avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 306 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Taxa timbru iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Taxa timbru iesire din indiviziune

Sintem trei coproprietari ai unui imobil.
Deoarece nu s a ajuns la o intelegere, unul din coproprietari vrea sa deschida actiune de iesire din indiviziune.
Conform art. 5, pct 1, lit. f, taxa de timbru este 3% din valuarea masei partajabile.
Cum sa intelegem ca 3% se aplica doar la valuarea detinuta de copropietar sau la valuarea totala a imobilului?
Dupa noi masa partajabila este doar partea detinuta de copropietarul care doreste sa iasa din indiviziune.
Multumim
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 06:36, 16 Iunie 2020
pai ce impartiti, cota aceluia ? , nu, impartiti imobilul, e vb de 3% din valoarea intregului imobil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Iunie 2020
gi-jane2, moderator
Deși teoretic pare logică opinia dvs în realitate taxa se aplica la valoarea întregului imobil.
Cind va iesi din indiviziune si celalat copropietar si atunci se va plati 3% din valuarea imobilului?
S a facut initial o partajare.
Acum daca iese din indiviziune cel ce detine 24% , normal ar fi sa se plateasca doar 3% din 24% din valuarea imobilului.
Imobilul a fost partajat.
Unul are 48%, unul 28% si celalalt 24%.
Acum cel cu 24% doreste sa iasa din indiviziune.
Nu cred ca e normal sa plateasca taxa pentru tot imobilul pentru ca 24% se supune partajerii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
s-au stabilit cotele, acum impartiti/faceti partaj/ iesiti din indiviziune.
Nu cred ca e normal sa plateasca taxa pentru tot imobilul pentru ca 24% se supune partajerii.

Masa partajabila e tot imobilul, si la sfarsit se recupereza sub forma cheltuielilor de judecata.
dvs puteti timbra cu cat vreti.. dar instanta o sa va puna sa timbrati cum e corect, altfel va anuleaza cererea.

intr-o singura situatie, se putea raporta taxa la acea cota , intr-o singura situatie se imparteau cei 24/%, in situatia cand acel procent apartinea unor soti, si astia faceau partajul intre ei, , in acest caz, ce se impartea, erau cei 24%

Alte discuții în legătură

Iesirea din indiviziune Gibrail Gibrail Buna ziua, Am urmatoarea situatie: suntem 4 coproprietari ai aceluiasi imobil. Cel care are 50% din imobil nu doreste sa vanda imobilul, nici sa il cumpere ... (vezi toată discuția)
Cumparare cota parte (1/3) din imobil sercosmin sercosmin Buna ziua! Doresc sa cumpar un imobil (1/3), iar vanzatorul detine cota de 1/3 din imobil. 2/3 este detinut de sora vanzatorului si sotul acesteia. Imobilul ... (vezi toată discuția)
Taxa de timbru partaj imobiliar -detin 60% dintr un imobil. fac actiune de iesire ... VONPAUL006 VONPAUL006 Taxa de timbru Detin 60% dintr un imobil. Fac actiune de iesire din indiviziune si instanta imi solicita sa platesc taxa de timbru 3% ... (vezi toată discuția)