avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Obligație plată echipament de munca la demisie
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Obligație plată echipament de munca la demisie

Bună ziua,
Ma aflu într-o situație neplăcută în sensul că dintr-un motiv întemeiat am fost nevoit să îmi depun demisia.
Functia mea era de controlor poarta. Unul dintre angajați a venit și a însoțit o persoană din afara companiei pentru diverse acțiuni în interiorul firmei iar obligația era sa poarte un halat (acest lucru trebuia făcut de către persoana la care a venit).
Șeful firmei a văzut acest lucru și a venit la mine și mi-a adresat tot felul de vorbe nelalocul lor. Am încercat sa explic situația însă nu se oprea din a ma jigni în gura mare și de fată cu mai multa lume. De altfel, este recunoscut în cadrul companiei pentru astfel de comportament.
Văzând ca nu am cu cine vorbi, mi-am depus demisia.
La angajare, am fost obligat să-mi achiziționez două costume pe care să le port la muncă, plată acestora fiindu-mi decontat de către firma. Menționez că după ce am cumpărat costumele, am semnat pentru primirea acestora.
Acum, la demisie, mă sună de la resurse umane și-mi spune că va trebui să mi se oprească contravaloarea costumelor (undeva la 600 lei}. Eu le-am spus că nu au de ce să-mi oprească acești bani și că le voi returna costumele.
Întrebarea mea este dacă este normal acest lucru, aducând vorba de nu știu ce regulament.
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: seby14 , utilizator 22:51, 22 Septembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa vedeti ce srie in ROI al firmei cu care ati fost instruit.
Fiind o uniforma purtata de dvs., iar contravaloarea v-a fost decontata, nu se poate returna uniforma si sa fie distribuita altei persoane din motive de igiena, chiar daca s-ar denociviza uniforma.
Va raman dvs. costumele, dar trebuie calculata uzura si scazuta din pretul de achizitie. Suma ramasa o veti achita.
Pentru uzura trebuie sa existe norme clare, aprobate la nivel de angajator.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizati Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) . Nu au voie sa va retina nici o suma din drepturile salariale fara existenta unei hotarari judecatoresti.
Ultima modificare: Duminică, 14 Iunie 2020
inspectorSSM, utilizator
Bună ziua,
Mulțumesc pentru răspuns.
M-a ajutat foarte mult.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vă ajută dacă le aduceți aminte celor de la Resurse umane că la art. 169, Codul muncii prevede ce v-a spus inspector SSM:
Nu au voie sa va retina nici o suma din drepturile salariale fara existenta unei hotarari judecatoresti.

Art. 169. [reţinerile din salariu]
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

Cereți să vedeți acel regulament de care vi s-a pomenit și spuneți ce prevede referitor la imputare sau cum or fi scris ei acolo.

Am și eu o întrebare pentru specialiștii care au răspuns: unde pot fi încadrate costumele despre vorbește seby14? Nu par a fi din categoria echipamentelor individuale de protecție (EIP).

Vă întreb pentru că nu mi se pare normal cum pune problema firma din speță. Cei 600 de lei par a fi bani de haine, dacă e vorba despre clasicele costume, cum primesc și alte categorii de salariați (polițiștii, militarii, funcționarii publici , bancari etc.). În acest caz ar fi ilegal să fie pus să le plătească, chiar și cu depreciere/uzură calculată.
Ultima modificare: Marți, 16 Iunie 2020
Emilika40, utilizator
HG nr. 1048 din 09/08/2006 privind cerintele minime de securitate si sanatate pentru utilizarea de catre lucratori a echipamentelor individuale de protectie la locul de munca mentioneaza:
-Art. 3 (1) In sensul prezentei hotarari, prin echipament individual de protectie se intelege
orice echipament destinat sa fie purtat sau tinut de lucrator pentru a-l proteja impotriva unuia ori mai multor riscuri care ar putea sa ii puna in pericol securitatea si sanatatea la locul de munca, precum si orice element suplimentar sau accesoriu proiectat in acest scop.
(2) Sunt excluse din definitia cuprinsa la alin. (1):
a) imbracamintea de lucru si uniformele obisnuite care nu sunt proiectate in mod special pentru a proteja securitatea si sanatatea lucratorului;
b) echipamentul folosit de serviciile de urgenta si salvare;
c) echipamentul individual de protectie purtat sau folosit de armata, politie ori de alte institutii de ordine publica;
d) echipamentul individual de protectie pentru mijloace de transport rutier;
e) echipamentul sportiv;
f) echipamentul de autoaparare sau de descurajare;
g) dispozitivele portabile pentru detectarea si semnalizarea riscurilor si factorilor nocivi.
-Art. 10 (1) Echipamentul individual de protectie se distribuie gratuit de angajator, care
asigura buna sa functionare si o stare de igiena satisfacatoare prin intermediul intretinerii,
repararii si inlocuirilor necesare.
(2) Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei poate stabili dispozitii pe baza carora sa se impuna ca lucratorul sa contribuie la costul unui anumit echipament individual de protectie, in situatiile in care utilizarea echipamentului nu este exclusiv pentru locul de munca.
Costumele in discutie nu sunt EIP. deci angajatorul nu are obligatia sa le dea gratuit. Pot fi considerate obligatii ale lucratorilor care ocupa respectivele locuri de munca. Firma doreste ca portarul sa arate bine.
Costumele sunt individuale, dovada fiind ca angajatorul le cere lucratorilor sa si le cumpere si ulterior le deconteaza contravaloarea.
Prin ROI, CCM, CIM firmele stabilesc si cota parte sau integral, plata acestor costume de catre lucratori.

Alte discuții în legătură

Obligatia de plata echipamentului de lucru cristi s. cristi s. Avem urmatoarea situatie: angajatorul obliga fiecare angajat la angajare sa primeasca echipamente de lucru. Ei spun ca amortizarea acestoraa este intre 1-3 ani ... (vezi toată discuția)
Vestimentatie la locul de munca aura87 aura87 daca angajatorul impune o anumita tinuta vestimentara nu trebuie sa acorde angajatului o anumita suma la un interval de timp pt achizitionarea hainelor, as ... (vezi toată discuția)
Retinere din salariu a contravalorii eip gabibotea gabibotea In cazul in care un slariat vine si solicita anterior expirarii periodei de utilizare a EIP acestuia i se poate retine pe statul de plata in mod legal ... (vezi toată discuția)