu contract de mandat; ca sunt / nu sunt bani pentru plata lunara a indemnizatiilor, este alta discutie... ;

2. Cu statul de plata semnat de catre cel care intocmeste docuimentul, verificat de catre cenzor si aprobat de catre presedinte. Presedintele semneaza si pentru primirea sumei nete.
3. Lunar, administratorul/contabilul/cenzorul intocmeste o foaie de varsamant sau un ordin de plata si vireaza cele doua contributii la ANAF-ul local; daca plata este facuta, se emite o chitanta justificativa; puteti verifica la ANAF-ul local situatia platilor pentru asociatia dvs. pentru orice perioada doriti; mergeti acolo si discutati cu inspectorul care se ocupa de asociatii de locatari / proprietari, indicati asociatia, codul fiscaL
4. ANAF
5. Chiar vreti sa va raspund la aceasta pertinenta intrebare?

Din mesajul dvs. inteleg ca atat presedintele si colegii sai din com. ex si mai ales cenzorul asociatiei nu-si fac treaba si-l lasa pe administrator sa faca ce doreste si parca vad ca peste cateva luni o sa ne povestiti ca nici facturile nu sunt achitate pentru ca "nu sunt bani"...

Succes!
D-le Adam Grecu, vă mulțumesc pentru răspuns, pentru timpul acordat!

Sănătate și toate cele bune!
Pentru corecta si completa dv informare studiati atent disp L nr 196/2018
L nr 196/2018 prevede ca presedintele,membrii comitetului,cenzorul intern pot exercita responsabilitati in numele si in beneficiul asociatiei de proprietari in temeiul contractului de mandat
Dovada legala a acordarii drepturilor lunare se face cu documentul de plta respectiv statul de plata
Administratorul de imobil face dovada achitarii sumelor prin documentele eliberate de catre furnizorii/prestatorii de servicii,beneficiarii sumelor virate de catre asociatia de proprietari
Obligatiile se achita lunar la unitatile teritoriale ANAF
Chiar daca administartorul de imobil din varii motive refuza prezentarea documentelor asociatieid e proprietari,presedintele de asociatie in calitate d ereprezentant legal detine autoritatea si competenta ,la cerere sa prezinte orice document al asociatiei de proprietari
ynocentta, vă mulțumesc pentru precizările dvs., pentru timpul acordat!

Sănătate și toate cele bune!
Revin.
A trecut aproape o lună de când solicit dovada plăților efectuate de administrator, reprezentând indemnizația președintelui.

Am solicitat toate statele de plată, respectiv toate chitanțele justificative emise de ANAF.

Noi, proprietarii, am plătit această indemnizație, distribuită prima dată pe lista de plată a lunii iunie 2019, cu toate că președintele a fost ales la sfârșitul lunii iunie, iar în contractul de mandat este prevăzut, citez: "Plata se va efectua lunar pâna la data de 25 a lunii următoare pentru activitatea prestată în luna precedentă."
Acesta este motivul pentru care am solicitat toate cele 12 state de plată, respectiv chitanțele ANAF emise de-a lungul ultimului an.

Precizez că prima sesizare referitoare la neregulile privind plata indemnizației am făcut-o anul trecut după ce am solicitat copia contractului de mandat pentru a lămuri problema repartizării costului indemnizației care se efectua în mod egal pentru fiecare spațiu, ( în mod nelegal ).

Președintele pretinde că pe anul 2020 lucrurile sunt în regulă, că s-a uitat el pe extrasul de cont și a văzut că apar plățile către ANAF, dar mie nu mi s-a transmis nimic, deci nu am văzut nimic.
Tot președintele pretinde că nu are actele de anul trecut și așteaptă situația respectivă, a anului 2019, de la administrator și că i-ar fi spus cenzorului să verifice la ANAF.
Și actele doveditoare nu apar!

Locuiesc într-un imobil unde nu s-a constituit asociație și încă nu cunosc unele detalii legate de reala funcționare a unei A.P.

1. Oare chiar atât de greu merg lucrurile, dacă se solicită dovedirea unor plăți efectuate de asociație?

2. În mod obișnuit, o asociație nu deține la sediul său toate documentele doveditoare ale unor plăți efectuate anul trecut?

Menționez că nu folosesc decât ocazional apartamentul din asociația respectivă, locuiesc în alt oraș, prin urmare nu pot ajunge personal la ANAF, să mă lămuresc.

Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Joi, 25 Iunie 2020
junealina, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine stabileste majorarea salariului presedintelui asociatiei de proprietari? GeorgetaAnca GeorgetaAnca Conform Legii nr. 196/2018 , cap. V, art. 58, (1) \"Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Noi, ca proprietari, avem dreptul să consultăm și să foto-copiem orice contract din asociația de proprietarii, știind ce spune legea nr. 196/2018, art. 28 ? flory_mr flory_mr Noi, ca proprietari, avem dreptul să consultăm și să foto-copiem orice contract din Asociația de Proprietarii, știind ce spune Legea nr. 196/2018, art. ... (vezi toată discuția)
Contractul de mandat petre_marian petre_marian Buna ziua.As dorii sa intrab daca un presedinte de asociatie de proprietari refuza sa accepte un contract de mandat cu asociatia acesta poate sa reprezinte ... (vezi toată discuția)