avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata indemnizației președintelui asociației de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata indemnizației președintelui asociației de proprietari

Vă rog, dacă se poate, să mă lămuriți:

1. Cum poate fi plătită, în mod legal, indemnizația lunară a președintelui AP? Sunt mai multe modalități?
2. Cum (cu ce documente) poate face dovada administratorul că a plătit lunar indemnizațiile nete ale președintelui?
3. Cum (cu ce documente) poate face dovada administratorul că a plătit contribuțiile aferente?
4. Unde se plătesc contibuțiile respective?
5. De ce ar refuza un administrator să prezinte dovezile efectuării acestor plăți?

Practic, urmare cererii, mi-au fost prezentate niște "State de plată lunare" care nu poartă nicio dată, nicio semnătură.
Președintele mi-a răspuns, citându-l pe administrator, în felul următor, citez:

"Va trimit atasate statele de plata primite de la adiministratie, in care nu reiese data in care au fost facute, pentru ca mi s-a zis "data platii/achitarii nu are nici o legatura. Indemnizatia poate fi incasat cu intarziere, sau intro luna pot fi incasate mai multe indemnizatii intarziate. Indiferent cand este achitat indemnizatia pentru luna iunie 2019, aceata este incasata in luna iulie 2019 pe lista de cheltuieli aferent lunii iunie 2019; Le fel si cu luna iulie 2019 sau orice luna"."

Prin urmare, nu pot afla când au fost plătite primele două indemnizații, care potrivit prevederilor din contractul de mandat, au fost plătite în plus.

În urma sesizării mele, în cadrul unei ședințe a c.ex. s-a constatat că administratorul a greșit și s-a decis că acesta trebuie să rectifice situația, inclusiv la ANAF, dar acesta refuză spunând că totul este în regulă (!!!)

Ce este de făcut într-o asemenea situație?

Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iunie 2020
junealina, utilizator
Cel mai recent răspuns: junealina , utilizator 18:04, 5 Iulie 2020
Eu nu inteleg - daca nu sunteti constituiti in asociatie de proprietari, cum de aveti ales un comitet executiv, aveti ales un presedinte, - care chipurile a angajat un administrator?

Tot ceea ce dvs. pretindeti, normal ar fi daca discutam despre o asociatie de proprietari / locatari, adica sa aveti o anumita forma de organizare - altfel ne jucam de-a presedintele ales, de-a plata indemnizatiei si declararea la ANAF a obligatiilor fiscale (care la drept vorbind, nu cred ca va are in evidenta... ).
Verificati mai intai ca este posibil ca blocul dvs., totusi, sa faca parte, sa fie anexat la o alta asociatie de proprietari si atunci este alta discutie.
Mai discutati toate aceste chestiuni si cu alti vecini, uitati-va cu atentie pe o lista de plata si poate va clarificati o parte din informatiile care va lipsesc.
D-le Adam Grecu, am scris:

"Locuiesc într-un imobil unde nu s-a constituit asociație și încă nu cunosc unele detalii legate de reala funcționare a unei A.P."

pentru ca să se înțeleagă că nu sunt familiarizată cu detaliile de funcționare ale unei asociații de proprietari din cauză că domiciliul meu este într-un imobil în care nu s-a constituit A.P.,.

Ceea ce povestesc eu că se petrece, are loc într-un alt imobil, alt oraș, unde am cumpărat un apartament în care nu locuiește nimeni, doar din când în când ajung să stau în el, să zicem, în medie 3 zile pe lună.

În acest imobil nou, unde este constituită A.P. se petrec tot felul de "ciudățenii" cu care nu sunt de acord și am început să sesizez una, alta, dar este o sursă inepuizabilă.

De exemplu, urmează să mai deschid o discuție referitoare la repartizarea cheltuielilor de reparație ale unui sistem de deschidere / închidere acces în subsolul imobilului, în care există și locuri de parcare individuale. Nu îmi dau deloc pauză!

În speranța că am reușit să lămuresc starea de fapt,
Vă mulțumesc pentru disponibilitate.
Toate cele bune!
Buna ziua,
Pai, era bine sa discutam punctual, nu ca dvs. locuiti in alta parte... Nu are nicio legatura una cu alta!
Ei, daca acolo unde aveti o alta proprietate si este constituita si as. prop. - ramane cum am discutat.
Pentru a va familiariza si cu alte aspecte ale "vietii" de la o asociatie de proprietari, v-as ruga sa lecturati prev. legislatiei "la zi, adica Legea nr. 196/2018 - privind functionarea as. prop.
O sa gasiti si ceea ce ati vrea sa stiti in legatura cu repartizarea cheltuielilor cu reparatiile, cu subsolul, cu terasa, cu casa scarii - adica cu partile comune.
Mult succes!
Mulțumesc d-le Adam Grecu.
Din păcate Legea 196/2018 nu oferă soluții pentru oricare situație ivită. Nu oferă nici explicații pe diverse teme.
Nu s-au obosit cu niște norme metodologice!
Toate cele bune!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine stabileste majorarea salariului presedintelui asociatiei de proprietari? GeorgetaAnca GeorgetaAnca Conform Legii nr. 196/2018 , cap. V, art. 58, (1) \"Presedintele asociatiei de proprietari si membrii comitetului executiv pot fi remunerati pe baza unui ... (vezi toată discuția)
Noi, ca proprietari, avem dreptul să consultăm și să foto-copiem orice contract din asociația de proprietarii, știind ce spune legea nr. 196/2018, art. 28 ? flory_mr flory_mr Noi, ca proprietari, avem dreptul să consultăm și să foto-copiem orice contract din Asociația de Proprietarii, știind ce spune Legea nr. 196/2018, art. ... (vezi toată discuția)
Contractul de mandat petre_marian petre_marian Buna ziua.As dorii sa intrab daca un presedinte de asociatie de proprietari refuza sa accepte un contract de mandat cu asociatia acesta poate sa reprezinte ... (vezi toată discuția)